Ψάχνει τρόπο να βγει από την αφάνεια ο σαμαράς

10:48 24/1/2021 - Πηγή: Fimotro
Και διαφοροποιείται στα εθνικά θέματα στα οποία δεν διαφωνεί ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ!

Να βρει τρόπο ώστε να βγει από την πολιτική αφάνεια ψάχνει ο Α. Σαμαράς και προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση ακόμα και σε θέματα με τα οποία συμφωνεί μέχρι και η αξιωματική αντιπολίτευση όπως είναι το θέμα των Σκοπίων. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρ. πρωθυπουργός επισημαίνει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή  πως οι διερευνητικές επαφές που ξεκινούν τη Δευτέρα

«ακυρώνουν» πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία.

Ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει αντίθετος σε μια πιθανή προσφυγή στη Χάγη καθώς όπως υποστηρίζει με αυτόν τον τρόπο «θα παραιτηθούμε εξ αρχής, μόνοι μας, απ’ όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο».

Σε ότι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζει πως «δεν λύσαμε κάποιο πρόβλημα. Απλώς το πρόβλημα μετασχηματίστηκε σε άλλο, πιο επικίνδυνο», καθώς «η διείσδυση της Τουρκίας στην περιοχή δεν ανακόπηκε, αντιθέτως ενισχύθηκε». Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο όταν έρθουν στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη γειτονική χώρα να τα καταψηφίσει.

Ερωτηθείς για το ποιος θα πάρει την ευθύνη σε περίπτωση αποχώρησης από το διάλογο με την Τουρκία ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει: «Όταν υπερασπίζεσαι τα δικαιώματά σου και τη διεθνή νομιμότητα, όταν κάνεις αυτό που θα έκανε κάθε κυρίαρχη χώρα στη θέση σου, δεν τίθεται θέμα ευθύνης. Αν η Ελλάδα αρνηθεί να διαπραγματευτεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά δικαιώματα με την Τουρκία, τότε οι φίλοι της Ελλάδας –δηλαδή όσες χώρες συσπειρώνονται κατά της Τουρκίας- θα χαρούν. Ενώ οι φίλοι της Τουρκίας θα ενοχληθούν. Αντιθέτως, αν η Ελλάδα υποχωρήσει υπό την πίεση των τουρκικών απειλών, τότε οι φίλοι της θα απογοητευτούν. Αν μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε ισχυρές συμμαχίες στην περιοχή μας –τώρα μάλιστα που συγκροτείται συνασπισμός χωρών εναντίον της Τουρκίας-, δεν πρέπει να απογοητεύσουμε τους δυνητικούς συμμάχους μας. Συμμαχίες φτιάχνεις όταν συγκλίνεις με τους φίλους τους δικούς σου, όχι όταν προσπαθείς να ικανοποιήσεις τους φίλους του εχθρού σου. Πέρα δηλαδή από το blame game, που προσπαθούμε να παίξουμε, υπάρχει και το power game που πρέπει κάποτε να μάθουμε.

The post Ψάχνει τρόπο να βγει από την αφάνεια ο Σαμαράς appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα