Στη μοσχα μετανβαινει ο τουρκοκυπριος διαπραγματευτης...

19:03 2/4/2014 - Πηγή: Fimotro
Επαφές στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θα έχει ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος αναχώρησε σήμερα για τη Μόσχα, ...
σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τουρεκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις».

Εξάλλου, ο ίδιος σε μήνυμά του στο twitter νωρίτερα σήμερα έγραψε ότι είναι στο ταξίδι για τη Μόσχα όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η «Κίπρις» γράφει για απευθείας
επαφές με τη Μόσχα, αναφέροντας ότι το ταξίδι αυτό του κ. Οζερσάι έρχεται αμέσως μετά τις επαφές του σε Άγκυρα, Αθήνα, Βρυξέλλες, Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον. Η επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα θα διαρκέσει τρεις ημέρες και σύμφωνα με τουρκοκυπριακές πηγές είναι πολύ σημαντικές οι απευθείας επαφές με Ρώσους αξιωματούχους.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για ψύχρα στις σχέσεις Ρωσίας – Κύπρου λόγω των αποφάσεων της ΕΕ, στις οποίες συμφώνησε η Λευκωσία, για τη λήψη μέτρων εναντίον της Μόσχας μετά τα γεγονότα στην Κριμαία, ενώ κάνει αναφορά και στις δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη στην Κύπρο για τις δραστηριότητες των Ρώσων επιχειρηματιών στις ελεύθερες περιοχές και τη δυσφορία του για τον πιο ενεργό ρόλο των ΗΠΑ στο Κυπριακό. Η πρόσφατη επίσκεψη του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη στη Μόσχα, αναφέρεται, είχε ως στόχο να εξομαλύνει την κατάσταση.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του χθες ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι αυτή η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι διαφορετική από τις άλλες, καθώς υπάρχει η άποψη των δύο πλευρών ότι μαζί με την οικονομική κρίση δεν μπορεί να συνεχιστεί το υφιστάμενο στάτους κβο.

Η επιθυμία των «λαών» για αλλαγή αναμένεται να αντικατοπτριστεί στους ηγέτες, πρόσθεσε λέγοντας ότι σε περίπτωση που η διαδικασία δεν τροφοδοτηθεί με μια θετική εξέλιξη, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά. Επεσήμανε το ρόλο του διεθνούς παράγοντα και την επιρροή του, ιδιαιτέρως των ΗΠΑ. Η λύση, είπε, πρέπει να βρεθεί μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, γιατί μια συμφωνία που δεν θα είναι των δύο πλευρών δεν μπορεί να είναι και μόνιμη.
Keywords
Τυχαία Θέματα