Σήμερα η πρόταση της ε.ε. για το ταμείο ανάκαμψης

08:37 27/5/2020 - Πηγή: Fimotro

Καίρια σημασίας για τις οικονομίες των χωρών του Νότου της Ε.Ε. θεωρούνται οι σημερινές προτάσεις της Κομισιόν για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης της οικονομίας, που έχει πληγεί από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.
Οι δύο προτάσεις θα υποβληθούν στη συνέχεια για διαπραγμάτευση στους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι θα λάβουν και τις τελικές αποφάσεις.

Οπως ανέφεραν χθες κοινοτικές πηγές, οι διαβουλεύσεις της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τις κυβερνήσεις κρατών-μελών θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή. Το ότι δεν είχαν καταλήξει

σε συγκεκριμένους αριθμούς μέχρι χθες το βράδυ είναι ενδεικτικό των πιέσεων που ασκούνται από τις κυβερνήσεις, γιατί μια πρόταση της Κομισιόν κατά κανόνα υιοθετείται από τα κράτη-μέλη με μικρές τροποποιήσεις.

Αυτό που επιδιώκει η κ. Φον ντερ Λάιεν το τελευταίο διάστημα είναι να λάβει υπόψη στο μέτρο του δυνατού τις θέσεις όλων των πλευρών, ώστε να αυξηθούν και οι πιθανότητες να πλησιάσει η τελική συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόταση που θα υποβληθεί σήμερα.

Η Επιτροπή δεν δέχεται πιέσεις μόνο από τα κράτη-μέλη, αλλά και από την Ευρωβουλή, η οποία μέσω του προέδρου της Ντάβιντ Σασόλι προειδοποίησε χθες ότι δεν θα μείνει με «σταυρωμένα χέρια» σε περίπτωση που η πρόταση δεν είναι ιδιαίτερα φιλόδοξη, όπως το απαιτούν οι περιστάσεις.

Πρόταση Σαρλ Μισέλ

Αναφορικά με το ΠΔΠ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Κομισιόν θα προτείνει ένα ποσό πλησίον της συμβιβαστικής πρότασης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που είχαν απορρίψει και οι δύο πλευρές, δηλαδή οι χώρες του Νότου, θεωρώντας ότι δεν ήταν φιλόδοξη, και εκείνες του Βορρά, οι οποίες θεωρούσαν ότι με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου ο κοινοτικός προϋπολογισμός πρέπει να κινηθεί ανάλογα.

Η εν λόγω πρόταση του κ. Μισέλ καθόριζε τις δαπάνες της επταετίας στο 1,095 τρισ. ευρώ ή 1,07% του κοινοτικού ΑΕΠ. Η αρχική πρόταση που είχε υποβάλει η Κομισιόν τον Ιούνιο του 2018 και την οποία υποστήριξαν μόνο οι χώρες του Νότου καθόριζε τις δαπάνες στο 1,135 τρισ. ευρώ ή 1,14% του κοινοτικού ΑΕΠ.

Κοινός φόρος

Η Επιτροπή θα εισηγηθεί επίσης την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα δημόσια οικονομικά των κρατών- μελών σε περίοδο κρίσης. Οι νέοι πόροι θα μπορούσαν να προέλθουν από έναν κοινό φόρο στα πλαστικά και στις εκπομπές ρύπων, που συνδέονται και με τη νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Θα προτείνει ακόμη τροποποιήσεις και στις προτεραιότητες σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση, ώστε να ληφθούν υπόψη χρηματοδοτικά οι νέες ανάγκες που δημιούργησαν οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία.

Η πρόταση θα προβλέπει αύξηση της ανώτατης οροφής των ιδίων πόρων από το 1,23% του κοινοτικού ΑΕΠ κοντά στο 2% για τα επόμενα 2 ή 3 χρόνια, ώστε να προκύψει ένα επιπρόσθετο ποσό, το οποίο θα χρησιμοποιήσει ως εγγύηση για να δανειστεί στο όνομα της Ε.Ε. στις κεφαλαιαγορές και με τα χρήματα να προικοδοτηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι και το μεγάλο ζητούμενο, προς το παρόν έχει δημοσιοποιηθεί μια πρόταση ως συνεισφορά στη συζήτηση, η γαλλογερμανική, η οποία καθορίζει τον προϋπολογισμό του στα 500 εκατ. ευρώ, χρήματα που προτείνεται να δοθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων στα κράτη-μέλη που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό. Ωστόσο, η Κομισιόν δεν είναι υποχρεωμένη να τη λάβει πλήρως υπόψη και πιθανότατα δεν θα το κάνει και θα υποβάλει τη δική της πρόταση.

Οπως έχει γνωστοποιήσει η κ. Φον ντερ Λάιεν, η Επιτροπή θα προτείνει ένα μίγμα επιχορηγήσεων και δανείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Για το ποσό έχουν αναφερθεί πολύ αριθμοί, αλλά με μεγάλες αποκλίσεις, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε εκτίμηση είναι παρακινδυνευμένη. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αναλογία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων. Στις Βρυξέλλες ανέφεραν χθες ότι οι επιχορηγήσεις θα κυμαίνονται μεταξύ 60 και 70%, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι δάνεια.

Το βέβαιο είναι πως και οι δύο πλευρές, δηλαδή οι χώρες του Νότου και εκείνες του Βορρά, πρέπει να φτάσουν σε έναν κοινό τόπο, ώστε να εμφανιστούν στο τέλος της διαπραγμάτευσης ως κερδισμένοι. Για το λόγο αυτόν φαίνεται ως πιο πιθανό οι επιχορηγήσεις που θα προτείνει η Επιτροπή να είναι μικρότερες από τα 500 δισ. ευρώ, που πρότεινε ο γαλλογερμανικός άξονας.

The post Σήμερα η πρόταση της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα