Ραντεβού τον σεπτέμβρη για τη ρύθμιση χρεών στις επιχειρήσεις

09:19 11/4/2017 - Πηγή: Fimotro

Παρά την καλή πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών και την πολλή δουλειά που έχει γίνει από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης των οφειλών χιλιάδων επιχειρήσεων, εκφράζονται φόβοι για μεγάλες καθυστερήσεις. Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητιου, τον αναπληρωτή υπουργό Αλέξη Χαρίτση και τον Ειδικό Γραμματέα, Φώτη Κουρμούση, όμως, δημιουργήθηκαν πολλά ερωτήματα τα οποία έμειναν αναπάντητα.

Περί τις 400 χιλιάδες εκτιμά το υπουργείο τις υπερχρεωμένες

επιχειρήσεις που δυνητικά θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ωστόσο, ακόμη και αυτός ο αριθμός είναι επισφαλής. Κανείς ακόμη δεν γνωρίζει πόσες είναι οι οφειλές αυτών των εταιρειών, καθώς δεν έχει υπάρξει διασύνδεση των αρχείων των εφοριών, των τραπεζών και του ΕΦΚΑ. Αγνωστος είναι, βεβαίως, και ο αριθμός των επιχειρήσεων που μένουν εκτός της ρύθμισης, είτε γιατί δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα χρέη τους, είτε γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας δεν δεσμεύτηκε για το πώς οι επιχειρηματίες που πληρώνουν κανονικά τις οφειλές τους, θα έχουν κι αυτές μια ευνοϊκότερη μεταχείριση, ώστε να μη θίγεται ο υγιής ανταγωνισμός σε σχέση με τους ανταγωνιστές που θα πετύχουν ρυθμίσεις χρεών, μέχρι και «κούρεμα». Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι εξετάζονται διάφορες λύσεις, κυρίως για τη συμμετοχή τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία. «Ο νόμος δεν θεραπεύει ανισότητες, κυρίως, γι’ αυτούς που πληρώνουν κανονικά» είπε ο κ. Παπαδημητρίου δείχνοντας έτσι ότι οι καλοπληρωτές δεν θα τύχουν κι αυτοί κάποιων ευνοϊκών μέτρων.

Ενα άλλο «θολό» σημείο έχει να κάνει με τη διαδικασία η οποία, σύμφωνα και με παράγοντες της αγοράς, είναι χρονοβόρα και με γραφειοκρατία που μπορεί να απειλήσει τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων που βρίσκονται στο «κόκκινο». Απαιτούνται 25 έγγραφα και πάνω από 20 βήματα προκειμένου να ενταχθεί κάποιος στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στα τέλη Απριλίου και θα τεθεί σε εφαρμογή μετά από τρεις μήνες, δηλαδή τέλη Ιουλίου. Αιτήσεις θα μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις από τον Αύγουστο, επί της ουσίας από το φθινόπωρο θα τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός. Αιτία της καθυστέρησης, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, ήταν η πολύπλευρη και εντατική διαβούλευση που έγινε αλλά και η πολυπλοκότητα που προκύπτει από τα χρέη των εταιρειών σε τράπεζες, εφορία, ταμεία. Παράλληλα, θα χρειαστεί ένα τρίμηνο προκειμένου να υλοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα γίνεται η αίτηση και όλη η διαδικασία.

Αγνωστο είναι, ακόμη αν θα είναι αρκετοί οι 320 συντονιστές, ενώ «γκρίζο» είναι το σημείο της προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που οι μη συναινούντες πιστωτές αποδεχθούν σιωπηρά το σχέδιο που θα προτείνεται, δεν θα απαιτείται η απόφαση δικαστή. Αν, όμως, έστω κι ένας πιστωτής επιμείνει στην αντίθεσή του, τότε είναι υποχρεωτική η δικαστική απόφαση. Κάτι που σημαίνει ότι με τον φόρτο που έχουν τα Πρωτοδικεία, θα υπάρξουν καθυστερήσεις έως και 5 μήνες.

Για απλές αιτήσεις η διαδικασία θα κρατήσει έως ένα μήνα, για μεσαίες εταιρείες με πολλαπλά προβλήματα θα χρειαστούν έως τρεις μήνες και για μεγάλους ομίλους έξι μήνες. Επί της διαδικασίας, σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, θα ακολουθηθούν τα εξής βήματα:

1 Με κωδικούς του TAXIS, μια επιχείρηση θα μπαίνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα από το καλοκαίρι και θα συμπληρώνει μια σειρά από στοιχεία.

