Στην κοψη του ξυραφιου το εφαπαξ

10:18 27/4/2012 - Πηγή: Fimotro
Οι φορείς θα πρέπει να καταθέσουν προτάσεις για να καλύψουν τη «μαύρη τρύπα». Τον Ιούνιο οι τελικές αποφάσεις, με τους δανειστές να ζητούν περικοπή των βοηθημάτων κατά 30%. Διορία δέκα εργάσιμων ημερών έχουν επτά ταμεία πρόνοιας...
για να υποβάλουν τις προτάσεις για την «τύχη» του εφάπαξ.
Οσοι φορείς έχουν οικονομικά προβλήματα θα πρέπει να προχωρήσουν με διαδικασίες-εξπρές είτε στη μείωση του καταβαλλόμενου εφάπαξ είτε στην αύξηση των εισφορών.
Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων έστειλε έγγραφο προς το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το ΤΑΠΙΤ
(ιδιωτικός τομέας), το ΤΑΥΤΕΚΩ, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το ΤΕΑΠΑΣΑ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και το ΕΤΑΑ.
Στο έγγραφο τονίζεται πως οι ασφαλιστικοί φορείς πρέπει να υποβάλουν αναλυτικά προτάσεις και ήδη το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων συγκαλεί την ερχόμενη εβδομάδα διοικητικό συμβούλιο.
Σημειώνεται πως στην τελευταία επίσκεψή της στη χώρα μας η τρόικα είχε ζητήσει περικοπές στο εφάπαξ έως και 30%. Τελικά δόθηκε μια μικρή πίστωση χρόνου, ωστόσο το θέμα θα πρέπει να κλείσει οριστικά τον Ιούνιο, οπότε και θα επιστρέψουν οι δανειστές.
Οι αποφάσεις για τις παρεμβάσεις στο εφάπαξ θα ληφθούν από την ερχόμενη κυβέρνηση και αναμένεται να αγγίζουν κατά κύριο λόγο τα ταμεία του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει μια συνδυαστική λύση, που να περιλαμβάνει και μείωση του βοηθήματος, και αύξηση των εισφορών στα ελλειμματικά ταμεία.
Παράλληλα εξετάζονται εναλλακτικά μέτρα -κυρίως για τον δημόσιο τομέα-, όπως είναι η καταβολή του βοηθήματος σε δόσεις (με την προκαταβολή να φτάνει το 40%), ο συμψηφισμός του εφάπαξ με ποσά που οφείλονται σε δάνεια, και η χορήγηση του βοηθήματος κατά προτεραιότητα με κοινωνικά κριτήρια (π.χ. σε άτομα με προβλήματα υγείας).
Σημειώνεται πως ήδη έχει μειωθεί το εφάπαξ κατά 20% στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και κατά 30% στα ταμεία της ΔΕΗ και της Εμπορικής Τράπεζας. Τώρα αναμένεται οι περικοπές να επεκταθούν και σε άλλους φορείς πρόνοιας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων θα βρεθούν κυρίως ταμεία όπου οι καταβληθείσες εισφορές υπολείπονται των χορηγούμενων εφάπαξ. Με βάση τα στοιχεία, 40 ταμεία καταβάλλουν μεγαλύτερα εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές, κάτι που θα επανεξεταστεί το επόμενο διάστημα (μεταξύ άλλων πρόκειται για τα ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων, των εργαζομένων στις φαρμακευτικές εταιρείες, των ξενοδοχοϋπαλλήλων κ.ά.).
Δημόσιο
Στο «κόκκινο» είναι τα ταμεία πρόνοιας του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που χάνουν τη... μάχη με τα ελλείμματα.
Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη παραλάβει τις αναλογιστικές μελέτες από τα ταμεία πρόνοιας, ώστε να υπάρχουν ακριβή στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση.
Στη χειρότερη μοίρα είναι ο φορέας του Δημοσίου, όπου ξεπερνούν τις 50.000 οι αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα.
Το αναλογιστικό έλλειμμα του ταμείου φτάνει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν τα χρήματα για την εξυπηρέτηση των ασφ
Keywords
Τυχαία Θέματα