Σε funds θα πωληθούν οι μεγάλες οφειλές στα ταμεία

Σχέδιο που προβλέπει την πώληση σε funds οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία επεξεργάζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με το Reuters

H Ελλάδα σχεδιάζει να πουλήσει σε ιδιώτες επενδυτές οφειλές δισεκατομμυρίων ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία για να λάβει άμεσα ρευστότητα και να διευκολύνει την ανάκτηση άλλων απαιτήσεων, ανέφερε στο Reuters υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η συντηρητική

κυβέρνηση της χώρας, η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο, επιδιώκει να δώσει ώθηση στις επενδύσεις και να επιλύσει ακανθώδη προβλήματα που επηρεάζουν τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένων και των προβληματικών δανείων που κατακλύζουν τον τραπεζικό τομέα. Αναζητά επίσης τρόπους να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης για να το καταστήσει πιο βιώσιμο.

«Υπάρχει η στρατηγική για την πώληση ληξιπρόθεσμων οφειλών που το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει τα προηγούμενα χρόνια» σημείωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αφορούν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που οφείλουν ιδιωτικές εταιρείες στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.

Το σχέδιο, του οποίου ηγείται ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, έχει στόχο την πώληση ενός πρώτου πακέτου 12 δισ. ευρώ από συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 35 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στα βιβλία των ασφαλιστικών ταμείων.

Η διαδικασία δεν θα περιλαμβάνει τιτλοποίηση, γιατί η έκδοση καλυμμένων χρεωγράφων μπορεί να θεωρηθεί δανεισμός και να αντιμετωπίσει εμπόδια από την Eurostat. Αντίθετα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να πουλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες επενδυτές για να λάβει προκαταβολική πληρωμή σε ρευστό και να συμφωνήσει σε ένα σύστημα διαμοιρασμού των κερδών από το όποιο ποσό ανακτηθεί.

Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάποιον διαχειριστή, όπως κάνουν και τα εξειδικευμένα funds τα οποία αγοράζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις τράπεζες.

Το σχέδιο της κυβέρνησης θα θέτει ως ημερομηνία εκκίνησης την 31η Δεκεμβρίου του 2014, το οποίο σημαίνει ότι θα προσπαθήσει να πουλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν συσσωρευτεί ως τότε. Θα επικεντρωθεί σε χρωστούμενα ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Δεν θα περιλαμβάνει ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτοαπασχολούμενων ή οφειλές που έχουν ρυθμιστεί.

«Είναι ένας τρόπος να λάβουμε άμεσα χρήματα προκαταβολικά και να βελτιώσουμε τη δυνατότητα μας να επικεντρωθούμε στη συλλογή των πιο πρόσφατων ληξιπρόθεσμων οφειλών» σημείωσε ο αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση θέλει να έχει οργανώσει την όλη διαδικασία ως το τέλος του έτους και να προχωρήσει με προπαρασκευαστικές εργασίες στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ώστε οι πωλήσεις να γίνουν στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα