Σε ποιες περιπτωσεις ειναι απαραιτητη η γαστροσκοπηση...

Η γαστροσκόπηση θεωρείται από τους γιατρούς ως η πλέον αξιόπιστη εξέταση για τα προβλήματα του στομάχου...

Κάποιος που έχει περιστασιακές ενοχλήσεις στο στομάχι για προφανείς λόγους (καταχρήσεις σε φαγητό, ποτό κλπ.) δεν είναι απαραίτητο να υποβληθεί σε ειδικές εξετάσεις.
Εάν όμως εκδηλώσετε τα παρακάτω συμπτώματα, η επίσκεψη στον γαστρεντερολόγο είναι αναγκαία:
-Οι ενοχλήσεις προκύπτουν ξαφνικά (χωρίς να συνδέονται με τη λήψη φαγητού κλπ.).
-Υποχωρούν με τη λήψη φαγητού (σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να υπάρχει έλκος).
-Νιώθετε έντονο πόνο.
-Νιώθετε ανορεξία που
συνδυάζεται με απώλεια βάρους.
-Δυσκολεύεστε να καταπιείτε.
-Έχετε αναιμία ή/και χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Β12.
Στη γαστροσκόπηση, ο γιατρός βλέπει μέσω κάμερας την κατάσταση του στομάχου. Έτσι, μπορεί να εντοπίσει πιθανό πρόβλημα που δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα.
Η γαστροσκόπηση γίνεται κατά κανόνα πρωί και ο εξεταζόμενος δεν θα πρέπει να έχει φάει τίποτα 6 ώρες, ούτε να έχει πιει 3 ώρες πριν.
Αν ο εξεταζόμενος δεν αντέχει τον πόνο, ο γιατρός τον φέρνει σε ήπια καταστολή (με ένεση από μια «πεταλούδα» που μπαίνει στο χέρι) και του βάζει ξυλοκαΐνη (τοπικό αναισθητικό σε μορφή σπρέι) τοπικά στο στόμα.
Ο πόνος είναι ελάχιστος και η ενόχληση εξαρτάται από την ευαισθησία κάθε ανθρώπου. Προκύπτει συνήθως όταν το σωληνάκι φτάνει περίπου στο λάρυγγα.
Η εξέταση διαρκεί λίγα λεπτά και το σημαντικό είναι ότι δεν απαιτείται νοσηλεία. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο εξεταζόμενος περιμένει για λίγο (10-15 λεπτά) μέχρι να περάσει η επήρεια της μέθης.
Πηγή: onmed.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα