Σε παγκοσμιο επιπεδο η κριση εμπιστοσυνης προς του πολιτικους

23:14 2/4/2012 - Πηγή: Fimotro
Τη γενικευμένη έλλειψη εμπιστοσύνης των δυτικών κοινωνιών προς τους ηγέτες τους και το χάσμα μεταξύ προσδοκιών και αποτελεσμάτων αποκαλύπτει η παγκόσμια μελέτη της Ketchum «Leadership Communication Monitor 2012» που διενεργήθηκε σε 12 χώρες του κόσμου (δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα) από την Ketchum Global Research...
& Analytics και την IPSOS σε δείγμα 3.759 πολιτών από το Δεκέμβριο 2011 μέχρι και τον Ιανουάριο 2012.

Με άμεσο ζητούμενο την «αποτελεσματικότητα»,
οι πολίτες των δυτικών κοινωνιών που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, θεωρούν σε πολύ μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών τους, σε αντίθεση με τους πολίτες των αναδυόμενων οικονομιών, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Συγκεκριμένα, μόλις το 25% των Ευρωπαίων και το 32% των Αμερικανών παρουσιάζονται ικανοποιημένοι από την αποτελεσματικότητα των πολιτικών τους ηγετών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Κίνα εκτινάσσεται στο 59%. Παρ’ όλη την κρίση εμπιστοσύνης, το 63% δηλώνει ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι σημαντικό οι πολιτικοί να δείξουν το δρόμο. Από την άλλη, η κοινή γνώμη είναι έτοιμη να εισπράξει το 2012 περισσότερες απογοητεύσεις σε σχέση με το 2011. Ως απόρροια των κλυδωνισμών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα κύρια χαρακτηριστικά που αναζητούν σε έναν αποτελεσματικό ηγέτη σήμερα οι πολίτες, είναι η ικανότητά του να διαχειρίζεται τις κρίσεις αποτελεσματικά και με ηρεμία, καθώς και να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την έρευνα, πολύ σημαντικός θεωρείται ο ρόλος της επικοινωνίας όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των ηγετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το 84% ενστερνίζεται αυτή την άποψη, μόνο το 37% θεωρεί ότι οι σημερινοί ηγέτες επικοινωνούν αποτελεσματικά. Μάλιστα, το 56% θεωρεί ότι ο καλύτερος τρόπος για να ανακτηθεί η δημόσια εμπιστοσύνη και αξιοπιστία είναι η ειλικρίνεια για ό,τι φέρνει το μέλλον.

Τέλος, άλλο ένα συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι στις δυτικές κοινωνίες, τα ηγετικά στελέχη των επιχειρήσεων απολαμβάνουν περισσότερη εμπιστοσύνη από ό,τι οι πολιτικές ηγεσίες. Θεωρούνται μάλιστα πιο «επικοινωνιακοί» από τους πολιτικούς, παρά το γεγονός ότι ούτε προβάλλονται τόσο πολύ ούτε αξιοποιούν ιδιαίτερα αποτελεσματικά την επικοινωνία. Ως πλέον αποτελεσματικοί, θεωρούνται οι ηγέτες των κλάδων της οικονομίας που βασίζονται στη γνώση, όπως η τεχνολογία, τα μέσα ενημέρωσης και οι τηλεπικοινωνίες.
Keywords
Τυχαία Θέματα