Στο στοχαστρο του σδοε τα σαλε και οι off shore του παρνασσου

11:51 24/2/2013 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Θάνος Πασχάλης
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)
Τα πανέμορφα σαλέ στο πολύδροσο Παρνασσού διερευνούν τις τελευταίες ημέρες ελεγκτές του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας μετά από καταγγελίες και έρευνα στο υποθηκοφυλακείο της περιοχής ότι πίσω από τις αγορές των...
πολυτελών αυτών χειμερινών κατοικιών κρύβονται πάμπολλες off shore εταιρείες. Η έρευνα έχει μπει στο τελικό
της στάδιο και ήδη ζητούνται συμβολαιογραφικά πιστοποιητικά αγοράς προκειμένου να εντοπιστούν ποιοι και πως τα απέκτησαν και εάν οι συγκεκριμένοι έχουν καταβάλει τα τελευταία χρόνια τους νόμιμους φόρους δηλαδή το 15% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου (ισχύει από το 2010) όπως επίσης ΕΤΑΚ και φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Στέλεχος του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδος μας έλεγε ότι η εντολή για έλεγχο – και σε άλλες περιοχές – δόθηκε από την οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για «χρυσωρυχείο» στις ελληνικές «Άλπεις». Εκτός του Παρνασσού η έρευνα για αγοραπωλησίες ακινήτων αλλά ακόμα και φωτοβολταϊκών πάρκων μέσω off shore εταιρειών έχει επεκταθεί και στην Κύμη Ευβοίας. Στην περιοχή εντοπίσθηκαν 27 βίλες και οικόπεδα που αγοράσθηκαν από εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο και στην Ρωσία με μοναδικό στόχο να καταβάλουν τα λιγότερα στο ελληνικό κράτος. Η ίδρυση εταιρειών στην Κύπρο (λειτουργούν ως ΕΠΕ) και μέσω αυτών η δραστηριοποίηση στο real estate στη χώρα μας γίνεται λόγω του αφορολόγητου που έχουν μιας και Ελλάδα και Κύπρος έχουν υπογράψει τη σύμβαση περί αποφυγής διπλής φορολογίας. Αυτό σημαίνει ότι απαλλάσσονται για τις αγοραπωλησίες ακινήτων - όπως και κάθε εταιρεία που έχει έδρα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – από την καταβολή ετησίως φόρου 15% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Εκτός αυτού οι ιδιοκτήτες αποφεύγουν τη δαγκάνα των τεκμηρίων αλλά και το πόθεν έσχες. Στην Κύπρο η φορολογία είναι ιδιαίτερη χαμηλή (4,5%) και το μόνο που απαιτείται ώστε να κάνουν συναλλαγές στη χώρα μας είναι να ορίσουν νόμιμο εκπρόσωπο ο οποίος θα αποκτήσει όπως και οι μέτοχοι Α.Φ.Μ.
Εκτός από τις 27 βίλες και οικόπεδα στην Κύμη, off shore πίσω από αγορές ακινήτων δραστηριοποιούνται στο Θεολόγο και τη Στυλίδα Φθιώτιδας όπου έχουν αγορασθεί κυρίως από Ρώσους μεγάλες εκτάσεις (μέχρι 140 στρέμματα) αλλά και οικόπεδα.
ΚΡΑΝΙΔΙ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ «ΡΙΒΙΕΡΑ»
Τις 187 φθάνουν οι off shore στην ευρύτερη περιοχή του Κρανιδίου Αργολίδας (Πετροθάλασσα, Κουνούπι, Κοστα, Πόρτο Χέλι, Ερμιόνη, Θερμίσια κ.λπ.) από τις οποίες ενεργές είναι 104. Πίσω από την απόκτηση πολυτελών ακινήτων μέσω αυτών των παράκτιων εταιρειών που δηλώνουν ως έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τα Νησιά Κέιμαν, τον Παναμά, τη Μονρόβια Λιβερίας και άλλες κρύβονται έλληνες μεγιστάνες του πλούτου αλλά και αρκετοί ουκρανοί, ρώσοι, γερμανοί και ινδοί. Η δραστηριότητά τους ξεκίνησε το 2003 και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ολόκληρη η περιοχή μεταβλήθηκε σε τόπο αγοραπωλησιών ακινήτων αποκτώντας τον επίζηλο χαρακτηρισμό ως η ελληνική «Ριβιέρα». Ωστόσο ελάχιστοι από τους κατόχους παραθεριστικών επαύλεων κατέβαλαν φόρους ιδιοκτησίας. Από το 2003 έως το 2009 έμπαιναν κατά έτος στα δημόσια ταμεία μόλις 50.000 €. Όταν η υπόθεση ήρθε στο φως αρκετοί ιδιοκτήτες μετά την πίεση της εφορίας Κρανιδίου και του ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδος έσπευσαν να πληρώσουν ανεβάζοντας τα έσοδα στα 10 εκατομμύρια ευρώ , απέχουν όμως αρκετά από τα αναλογούντα να πληρώσουν. Όταν το 2010 ψηφίστηκε ο νόμος για την καταβολή φόρου 15% ετησίως επί της αντικειμενικής αξίας κάθε ακινήτου που αγοράσθηκε μέσω offshore εταιρείας εμφανίσθηκε το εξής φαινόμενο.Οι off shore άρχισαν να πουλούν οικόπεδα και επαύλεις σε ιδιώτες (κατά 80% ήταν οι «κρυμμένοι» ιδιοκτήτες των off shore) προκειμένου να αποφύγουν την υψηλή φορολογία. Παρόλα αυτά καλούνται τώρα από την εφορία καθώς μετά από ελέγχους που έγιναν από το ΣΔΟΕ διαπιστώθηκε ότι το πόθεν έσχες αρκετών ιδιοκτητών ακινήτων δεν δικαιολογούσε τις αγορές. Έτσι βρέθηκε επώνυμος ιδιοκτήτης να έχει αγοράσει από off shore μεγάλη έκταση προς 4 εκατομμύρια ευρώ αλλά στη δήλωση εισοδήματος εμφάνιζε ελάχιστα. Τώρα καλείται να υποβάλει συμπληρωματική δήλωση καταβάλλοντας 1,6 εκατομμύρια ευρώ. Ανάλογες τέτοιες περιπτώσεις που αφορούν μεταβιβάσεις ακινήτων- ακόμη και από off shore εταιρείες σε εγχώριες εταιρείες- έχουν σταλεί δεκάδες στην εφορία από το ΣΔΟΕ καθώς προκύπτει αναντιστοιχία μεταξύ αγοράς του ακινήτου και δηλώσεων φορολογίας. Από τον έλεγχο εκτιμάται ότι μπορεί να εισπραχθούν ακόμα και πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.
OFF SHORE: 16.580 ΕΝΕΡΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ο αριθμός των off shore που έχουν δηλωθεί στην χώρα μας φθάνει τις 21.065 εκ των οποίων ενεργές είναι 16.580 (10.000 από αυτές εμφανίζονται στη ναυτιλία και οι υπόλοιπες καταγίνονται με το real estate κυρίως στη Ρόδο, τη Κέρκυρα, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο τη Χαλκιδική κ.λπ. Παρότι υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις φόρου επί των ακινήτων το 2012 το έκαναν μόλις 965 καταβάλλοντας 300 εκατομμύρια ευρώ, πολύ λιγότερα από ότι το 2011 (900 εκατομμύρια ευρώ) και το 2010 (3,4 δις ευρώ).
Keywords
Τυχαία Θέματα