Στους 153 η κυβερνηση - απειχε ο παναγουλης, καταψηφισε ο νικολοπουλος...

...ΠΕΡΑΣΕ ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ...
Με βαρύτατες απώλειες ολοκλήρωσε την ψήφιση του νέου πολυνομοσχεδίου...
η κυβέρνηση καθώς η νέα επώδυνη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς οδήγησε σε δύο ανεξαρτητοποιήσεις (Ν. Νικολόπουλου
από ΑΝΕΛ και Στάθη Παναγούλη από ΣΥΡΙΖΑ) και την παραίτηση του κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δυσοίωνη για το Μέγαρο Μαξίμου καθώς το επόμενο διάστημα θα κληθεί να ψηφίσει νέα επώδυνα μέτρα όπως αυτά που αφορούν το ασφαλιστικό και την φορολόγηση των αγροτών με μόλις 153 βουλευτές.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες αύριο αναμένεται στην Βουλή και η κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.

Το πολυνομοσχέδιο καταψήφισε – όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ο κ. Νικολόπουλος με αποτέλεσμα να τον διαγράψει από την ΚΟ των ΑΝΕΛ ο κ. Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος του κυβερνητικού κόμματος ζητά από τον βουλευτή Αχαϊας να παραδώσει την έδρα του, κάτι ωστόσο που ο δεύτερος δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει.

Επίσης, από την ψηφοφορία απουσίαζε ο κ. Παναγούλης που με επιστολή του ξεκαθάριζε ότι «αρνούμαι να οδηγήσω στο δρόμο βιοπαλαιστές δανειολήπτες, αφήνοντάς τους στο έλεος των τραπεζών, που θησαύρισαν στα χρόνια της διαπλοκής». Ο ίδιος δήλωσε ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο δεύτερος όμως προχώρησε αμέσως μετά την ψηφοφορία στην διαγραφή του από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Είχε προηγηθεί η παραίτηση του κ. Γ Σακελλαρίδη και ένα έντονο παρασκήνιο προκειμένου το Μέγαρο Μαξίμου να εκφοβίσει όσους επιχειρήσουν να διαφοροποιηθούν με διαγραφές ακολουθώντας την τακτική προηγούμενων κυβερνήσεων.

Επι της ονομαστικής ψηφοφορίας, οι βουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν επι της αρχής και επι των άρθρων όπως και το ΚΚΕ, η Ενωση Κεντρώων και η ΧΑ. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψήφισε επι της αρχής ενώ επι των άρθρων υπερψήφισε μόνο το 1ο και το 18ο. Το Ποτάμι καταψήφισε επι της αρχής και στήριξε τα άρθρα 1,11 και 16.

Από την διαδικασία εκτός του κ. Παναγούλη απουσίαζαν οι Ε. Μεϊμαράκης (είχε ομιλία στο πλαίσιο των εσωκομματικών διαδικασιών) Βασίλης Οικονόμου, Θ. Καββαδάς, Θ. Μπούρας, Κ. Κατσαφάδος και Γιάννης Αντωνιάδης από την ΝΔ (σ.σ. έστειλαν επιστολή που δεν προσμετρείται με την οποία ξεκαθάρισαν ότι θα ψήφιζαν ότι και η ΝΔ) και οι Χ. Χατζησάββας και Γ Σαχινίδης της ΧΑ

Τι προηγήθηκε

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να λάβει το πρόβλημα με τις εσωκομματικές διαφωνίες παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα υπερψηφίστηκε απόψε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή.

Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την πρώτη μεγάλη κρίση μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, καθώς το αντάρτικο στην εφαρμογή του μνημονίου φουντώνει μέρα με την ημέρα και μέτρο με το μέτρο, που λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο.

Η πρώτη σοκαριστική εξέλιξη είναι η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη από το βουλευτικό αξίωμα, μετά τις πληροφορίες που έφεραν τον άλλοτε στενό του συνεργάτη και πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο να έχει την πρόθεση να μην συμμετάσχει στην αποψινή κρίσιμη ψηφοφορία.

Ο κ. Σακελλαρίδης έμοιαζε εδώ και καιρό αποστασιοποιημένος, καθώς έχει διαφωνίες και επιφυλάξεις ήδη από το καλοκαίρι με την υπογραφή της συμφωνίας, αλλά ουδείς προεξοφλούσε μία τέτοια μετωπική σύγκρουση. Προέρχεται δε από την κίνηση των «53», η οποία τηρεί προσεκτικές αποστάσεις από την ηγεσία, αλλά δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε κάποια συντονισμένη εσωκομματική αμφισβήτηση.

Μαξίμου: Ανέντιμη η στάση Σακελλαρίδη

Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ανέντιμη τη στάση του βουλευτή, επισημαίνοντας ότι οι εκλογές έγιναν μόλις πριν δύο μήνες και ότι ο ίδιος είχε ψηφίσει το μνημόνιο και γνώριζε την υποχρέωση για τους εφαρμοστικούς νόμους. Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν την κίνηση του κ. Σακελλαρίδη ως «πλήγμα» για την κυβέρνηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε επικοινωνία με τους βουλευτές Βασιλική Κατριβάνου και Χρήστο Καραγιαννίδη, για τους οποίους υπήρχαν υπόνοιες ότι θα καταψηφίσουν και ελήφθη τελικά η διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν, αλλά θα στηρίξουν την κυβέρνηση.

Νέες διαφοροποιήσεις από Παναγούλη και Νικολόπουλο

Σε γραμμή αμφισβήτησης του νομοσχεδίου και ισχυρών επιφυλάξεων είναι και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από το πρωί ο Νίκος Νικολόπουλος που ανήκε στην κυβερνητική πλειοψηφία, ως συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ, ξεκαθάρισε ότι δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο, όπως και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, όπερ σημαίνει ότι η ρήξη είναι οριστική.

Η ανησυχία ότι βουλευτές όπως ο Στάθης Παναγούλης, που είχε διαμηνύσει με τον τρόπο του ότι δυσκολεύεται να αποδεχθεί τα νέα φορολογικά μέτρα και την τακτική της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, θα διαφοροποιηθεί, τελικώς επιβεβαιώθηκε και οδήγησε στην διαγραφή του βουλευτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό αυτό το πρίσμα πάντως, οι πιο ψύχραιμοι στην κυβέρνηση, εκφράζουν φόβους ότι η κυβέρνηση εισέρχεται σε μία πολύ επώδυνη, αν όχι και μοιραία, φάση, καθώς το αργότερο σε ένα μήνα θα πρέπει να περάσει από τη βουλή ο… Αρμαγεδδών που λέγεται ασφαλιστική μεταρρύθμιση με ένα βαρύ πακέτο μέτρων, με περικοπές και μειώσεις στις συντάξεις. Υπάρχει η εκτίμηση ότι εάν τα… όργανα άρχισαν από τώρα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, τότε με το ασφαλιστικό μπορεί να προκληθούν ραγδαίες εξελίξεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα