Σκληρή απάντηση εε σε ερντογάν για το προσφυγικό

20:24 5/9/2019 - Πηγή: Fimotro

Προειδοποιητικά μηνύματα προς την Άγκυρα στέλνουν οι Βρυξέλλες για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό.

«Η ΕΕ έχει ήδη παράσχει βοήθεια ύψους 5,6 δισ. στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων και τα εναπομείναντα 400 εκατ. πρόκειται να δοθούν σύντομα», υπενθύμισε η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, μετά τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τόνισε ότι μπορεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη εάν η Άγκυρα δεν λάβει διεθνή

υποστήριξη στη διαχείριση των Σύρων προσφύγων.

Σε διπλωματικό τόνο κινείται η απάντηση της ΕΕ μετά τον ωμό εκβιασμό του Τούρκου προέδρου. «ΕΕ και Τουρκία συνεχίζουν να δεσμεύονται από τη συμφωνία για το προσφυγικό», διεμήνυσε συγκεκριμένα η Μπερτό.

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία θα ανοίξει τις πόρτες προς την Ευρώπη εάν δε λάβει περαιτέρω βοήθεια για τους πρόσφυγες, η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της συμφωνίας και υπάρχει «εμπιστοσύνη» πως θα αυτή συνεχιστεί με «καλή πίστη».

Νωρίτερα ο Ερντογάν ανέβασε επικίνδυνα τους τόνους, δηλώνοντας τα εξής: «Στη χώρα μας έχουμε 3.650.000 πρόσφυγες. Τώρα προέκυψε και το Ιντλίμπ. Έχουμε κι αυτούς που έρχονται από το Αφγανιστάν. Όμως να ξέρετε πως αυτή η πορεία θα μας φτάσει σε διαφορετικά σημεία. Ποιο είναι το σημείο αυτό; Ή θα γίνει αυτό ( σ.σ. η ζώνη ασφαλείας) ή θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας. Ή στηρίξτε μας ή θα μας παρεξηγήσετε. Ως ένα όριο αντέχουμε. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε μόνο εμείς το βάρος αυτό. Δείτε κι εσείς τι είναι να σηκώνεις το βάρος αυτό. Δεν έχουμε πάρει την απαραίτητη στήριξη από την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο και, για να πάρουμε τη στήριξη, ίσως αναγκαστούμε να κάνουμε αυτό».

Επαίνεσε, δε, την παρουσία των τουρκικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο. «Αν έχουμε λόγο στην έρευνα για τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο το οφείλουμε στα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά πλοία μας. Τώρα έχουμε δύο δικά μας ερευνητικά και δύο πλοία-γεωτρύπανα. Και μπορεί να έρθει και τρίτο γεωτρύπανο» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα