''σταθεροποιειται η αγορα εργασιασ''...

17:01 18/7/2013 - Πηγή: Fimotro

Σταδιακή σταθεροποίηση παρουσιάζει η αγορά εργασίας, παρά το ότι η ελληνική οικονομία παραμένει σε ύφεση, χάρη στον εξορθολογισμό της αγοράς εργασίας μετά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα ...
με την Alpha Bank.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές της τράπεζας, η βελτίωση αυτή υποδεικνύει τις σημαντικές προοπτικές ταχύτερης ενίσχυσης της απασχόλησης, από αυτή που αναμενόταν μέχρι πρότινος, παράλληλα με την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ταυτόχρονα, σημαντικά βήματα προόδου σημειώνονται και στον τομέα δημοσιονομικής προσαρμογής, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι λειτουργικές δαπάνες έχουν ήδη περικοπεί σημαντικά σε μόνιμη βάση ενώ, λόγω της μεγάλης ύφεσης, τα φορολογικά έσοδα βρίσκονται σε καθοδική πορεία, παρά τις αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στους συνεπείς φορολογουμένους.
Με την ανάκαμψη της οικονομίας και, εφόσον δεν αρχίσουν πάλι οι προσλήψεις και οι σπατάλες, και εφόσον σημειωθεί πρόοδος στην πάταξη της φοροδιαφυγής, τα έσοδα αναμένεται να ανακάμψουν εντυπωσιακά, οδηγώντας σε βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα, εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank.
Υπό αυτή την έννοια, η συζήτηση περί δημοσιονομικού κενού και αδυναμίας πρόσβασης στις αγορές είναι κενή περιεχομένου, υποστηρίζουν. «Μια χώρα που διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα σε μόνιμη βάση είναι σε θέση να δανείζεται τα σχετικώς μικρά ποσά που απαιτούνται (γύρω στα 8-10 δισ. ευρώ τον χρόνο σε χρεολύσια από το 2016 και μέχρι το 2050), ακόμη και με υψηλό λόγο χρέους προς ΑΕΠ», αναφέρουν οι αναλυτές.
Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να αποκτήσουμε πρόσβαση στις αγορές μέσα στο 2014, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα, διότι το 2015 τα χρεολύσια ανέρχονται σε 16 δισ. ευρώ περίπου και δεν υπάρχει χρηματοδότηση από την τρόικα. Αν και το δημόσιο θα μπορούσε να δανεισθεί το ποσό αυτό με έντοκα γραμμάτια από τις τράπεζες, κάτι τέτοιο δεν είναι επιθυμητό στο βαθμό που θα στερούσε ισόποση τραπεζική χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα, σε μια φάση που η οικονομία επιβάλλεται να ανακάμψει.
«Το θέμα λοιπόν, είναι να πετύχουμε βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να αποκατασταθεί η πρόσβαση της χώρας στις αγορές, και όχι να αναζητούμε μαγικές λύσεις χρηματοδότησης, ζητιανεύοντας για ελάφρυνση του χρέους, που διαιωνίζει την εικόνα της Ελλάδας ως χώρας-παρία στην διεθνή κοινότητα», επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα