Σδοε: κατασχέθηκαν 7.932 μαϊμού παπούτσια που έρχονταν από τη κίνα

Σοβαρότατο πλήγμα στα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας απομιμητικών προϊόντων κατάφερε το Σ.Δ.Ο.Ε., μέσω της κατάσχεσης μεγάλων ποσοτήτων «μαϊμού» υποδημάτων στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και της εξάρθρωσης της δράσης κυκλώματος πώλησης απομιμητικών μέσω διαδικτύου.

Ειδικότερα:

Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, κλιμάκιο υπαλλήλων της Επιχειρησιακής  Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριών και συντονισμένης επιχειρησιακής δράσης από κοινού με το Γ’ Τελωνείο Πειραιά,

δέσμευσε εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο προέρχονταν από Κίνα, ενώ ως τελικός προορισμός του εμπορευματοκιβωτίου βάσει του περιεχομένου των φορτωτικών εγγράφων, δηλώνονταν επιχείρηση στην Αλβανία.

Κατά τον έλεγχο του ανωτέρω εμπορευματοκιβωτίου, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τα ακόλουθα απομιμητικά είδη:

α/αΕΙΔΟΣΖεύγη1Αθλητικά υποδήματα NIKE 6.672 ζευγάρια2Αθλητικά υποδήματα ADIDAS 1.260 ζευγάριαΣΥΝΟΛΑ7.932 ζευγάρια

Επίσης κατασχέθηκαν εντός του εμπορευματοκιβωτίου και 36 χαρτοκιβώτια τα οποία περιείχαν 432 ζεύγη ανώνυμα υποδήματα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως προκάλυμμα («τάπα») από τους παράνομους εισαγωγείς για να αποκρύψουν τα απομιμητικά υποδήματα και να παραπλανήσουν τις τελωνειακές αρχές.

Η ζημιά των δικαιούχων εταιρειών των σημάτων, υπολογίστηκε σε 1.055.100 €, ενώ τα  κατασχεθέντα απομιμητικά προϊόντα μεταφέρθηκαν σε πιστοποιημένη επιχείρηση ανακύκλωσης στην Αττική για καταστροφή.

Με αφορμή την ανωτέρω κατάσχεση, το ΣΔΟΕ συνεχίζοντας την έρευνα, εντόπισε στις 7 και στις 9 Οκτωβρίου 2019, κύκλωμα εμπορίας απομιμητικών προϊόντων, κυρίως αθλητικών υποδημάτων επώνυμων κατασκευαστών, τα οποία διακινούνταν μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών.

Το συγκεκριμένο κύκλωμα, το οποίο στελεχώνεται από πλήθος εμπλεκομένων προσώπων, τόσο αχυρανθρώπων όσο και υποκρυπτόμενων τα οποία ταυτοποιούνται σταδιακά από την Υπηρεσία μας, δρούσε μέσω παραπλανητικών αγγελιών πώλησης επώνυμων αθλητικών παπουτσιών, τα οποία πωλούνταν στο «facebook» ως αυθεντικά σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. Στους εξαπατημένους αγοραστές που πραγματοποιούσαν τις παραγγελίες μέσω του διαδικτύου, από ανύπαρκτες ουσιαστικά εταιρείες, έστελναν απομιμήσεις των επώνυμων υποδημάτων, η πληρωμή των οποίων γινόταν μέσω της εταιρείας ταχυμεταφορών με αντικαταβολή, κατά την παραλαβή των προϊόντων από τους πελάτες.

Η Υπηρεσία μας έχει ήδη ζητήσει από την εταιρία ταχυμεταφορών να δεσμευθούν οι επιστροφές εμπορευμάτων από αγοραστές καθώς επίσης και το χρηματικό ποσό των αντικαταβολών από την πώληση των απομιμητικών, το οποίο δεν έχει αποδοθεί ακόμη στα μέλη του κυκλώματος.

Αποκαλυπτικό στοιχείο, για την έκταση της απάτης, αποτελεί το γεγονός ότι σύμφωνα με το έγγραφο που μας απέστειλε η εταιρεία ταχυμεταφορών μετά από το αίτημα της Υπηρεσίας μας, το συνολικό ποσό των αντικαταβολών που έχουν εισπραχθεί τα δύο τελευταία χρόνια από εξαπατημένους καταναλωτές και έχει αποδοθεί στα μέλη του κυκλώματος, ανέρχεται  στο ιλιγγιώδες ποσό των  3.270.289,80 €.

Η έρευνα συνεχίζεται, σε συσχετισμό και με πλήθος καταγγελιών ιδιωτών οι οποίες   αποστέλλονται καθημερινά στην Υπηρεσία, για εξαπάτηση από παράνομες ιστοσελίδες πώλησης απομιμητικών εμπορευμάτων.

Για τον λόγο αυτό η Γενική Διεύθυνση Σ.Δ.Ο.Ε. απευθύνει έκκληση προς τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται μέσω του διαδικτύου στην πώληση επώνυμων προϊόντων και σε κάθε περίπτωση να ζητούν τα απαραίτητα φορολογικά στοιχεία πώλησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα