Στο 1,05 δις. ευρω το πρωτογενες πλεονασμα το α' τετραμηνο του 2014...

19:03 13/5/2014 - Πηγή: Fimotro
«Καλά κρατεί» το πρωτογενές πλεόνασμα, παρά τις δυσκολίες στην είσπραξη φόρων και την διαφαινόμενη κωλυσιεργία των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών να αποδώσουν στη χώρα μας κέρδη 500 εκατ. ευρώ...
από ελληνική ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι πάνε για πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ, όπως είναι ο στόχος.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Χρήστος Σταϊκούρας, στο α΄τετράμηνο του 2014:

- το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε
στο 1,05 δισ. ευρώ ή στο 0,6% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 306 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Καταγράφηκε υπέρβαση του στόχου, περίπου κατά 300 εκατ. ευρώ.
- οι επιστροφές φόρων σημείωσαν υπέρβαση του στόχου 431 εκατ. ευρώ. Ανήλθαν στα 906 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι ήταν μόλις 325 εκατ. ευρώ και ο στόχος για εφέτος ήταν για 475 εκατ. ευρώ.
- και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυξήθηκαν σημαντικά.
Διαμορφώθηκαν στα 1,4 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 67% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και κατά 40% έναντι του στόχου.
- αν οι επιστροφές φόρων και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώνονταν στο ύψος των αντίστοιχων στόχων, το πρωτογενές αποτέλεσμα θα ήταν υψηλότερο κατά 830 εκατ. ευρώ, και θα διαμορφωνόταν στα 1,9 δισ. ευρώ, δηλαδή 80% υψηλότερα.

Ωστόσο, το πρωτογενές πλεόνασμα επιτυγχάνεται πατά την υστέρηση στις εισπράξεις εσόδων:

- τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν περίπου στα 16,1 δισ. ευρώ, 395 εκατ. ευρώ υψηλότερα από πέρυσι, αλλά 263 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τους στόχους.
- τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν περίπου στα 13,8 δισ. ευρώ, χαμηλότερα τόσο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου όσο και έναντι των στόχων. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στις αυξημένες - κατά 430 εκατ. ευρώ - επιστροφές φόρων, στην καθυστέρηση - κατά 500 εκατ. ευρώ - επιστροφής εσόδων από μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs και SMPs) και στην παράταση της απόδοσης από τις επιχειρήσεις παρακρατηθέντων φόρων.
- ειδικά οι εισπράξεις προ επιστροφής φόρων ανήλθαν σε 14,750 δισ. ευρώ έναντι στόχου 15,370 δισ. υπολείπονται δηλαδή 580 εκατ. ευρώ.
- τα συνολικά φορολογικά έσοδα υπολείπονται των στόχων κατά 200 εκατ. ευρώ. Η «μαύρη τρύπα» όμως μειώθηκε κατά 50% σε ένα μήνα, από τα 420 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο και 455 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο και επέστρεψε στα επίπεδα του Ιανουαρίου που ήταν 202 εκατ. ευρώ. Στο υπουργείο οικονομικών εκτιμούν ότι στο β΄εξάμηνο η υστέρηση θα εξαλειφθεί πλήρως και δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα.

Η υστέρηση στις εισπράξεις φόρων καλύφθηκε όμως από το «φρένο» στις πρωτογενείς δαπάνες που είναι σταθερά μειωμένες, τόσο έναντι του στόχου όσο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Διαμορφώθηκαν στα 13,2 δισ. ευρώ, περίπου 1,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, και περίπου 800 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο.

Και αυτό παρότι, κατά το 1ο τετράμηνο του έτους, χορηγήθηκαν:
- επίδομα θέρμανσης, ύψους 96 εκατ. ευρώ, 30 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι,
- επιδόματα πολυτέκνων, ύψους 50 εκατ. ευρώ, διπλάσια από πέρυσι,
- 90 εκατ. ευρώ περισσότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο για την κάλυψη ελλειμμάτων νοσοκομείων και εξόφληση παλαιών οφειλών τους.

Ο κ.Σταϊκούρας τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι, με πολύ κόπο, με μεγάλη προσπάθεια, με τεράστιες θυσίες, επιτυγχάνονται. Όπως η κρίση ξεκίνησε από τους αριθμούς και μεταφέρθηκε στην κοινωνία, έτσι και η βελτίωση θα ξεκινήσει από τα δημοσιονομικά μεγέθη και στη συνέχεια θα γίνει αισθητή στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία. Είμαστε στην αρχή αυτής της μετάβασης».

Όπως τόνισε, δύο είναι πλέον οι βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης:
- Η διασφάλιση των μέχρι σήμερα επιτευγμάτων και η προστασία των τεράστιων θυσιών της Ελληνικής κοινωνίας.
- Η μετατροπή της υπάρχουσας σταθεροποίησης της οικονομίας σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή, πάνω σε στέρεες βάσεις, εντός, πάντα, της Ευρωζώνης.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα