Σαν να μην περασε μια μερα...

14:25 10/6/2014 - Πηγή: Fimotro
Το «κρατικό μυστικό» που φύλαγε ο πρωθυπουργός για τον ανασχηματισμό αποκαλύφθηκε, αλλά τώρα μένει να φανεί τι άλλο μπορεί να κάνει...
η κυβέρνηση για να κερδίσει τις επόμενες μάχες που θα κρίνουν τον «πόλεμο» με την Τρόικα για το χρέος και τις φοροελαφρύνσεις.

Το κλίμα στις σχέσεις με τους δανειστές θυμίζει πλέον ημέρες του 2011 και αυτό το ξέρει καλύτερα από όλους ο κύριος Γκίκας Χαρδούβελης. Η «λύση» στην οποία καταφεύγουν πάλι οι κυβερνήσεις
βάζοντας «τεχνοκράτες» αντί πολιτικούς σαν συνομιλητές απέναντι στην Τρόικα είναι μεν δοκιμασμένη (Παπαδήμος, Στουρνάρας, Θεοχάρης, Χαρδούβελης), ίσως δεν είναι όμως πια αρκετή.

Πριν καλά-καλά κάτσει στην καρέκλα του, ως νέος υπουργός Οικονομικών, ο καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, στην Ουάσιγκτον το ΔΝΤ θα δίνει στη δημοσιότητα ολόκληρη την έκθεση αξιολόγησης με τα προαπαιτούμενα που θέτει για τις δόσεις και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Θα κρούει μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, και τον κώδωνα του «πολιτικού κινδύνου» για το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και την ευστάθεια της χώρας. Η ανησυχία του Ταμείου για τη διαφαινόμενη «στροφή πολιτικής» (ή τυχόν εκτροχιασμό) στην Οικονομία είναι πλέον εμφανής.

Το ίδιο θα κάνει μέσα στην ημέρα ίσως -ή τις αμέσως επόμενες- και η Κομισιόν. Οι σχέσεις με τις Βρυξέλλες, μετά την απομάκρυνση Θεοχάρη, δεν είναι πια ανέφελες αφού τις έχει καλύψει «πάγος». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται πως θα τηρήσει στάση αναμονής, χωρίς δηλώσεις στήριξης προς τη νέα κυβέρνηση. Αφήνει έτσι την Αθήνα να ξετυλίξει εκείνη το «κουβάρι» των πρωτοβουλιών, για να δείξει μέχρι πού είναι διατεθειμένη να τεντώσει τα σχοινί.

Άλλο Στουρνάρας, άλλο ΧαρδούβεληςΤι μπορεί να θέλει να αλλάξει η Αθήνα στο πλαίσιο αυτό;

Να κερδίσει χρόνο «εντός και εκτός Ελλάδος» είναι η πιο πιθανή ερμηνεία, ώστε να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Στο εσωτερικό ο κύριος Χαρδούβελης, ως νέος υπουργός Οικονομικών, έχει δεδομένη μία πίστωση χρόνου, για να σχεδιάσει και να διαπραγματευτεί τις «ανάσες» που θέλει να δώσει η κυβέρνηση και που ο ίδιος πιστεύει -όπως έχει δείξει με τις δημόσιες παρεμβάσεις του καιρό τώρα- πως πρέπει να υπάρξουν.

Επιπλέον, για τους κομματικούς αμφισβητίες των επιλογών του πρωθυπουργού, ο κύριος Χαρδούβελης διακρίνεται από μία «μενταλιτέ» που θυμίζει περισσότερο… Βασίλη Ράπανο, ως προς την «εσωτερικότητα» των σκέψεων και εκφράσεων, και λιγότερο τον Γιάννη Στουρνάρα (ή τον Χάρη Θεοχάρη) που έβγαιναν «ένα βήμα μπροστά» και θεωρούνταν πιο «υψηλών τόνων» στις παρεμβάσεις τους.

Αυτό από μόνο του, φαίνεται να δίνει ένα «τράτο» μέχρι το φθινόπωρο στην κυβέρνηση να κάνει τους σχεδιασμούς της, βάζοντας (προσωρινά τουλάχιστο) τέλος στις εσωτερικές τριβές και στη φθορά των πολιτικών της τελευταίας διετίας.

Σαν να μην πέρασαν δύο χρόνια…
Και στο εξωτερικό όμως, αν και δεν μπορεί να κάνει θαύματα, ο κύριος Χαρδούβελης ξεκινά από μια πολύ καλή αφετηρία: γνωρίζεται ήδη με τους κυρίους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς και κανείς τους δεν έχει να του προσάψει κάτι αρνητικό. Αντιθέτως ήταν από τα πρώτα πρόσωπα με τα οποία βρήκαν σημεία συναντίληψης και «κοινής λογικής» για να διαπραγματευτούν.

Τότε μάλιστα (τέλη του 2011έως και τα μέσα του 2012) τα πράγματα ήταν πολύ δυσκολότερα για τη χώρα. Σήμερα τα δύσκολα είναι πραγματικά πίσω μας, τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι γεγονός αλλά, ό,τι θετικό είναι ακόμα μπροστά, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Το μεγάλο στοίχημα για τον κύριο Χαρδούβελη είναι τώρα να φέρει σε πέρας τα στρες τεστ των τραπεζών, για να αποκατσταθεί η ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα και η ρευστότητα στην αγορά και, εν συνεχεία, να γίνουν πράξη τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Νωρίτερα όμως ο κύριος Χαρδούβελης πρέπει να πείσει τους δανειστές ότι τηρούνται τα συμφωνηθέντα για να λάβει τις δόσεις Ιουνίου και Ιουλίου η Αθήνα. Θα πρέπει όμως να βάλει μπροστά και το «παζάρι» για τις φοροελαφρύνσεις, την ώρα που θα διεξάγεται ο έλεγχος για τα μέτρα και τις δόσεις του Σεπτεμβρίου. Και όλα αυτά σε «πυκνό» χρόνο, μόλις 3-4 μηνών από σήμερα.

Όπως και το 2012 όμως, για άλλη μια φορά, η επιτυχία των διαπραγματεύσεων, δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά είναι κυρίως θέμα πολλών υπουργείων. Ο κύριος Γιάννης Βρούτσης παραμένει υπεύθυνος για τη διαχείριση του Ασφαλιστικού, των συντάξεων και των εργασιακών σχέσεων.

Σε άλλα «καυτά» υπουργεία όμως, έχουν αναλάβει την ευθύνη πρώην διαφωνούντες με το ακολουθούμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής. Η «χημεία» των μελών της κυβέρνησης πρέπει να συνάδει με το «μείγμα πολιτικής» που θα προσπαθήσει να εφαρμόσει -και αυτό το ξέρουν καλά και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Υγείας, στην αγορά Ενέργειας και γενικότερα στα μέτρα του ΟΟΣΑ για τα επαγγέλματα είναι μερικές μόνο από τις πάνω από 100 «βόμβες» που θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση συνολικά, πριν βάλει ο κύριος Χαρδούβελης την προσωπική του «σφραγίδα» στις πολλές και παράλληλες διαπραγματεύσεις που ξεκινούν από αύριο κιόλας, εντός και εκτός Ελλάδος.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα