Ραντεβου τον σεπτεμβριο για τη δοση

09:43 24/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Βαγγέλης Δεμίρης
(από την Ημερησία)
Ασφυκτικές πιέσεις για μεταρρυθμίσεις και «μέτρα τώρα» ασκούν οι Βρυξέλλες, εν όψει της έλευσης της τρόικας. Εν μέσω του εντεινόμενου κλίματος ανησυχίας για τις εξελίξεις στην Ισπανία και την Ιταλία, το αίτημα προς την Αθήνα...
είναι καθολικό και διατυπώνεται σε δραματικούς τόνους.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αντουάν Κολομπανί, δήλωσε χθες ότι διαπιστώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στην
προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, οι οποίες οφείλονται στη διπλή εκλογική αναμέτρηση στη χώρα μας, και υπογράμμισε ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν επίγνωση αυτής της κατάστασης και θα πρέπει να καλύψουν τα κενά με συγκεκριμένες δράσεις άμεσα. Αναγνωρίζοντας ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επόμενη δόση των δανείων για την Ελλάδα θα εκταμιευθεί στο εγγύς μέλλον, αλλά σε καμία περίπτωση πριν από τον Σεπτέμβριο, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η έκθεση της τρόικας.
Ασαφής ήταν η θέση της Επιτροπής σχετικά με το δημοσίευμα του «Ντερ Σπίγκελ», που έκανε λόγο για άρνηση του ΔΝΤ να συμμετάσχει σε περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας σε περίπτωση επιμήκυνσης του προγράμματος. «Πρόκειται για δημοσίευμα του Τύπου, με εικασίες τις οποίες δεν σχολιάζουμε», ήταν η απάντηση του Α. Κολομπανί, ο οποίος, στις επίμονες ερωτήσεις Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, υποχρεώθηκε να δηλώσει ότι «εξ όσων γνωρίζει, η θέση του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει». Ο ίδιος εκπρόσωπος αρνήθηκε ακόμη να σχολιάσει τη δήλωση του αντικαγκελάριου της Γερμανίας Φ. Ρέσλερ, σύμφωνα με την οποία η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι πια κάτι τρομακτικό. Τόνισε, πάντως, ότι η Eλλάδα πρέπει και θα παραμείνει μέλος του ευρώ Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αδυνατεί, για τους δικούς της λόγους, να απαντήσει στις συνεχιζόμενες δηλώσεις αμφισβήτησης Γερμανών αξιωματούχων, που ως μόνο αποτέλεσμα έχουν δημοσκοπικά οφέλη για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, εν όψει των εκλογών του φθινοπώρου του 2013 στη Γερμανία.
Εν τω μεταξύ, με τη βούλα της Eurostat πιστοποιήθηκε χθες η επιτυχής έκβαση του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Σε στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κοινοτική στατιστική υπηρεσία αναδείχθηκε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2012 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 132,4% του ΑΕΠ, σημειώνοντας μείωση 33 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2011 και 20 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011. Μάλιστα, σε ειδική υποσημείωση στο σχετικό ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι οι σημαντικότερες αυτές μειώσεις μεταξύ των «27» οφείλονται κυρίως στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, στο πλαίσιο του PSI που αποφασίστηκε με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην απομείωση του ελληνικού χρέους.
Keywords
Τυχαία Θέματα