Στην έκτη εβδομάδα του lockdown η χώρα

Σχεδόν δύο μήνες πέρασαν για να πέσουν οι ημερήσιες διαγνώσεις λίγο πάνω από από τις 600. Η χθεσινή ημέρα θύμισε την 20η Οκτωβρίου, όταν είχαν καταγραφεί 667 νέα περιστατικά, και είχε σημάνει … συναγερμός καθώς επρόκειτο για “άλμα” και υψηλή καταγραφή σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες του Οκτωβρίου.

Εκτοτε, η επιδημία πήρε την “ανηφόρα” φτάνοντας έως και περισσότερα από 3000 κρούσματα ημερησίως μέσα στο Νοέμβριο και οδηγώντας τη χώρα αναγκαστικά στο δεύτερο lockdown.

Πλέον,

και μετά από μεγάλη αντίσταση, το δεύτερο επιδημικό κύμα βρίσκεται σε φάση ύφεσης. Τα 693 νέα περιστατικά κορωνοϊού που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ πρέπει κατά τους ειδικούς να εκτιμώνται με βάση τον αριθμό των τεστ που για τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση ανήλθε σε 15792 (σύνολο μοριακών ελέγχων και rapid tests). Με δεδομένο ότι τις καθημερινές γίνονται περί τα 25000 με 30000 τεστ την ημέρα, ο αριθμός των ημερήσιων διαγνώσεων αναμένεται να διαμορφωθεί σε υψηλότερο νούμερο σε σχέση με το παραπάνω τις επόμενες ημέρες.

Οπως και να έχει, πάντως, η επιδημία την προηγούμενη εβδομάδα “παγιώθηκε” κάτω από το όριο των 2000 περιστατικών και με αρκετές ημέρες κάτω και από τα 1500 περιστατικά κορωνοϊού ανά ημέρα. Ειδικότερα, την προηγούμενη και πέμπτη κατά σειρά εβδομάδα του lockdown καταγράφηκε μείωση των ημερήσιων διαγνώσεων κατά 19,4% συγκριτικά με την τέταρτη εβδομάδα. Η τάση για Αττική και Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να είναι η ίδια, δηλαδή η πρωτεύουσα να ακολουθεί πιο βραδύ ρυθμό πτώσης της επιδημιολογικής καμπύλης σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Για την εβδομάδα που πέρασε η μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων ήταν 8% και 25% αντίστοιχα.

Σύμφωνα, όμως, με όσα εξήγησε κατά την ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, συνολικά η Θεσσαλονίκη παραμένει πολύ πιο επιβαρυμένη σε σχέση με το Λεκανοπέδιο Αττικής.

“Έτσι, λοιπόν, η Θεσσαλονίκη λόγω της ταχύτερης συρρίκνωσης της επιδημίας σημειώνει κάποιες ημέρες σε απόλυτο αριθμό λιγότερες διαγνώσεις από αυτές που καταγράφονται στην Αττική, αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι εξακολουθεί να έχει υψηλότερο σχετικό αριθμό διαγνώσεων. Για να γίνει αντιληπτή η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη, η Θεσσαλονίκη θα είναι στα επίπεδα που βρίσκεται η Αττική σήμερα, όταν δούμε να σημειώνει λιγότερες από 80 διαγνώσεις ανά ημέρα”, ανέφερε συγκεκριμένα ο επίκουρος καθηγητής.

Η δυτική Αττική

Η Αττική μετά από πολύ καιρό ξεπέρασε την εβδομάδα που πέρασε τη Θεσσαλονίκη και κατέγραψε για το διάστημα από τις 7/12 έως και χθες 1956 νέες μολύνσεις κορωνοϊού, ενώ η συμπρωτεύουσα κατέγραψε για τις ίδιες ημέρες 1897 μολύνσεις.

Τις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, έχει σημάνει…συναγερμός για τη δυτική Αττική, με τη μεταδοτικότητα να είναι έντονη και τις αρχές να εντατικοποιούν τους ελέγχους όπως και τα τεστ που πραγματοποιούνται στους δήμους της περιοχής.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, τα ενεργά κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και στο Δήμο Αχαρνών είναι 392, με μέσο όρο ηλικίας τα 42 έτη, ενώ από την ιχνηλάτησή τους προέκυψαν 764 άτομα στενές επαφές τα οποία και βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση.

Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν εκατοντάδες rapid tests το Σαββατοκύριακο στη δυτική Αττική. Το Σάββατο διενεργήθηκαν στον Ασπρόπυργο 267 γρήγορα τεστ από τα οποία προέκυψαν εννέα θετικά (3,37%). Χθες, πραγματοποιήθηκαν 680 rapid tests στην Ελευσίνα, από τα οποία τα 16 αποδείχθηκαν θετικά (ποσοστό 2,35%).

Τη νέα και έκτη κατά σειρά εβδομάδα του πανελλαδικού lockdown, οι ειδικοί ευελπιστούν σε μεγαλύτερη πτώση της επιδημίας, παρόλο που η αλυσίδα μετάδοσης εξακολουθεί να παραμένει ανθεκτική.

Ηδη, όμως, σταθεροποίηση παρατηρείται και στα “σκληρά” δεδομένα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ανήλθε σε 552. Διαπιστώνεται δηλαδή μια υστέρηση όσον αφορά στις νέες διασωληνώσεις. Οι νέες εισαγωγές στα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν “κατέβει” των 300, και υπάρχουν ελπίδες ότι τις επόμενες εβδομάδες θα παρατηρηθεί αισθητή μείωση και στον αριθμό των θανάτων. Το δεύτερο επιδημικό κύμα ήταν ιδιαίτερα φονικό. Μόνο σε διάστημα ενός μήνα η χώρα μας μετρά 2999 θανάτους.

Εάν συνεχίσει η τωρινή πορεία και τηρηθούν τα μέτρα πιστά, τα προβλεπτικά μοντέλα δείχνουν περίπου 300 διασωληνωμένους στα νοσοκομεία την ημέρα των Χριστουγέννων, ανά την επικράτεια, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου στην τελευταία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Η επιδημιολογική κατάσταση, όμως, είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, καθώς η χρονική περίοδος, λόγω των εορτών, εκτιμάται ότι θα ευνοήσει τη μετάδοση, με τους επιστήμονες να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι.

The post Στην έκτη εβδομάδα του lockdown η χώρα appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα