Στη ξερα κολλησε και βυθιζεται;

12:57 16/5/2013 - Πηγή: Fimotro

Γράφει ο Ευάγγελος Αθανασιάδης
Συνταγματάρχης (ε.α.)
Αγαπητό Fimotro,
«Η Τριήρης, υπήρξε το πλοίο που πρωταγωνίστησε στις ναυμαχίες κατά τη κλασσική περίοδο και υμνήθηκε τόσο για την ομορφιά όσο και για τη πολεμική του ισχύ». Τα προαναφερόμενα στοιχεία, αναγράφονται...
σε μια ωραία, σύντομη παρουσίαση για τη τριήρη, της κ΄ Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, συγγραφεύς - Ναυτικός. Επιπλέον στοιχεία, μπορείτε να αντλήσετε στο link που σας κοινοποιώ, εδώ αλλά και για επιπλέον βοήθεια, για την περαιτέρω ανάγνωση του κειμένου.
Ας δοκιμάσουμε, να σχηματίσουμε μια εικόνα στο μυαλό μας.
Την Ελλάδα σαν Τριήρης, που ταξιδεύει στους αιώνες ,περνώντας μέσα από καταιγίδες, τρικυμίες, ναυμαχίες και καταστροφές. Δεν βυθίστηκε, δεν έπεσε σε ξέρα.
Σήμερα δίνει την αίσθηση ότι έχει πέσει και κολλήσει, σε ξέρα. Σε ξέρα, που δεν λέει να ξεκολλήσει. Αν τα μηνύματα τις τελευταίες μέρες, είναι ελπιδοφόρα και ευνοϊκά, ότι ξεκολλάει σιγά – σιγά και θα ξεκινήσει να αρμενίζει πάλι, η πραγματικότητα ,φαίνεται στα τρία διαζώματα των κωπηλατών. Στο τελευταίο διάζωμα, όπου βρίσκεται ένας αριθμός κωπηλατών, κάποιοι έχουν πνιγεί και άλλοι προσπαθούν να σωθούν. Το νερό συνεχίζει να ανεβαίνει…. Στα επάνω διαζώματα, δεν παρατηρείτε καμιά ανησυχία. Τα νερά, δεν έχουν ανέβει ακόμα εκεί. ….Ή μήπως έχουν ανέβει στο επόμενο διάζωμα και έχουν πνιγεί όλοι στο τελευταίο?
Σήμερα και μετά από 5-6 χρόνια κολλημένοι στη ξέρα, δεν λένε να καταλάβουν οι κωπηλάτες.
Ακόμα, δεν καταλάβανε ότι εδώ και 35 περίπου χρόνια, ο τριηραύλης, μεταμορφώθηκε σε τυμπανιστή, της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Δεν καταλάβανε ότι από έμμισθοι, έχουν γίνει δούλοι. Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία όταν βυθιζότανε ή έπεφτε σε ξέρα, η τριήρης ή η μετεξέλιξη αυτής, την τελευταία στιγμή, έλυναν τους δούλους από τα δεσμά, δίνοντας την ευκαιρία να σωθούν.
Σήμερα, στην Αυτοκρατορία του Πολυμορφικού, Ασύμμετρου Τέρατος ή αν θέλετε της «Γοτθικής» Αυτοκρατορίας ή αν θέλετε της Αυτοκρατορίας «κάλτσας με πέδιλο» ούτε καν δίνεται αυτή η ευκαιρία στους δούλους.
Ακόμα και σήμερα, δεν καταλάβανε οι κωπηλάτες!! Την περασμένη Κυριακή το βράδυ, σε έγκριτο κανάλι της τηλεόρασης, έγκριτος δημοσιογράφος, μάζεψε μερικούς από τους «τυμπανιστές». Όχι όλους, κάποιοι απουσίαζαν…. Ας πούμε των Αποστράτων. Ίσως, γιατί αν είχαν προσκληθεί, δεν θα έφταναν 2 πλατό στο κανάλι. Το ύφος των «τυμπανιστών» υπεροπτικό, υπεράνω όλων, ακόμα και αν κάποιοι από αυτούς κινδυνεύουν και με ισόβια. Κάτι θα ξέρουν όμως. Κάτι τους έχουν υποσχεθεί. Ίσως μια θέση κάπου στο Μανχάταν, δίπλα στο διαμέρισμα, της πως την λένε, …Gaga? Maga? Mega?
Έχουν εντολή, παρόλο που είναι κολλημένη η τριήρης, να κρατάνε το ρυθμό. Και το γελοίο της ιστορίας!!! Οι κωπηλάτες κάνουν κουπί … συνεχίζουν, δεν καταλαβαίνουν ότι πνίγονται.
Παράδειγμα? Δεν θα σας το γράψω. Σκεφτείτε… ή δεν μπορείτε να σκεφτείτε γιατί είστε δούλοι? Για να βοηθήσω, δεν θα σας γράψω να κοιταχτείτε στο καθρέπτη. Οι δούλοι δεν έχουν καθρέπτη. Αν είχαν, θα είχαν ξυπνήσει.
Σας υπενθυμίζω όμως το παρακάτω : Άρθρο 16 παρ. 2 «Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της Εθνικής και Θρησκευτικής συνείδησης….». Ίσως σας βοηθήσει να θυμηθείτε αν και δεν είμαι σίγουρος πόσο βοηθάει, γιατί αναφέρεται σε Έλληνες. Αν κάνω λάθος, ίσως καταλάβετε ότι είστε …εκτός Αποστολής!! Και μην δικαιολογηθείτε ότι δεν υπάρχει κράτος. Αν υπάρχει ή δεν υπάρχει Κράτος σήμερα, είναι άλλο κεφάλαιο, δεν είναι του παρόντος, ας το αφήσουμε στην άκρη.
Σε όλα τα παραπάνω, ας προσθέσουμε και το χαρακτηριστικό της δουλοπρέπειας, που όπως φαίνεται δεν έχει αποβληθεί από το κωπηλάτη τελικά. 400 χρόνια σκλαβιάς ήταν αυτά!!!
Απίθανος συνδυασμός!! Εκρηκτικός!! Κοκτέιλ, για να έχουν οι κωπηλάτες δροσιστικό Καλοκαίρι.
Τελικά δεν είναι άσχημο να είσαι δούλος. Ή είναι;
Φίλοι μου, η τριήρης δεν πάει ούτε μπροστά ούτε πίσω. Είναι κολλημένη και βυθίζεται. Το 2040, οι απομείναντες δούλοι θα έχουν θέση σε μουσειακό χώρο, δίπλα στον άνθρωπο Νεάντερνταλ. Ως ο Homo Ellinious!! Ή μήπως ως ο «Δούλος»;
Keywords
Τυχαία Θέματα