2 Θα προκύπτει έτσι ένα «περιουσιολόγιο» για τις επιχειρήσεις, τον μεγαλομέτοχο και τους συγγενείς του, ώστε να είναι γνωστή το οικονομικό προφίλ.

3 Θα ορίζεται συντονιστής, σε ρόλο «διαιτητή» που θα κάνει ελέγχους και θα εκδίδει βεβαίωση πληρότητας της αίτησης. Τότε θα αναστέλλονται όλα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

4 Ο συντονιστής ειδοποιεί όλες τις πλευρές και αν το 50% των πιστωτών δεχθεί, ξεκινά η διαδικασία και θα προτείνονται λύσεις όπως επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής, μειωμένα επιτόκια, διαγραφή πανωτοκίων κ.λπ.

5 Θα εκδίδεται η μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρησης. Ενα συνολικό πλάνο αποπληρωμής των χρεών ανάλογα με τις ανάγκες και τη δυνατότητα της εταιρείας, κι όχι το ύψος της οφειλής.

6 Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για όλες τις λύσεις, με συγκεκριμένες προθεσμίες αποδοχής τους.

7 Αν συμφωνήσει το 60% στις προτεινόμενες λύσεις, συντάσσεται η σύμβαση.

8 Η σύμβαση πάει στα δικαστήρια για την τελική επικύρωση που θα δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής έως και σε 120 δόσεις.

Να σημειωθεί ότι μέσω της πλατφόρμας υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας οφειλετών ? πιστωτών ενώ ο συντονιστής μπορεί να τους καλέσει σε συναντήσεις. Ο νόμος θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2018 κι εκτιμάται ότι μπορεί να ενταχθεί ένα μεγάλο ποσοστό από τις 400 χιλ. περίπου επιχειρήσεις.

Αν μια αίτηση απορριφθεί θα πρέπει να ξεκινήσουν άλλες διαπραγματεύσεις με το Δημόσιο ή τις τράπεζες. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τους κακοπληρωτές καθώς αποκλείονται όσοι δεν έχουν αξιολόγηση βιωσιμότητας ενώ θα αίρεται το τραπεζικό και φορολογικό απόρρητο και θα παρουσιάζεται το σύνολο της περιουσίας τους.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι στο άρθρο 15 προβλέπεται ότι όσοι έχουν χρέη προς το Δημόσιο και τα Ταμεία κάτω από 20 χιλιάδες μπορούν να διαπραγματευτούν και να πληρώσουν σε έως και 120 δόσεις με ελάχιστη καταβολή τα 50 ευρώ.

Νομική κάλυψη
Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο κ. Παπαδημητρίου στην ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση που υπάρχει για την κατάθεση τροπολογίας για τη νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών και των στελεχών του Δημοσίου που θα υπογράφουν αναδιαρθρώσεις οφειλών. Ο υπουργός τόνισε ότι η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, άγνωστο, όμως, πότε θα γίνει αυτό. Τόνισε ότι εφόσον θα χρειαστούν ακόμη τρεις μήνες για την ηλεκτρονική πλατφόρμα υπάρχει χρόνος για τη θέσπιση της «ασυλίας», ωστόσο, δεν απάντησε γιατί δεν έχει ακόμη ψηφιστεί ώστε πολλές επιχειρήσεις να σπεύσουν να κάνουν συμφωνίες με τις τράπεζες, πέραν του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον αναπληρωτή υπουργό Αλέξη Χαρίτση και τον ειδικό γραμματέα, Φώτη Κουρμούση, όμως, δημιουργήθηκαν πολλά ερωτήματα τα οποία έμειναν αναπάντητα.

400.000 επιχειρήσεις
Περί τις 400 χιλιάδες εκτιμά το υπουργείο τις υπερχρεωμένες επιχειρή- σεις που δυνητικά θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ωστόσο, ακόμη και αυτός ο αριθμός είναι επισφαλής. Κανείς ακόμη δεν γνωρίζει πόσες είναι οι οφειλές αυτών των εταιρειών, καθώς δεν έχει υπάρξει διασύνδεση των αρχείων των εφοριών, των τραπεζών και του ΕΦΚΑ.

Ο άγνωστος Χ
Αγνωστος είναι, βεβαίως, και ο αριθμός των επιχειρή- σεων που μένουν εκτός της ρύθμισης, είτε γιατί δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα χρέη τους, είτε γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται.

Keywords
Τυχαία Θέματα