12 απριλίου τελικά οι πρόωρες εκλογές στα σκόπια

Αυτό ανακοίνωσε ο Ζάεφ  μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης σύσκεψης πολιτικών αρχηγών

Στις 12 Απριλίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία. Η κυβέρνηση του Ζάεφ θα παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγήσει στις εκλογές αυτές μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στην κυβέρνηση αυτή θα συμμετάσχουν και υπουργοί

από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Με ανάρτηση του στο Twitter ο Ζόραν Ζάεφ ανάφερε ότι στη σύσκεψη αυτή «ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι ο στόχος μας».

To «ιστορικό λάθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποκάλεσαν ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προκάλεσε πολιτικούς κλυδωνισμούς στα Σκόπια, με τον Ζόραν Ζάεφ να εξέταζε από την πρώτη στιγμή το σενάριο της παραίτησης.

«Ιστορικό λάθος»

Επί επτά ώρες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να κάμψουν τις αντιστάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αρνείται πεισματικά την ένταξη νέων κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι να αναθεωρηθούν οι μηχανισμοί διεύρυνσης, τους οποίους χαρακτηρίζει «αναποτελεσματικούς και απογοητευτικούς».

Στην υποψηφιότητα των Σκοπίων, ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε τελείως απομονωμένος. Στην περίπτωση της Αλβανίας, όμως, στο πλευρό του στάθηκαν Ολλανδία και Δανία.

«Είναι ένα ιστορικό λάθος και ελπίζω να είναι προσωρινό για να μην χαραχτεί στη συλλογική μνήμη ως ιστορικό λάθος» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τις συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών.

Την απογοήτευσή του εξέφρασε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Το tweet του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων είναι ενδεικτικό της αναστάτωσης που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στη γειτονική χώρα.

«Το λιγότερο που χρωστάει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή είναι να είναι ειλικρινής μαζί μας. Εάν δεν υπάρχει πλέον σύμπνοια σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των δυτικών Βαλκανίων, εάν η υπόσχεση που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2003 δεν ισχύει, οι πολίτες αξίζουν να το μάθουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντιμιτρόφ.

Τι έγινε νωρίτερα στη σύσκεψη

Η έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, ξεκίνησε στις 6 ώρα Ελλάδος υπό τον πρόεδρο της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι και ολοκληρώθηκε μετά από 4, περίπου, ώρες.

Η τοπική ιστοσελίδα Alsat-m.tv ανέφερε πως έπειτα από μιάμιση ώρα, περίπου, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της διάσκεψης, στο οποίο συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Σκοπίων. Το δεύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο στην απόφαση για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Ο Πενταρόφσκι, στη διάρκεια της διακοπής, τόνισε πως έχει λάβει διαβεβαιώσεις από όλους τους πολιτικούς ηγέτες πως η χώρα θα συνεχίσει στο μονοπάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ανεξάρτητα από την πρόσφατη θέση που υιοθέτησε η ΕΕ. Στο θέμα των πιθανών βουλευτικών εκλογών, ο Πενταρόφσκι είπε πως… «δεν αποτελεί αρμοδιότητά μου, να πως αν πρέπει να έχουμε βουλευτικές εκλογές και πότε αυτές πρέπει να γίνουν. Η αποψή μου, ωστόσο, είναι πως αυτές πρέπει να συνταχθούν με τις δημοκρατικές αρχές που μας χαρακτηρίζουν σαν χώρα εδώ και χρόνια». 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πάντως, ζητούσαν εδώ και μερικούς μήνες εκλογές, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση του Ζάεφ για σκάνδαλα διαφθοράς και αδυναμία στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που ζητούσαν οι Ευρωπαίοι.

Στο μεταξύ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκάλεσαν την κίνηση της Γαλλίας, να θέσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σαν «ιστορικό λάθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η στάση του Μακρόν 

Ο Γάλλος πρόεδρος, από την πλευρά του, για να δικαιολογήσει τη στάση του χαρακτήρισε τους μηχανισμούς διεύρυνσης της ΕΕ «αναποτελεσματικούς και απογοητευτικούς» και υποστήριξε πως μέχρι να αναθεωρηθούν οι εν λόγω μηχανισμοί θα είναι αρνητικός στην ένταξη νέων κρατών στην Ένωση. 

«Είναι ένα ιστορικό λάθος και ελπίζω να είναι προσωρινό για να μην χαραχτεί στη συλλογική μνήμη ως ιστορικό λάθος» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τις συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα