Σε συγχυση η αθηνα για δντ, ασφαλιστικο και αξιολογηση...

22:31 16/1/2016 - Πηγή: Fimotro
Στον απόηχο του Eurogroup και πριν από τις επαφές του πρωθυπουργού...
στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε σύγχυση όσον αφορά την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, που αποτελεί το κομβικό σημείο γύρω από το οποίο πλέκονται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η διαπραγμάτευση για το χρέος.

Οι Eυρωπαίοι θεωρούν την παραμονή του ΔΝΤ ως στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ για
την συνέχιση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, το ΔΝΤ από την πλευρά του βάζει όρους για να παραμείνει κατά τρόπο που ακόμη και η διευθέτηση του χρέους –που είναι δική του απαίτηση- να συνεπάγεται επιπλέον μέτρα. Εν τω μεταξύ η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει ήδη καθυστερήσει και η συζήτηση για το χρέος που η κυβέρνηση την υποσχόταν για τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, μετατίθεται για το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Το Βερολίνο και το ΔΝΤ δεν δείχνουν να βιάζονται αφού από τη μία η πίεση είναι στην Αθήνα και από την άλλη δίνουν χρόνο στην αξιωματική αντιπολίτευση να οργανωθεί στερώντας έτσι από τον κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Ήταν μέσα στον Δεκέμβριο που ο κ. Τσίπρας δήλωσε σε δύο συνεντεύξεις του, στους Financial Times και στην ΕΡΤ, ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι απαραίτητη. Την Παρασκευή όμως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε καθαρά σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ότι "η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει συμφωνηθεί. Τηρούμε αυτή τη δέσμευση".

Την ίδια ημέρα όμως από το Μαξίμου διέρρεε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραμένει στην πάγια θέση του και αυτή θα εκθέσει και στις συναντήσεις που θα έχει την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Τζακ Λιου και τον Σόιμπλε. Σύμφωνα με αυτή τη θέση «η Ελλάδα θεωρεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι θέμα της Ευρώπης που θα πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της. Ως εκ τούτου θεωρεί ότι η παραμονή του ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητη. Από την άλλη όμως δεν μπορεί και να επιβάλλει την αποχώρησή του, που επίσης είναι ζήτημα της Ευρώπης».

Μία ημέρα νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε στο Βερολίνο συνάντηση 70 λεπτών με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που σύμφωνα με τις διαρροές και από τις δύο πλευρές πήγε καλά, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την δήλωση που έκανε ο Σόιμπλε στις Βρυξέλλες, ότι «η Ελλάδα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες αλλά αυτό που έχει συμφωνηθεί θα πρέπει να εφαρμοστεί σταδιακά». Είναι γνωστό ότι ο κ. Σόιμπλε σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα τον περασμένο Ιουλίο: η μία αφορά την παραμονή του ΔΝΤ, ως μοχλό πίεσης για σκληρές μεταρρυθμίσεις και η δεύτερη την δημιουργία του ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσακαλώτος στην συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο παρουσίασε στον κ. Σόιμπλε το σχέδιο της ελληνικής πλευράς για την υλοποίηση της δέσμευσης του ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσακαλώτος έχει πλήρη γνώση των προθέσεων του κ. Σόιμπλε που μετέφερε στον πρωθυπουργό.

Ενώ όμως το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει ότι ο πρωθυπουργός επιμένει στις πάγιες θέσεις, ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Πολ Τόμσεν κάνει αισθητή την παρουσία του στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Την ημέρα της επίσκεψης του κ. Τσακαλώτου είχε και εκείνος συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον οποίο άλλωστε είναι σε συναντίληψη.

Την Παρασκευή η κ. Κριστίν Λαγκάρντ έσφιξε περισσότερο τον κλοιό λέγοντας ότι η παραμονή του ΔΝΤ δεν είναι βέβαιη καθώς συνδέεται με προυποθέσεις. Το πλαίσιο αυτών των όρων βάζει η κα Λαγκάρντ όσο και ο Τόμσεν που θεωρούν καθοριστικό το ασφαλιστικό θεωρούν το σχέδιο της κυβέρνησης ως «φιλόδοξο» καθώς δεν στηρίζεται από την κατ αυτούς προοπτική της ελληνικής οικονομίας, και εμμέσως βάζουν θέμα πρωτογενών πλεονασμάτων. «Η Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Και είναι ξεκάθαρο ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αποτελεί το κομβικό σημείο προκειμένου να αποδείξει ότι βελτιώνεται η οικονομική της αποτελεσματικότητα», τονίζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, και προσθέτει, ως δεύτερη προϋπόθεση, ότι «πρέπει να είναι βιώσιμο το συνολικό χρέος της Ελλάδας».

Όλο αυτό το πακέτο που βάζει το ΔΝΤ θα εκδηλωθεί όταν ανοίξει και επισήμως η αξιολόγηση την οποία το Eurogroup προσδιορίζει για την επόμενη εβδομάδα, ο Σόιμπλε για τις αρχές του επόμενου μήνα. Παράλληλα όμως η κα Λαγκάρντ θεωρεί ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει και στο δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι όσο θα διαρκεί η αξιολόγηση η ελληνική πλευρά θα δεχθεί πιέσεις και για μεγαλύτερες τομές στο ασφαλιστικό κατά την αντίληψη του ΔΝΤ και για νέα μέτρα που θα περιληφθούν στο μεσοπρόθεσμο και κάποιες ανεπίσημες εκτιμήσεις τα ανεβάζουν σε 2,5 δις ευρώ ενώ επίσης ανοίγουν και θέμα εκτέλεσης του προυπολογισμού.

Εν τω μεταξύ την συνολική εικόνα περιέπλεξε η αναφορά της κας Λαγκάρντ ότι το σημαντικότερο θέμα είναι το προσφυγικό. Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι πολύ πιθανό να συμπέσει με την επανεξέταση της διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος. Ο κ. Τσακαλώτος πάντως στην συνάντησή του με τον Σόιμπλε έθεσε και το θέμα της επιβάρυνσης της ελληνικής οικονομίας από την προσφυγική κρίση και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η ελληνική πλευρά την υπολογίζει σε ένα δις ευρώ και συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι ενώ οι άλλες χώρες έχουν υποβάλλει αίτημα να εξαιρούνται από το έλλειμμά τους οι δαπάνες για το προσφυγικό και το εφαρμόζουν ήδη στους προυπολογισμούς τους, ο κ. Σόιμπλε το έχει αρνηθεί αυτό για την Ελλάδα λέγοντας ότι αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση.
Keywords
Τυχαία Θέματα