Συγχωνευση με 400 ραδιοφωνα λιγοτερα...

09:38 9/6/2012 - Πηγή: Fimotro
«Λουκέτο» θα βάλουν δεκάδες νόμιμοι και παράνομοι ραδιοσταθμοί σε ολόκληρη τη χώρα αν εφαρμοστεί η νέα χάρτα των ραδιοφωνικών συχνοτήτων, η έκδοση της οποίας εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης του...
υπουργείου Υποδομών, οι νέες περιοχές ραδιοφωνικής υπηρεσίας αυξάνονται σε 82 από 52 και αδειοδοτούνται κατά μέγιστον 843 ραδιοσταθμοί. Σήμερα λειτουργούν νόμιμα 950 σταθμοί και συνολικά εκπέμπουν 1.348, δηλαδή σχεδόν 400 λειτουργούν παράνομα.

Οι σύμβουλοι του υπουργείου Υποδομών
(Aegis και WIK Consult) προτείνουν διάφορα σενάρια για τη στρατηγική της εκχώρησης των δικαιωμάτων φάσματος των ραδιοφωνικών εκπομπών, με τη χορήγηση τοπικών, εθνικών, περιφερειακών αλλά και κοινοτικών σταθμών, ενώ κρίνουν πρόωρη ακόμη τη χρήση της ψηφιακής επίγειας ραδιοφωνίας.

Οι τοπικές άδειες

Σύμφωνα με τον Ν. 3592/2007, οι άδειες για ιδιωτικούς σταθμούς προβλέπεται να είναι μόνο τοπικής εμβέλειας, η περιοχή «παροχής υπηρεσίας» των ραδιοσταθμών θα καθορίζεται από τη νέα Χάρτα Συχνοτήτων, ενώ η εκπομπή θα γίνεται από 82 σημεία αντί 52 σήμερα.
Η έρευνα των συμβούλων έδειξε:
- Με βάση ανεπίσημα στοιχεία, λειτουργούν 1.348 ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί.
- Υπάρχουν τέσσερις περιοχές με πάνω από 40 ραδιοφωνικούς σταθμούς.
- Οι περισσότερες περιοχές (19) έχουν έναν αριθμό ραδιοσταθμών μεταξύ 18 και 40.
- Δεκαεπτά περιοχές έχουν λιγότερο από 10 ραδιοφωνικούς σταθμούς.
- Ο μέσος αριθμός των ραδιοφωνικών σταθμών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη είναι 49, ενώ για τις υπόλοιπες ο μέσος αριθμός είναι 17.
- Με βάση ανεπίσημα στοιχεία, το μέσο ποσοστό των τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών που αναμεταδίδουν πρόγραμμα άλλων ραδιοσταθμών είναι 39% (σε αγροτικές περιοχές περισσότερο από 50%).

Πώς θα γίνει η εκχώρηση

Η εκχώρηση των αδειών, σύμφωνα με τον Ν. 3592/2007, θα γίνει με «διαγωνισμό καλλιστείων», δηλαδή με τη συγκριτική μέθοδο του ανταγωνισμού, κάτι που έχει υιοθετηθεί στην Ευρώπη. «Αυτή η προσέγγιση είναι ευθυγραμμισμένη με την προσδοκία ότι η ζήτηση για άδειες στην Ελλάδα θα ξεπεράσει την προσφορά σε πολλές γεωγραφικές περιοχές» αναφέρουν.

Τα κριτήρια θα είναι το χρονικό διάστημα λειτουργίας των υφιστάμενων νόμιμων σταθμών, τυχόν κυρώσεις του ΕΣΡ, οι συγχωνεύσεις, η οικονομική βιωσιμότητα, το απασχολούμενο προσωπικό και η πληρότητα του προγράμματος, ενώ θα ληφθούν υπόψη η ποιότητά του και οι επενδύσεις σε αυτό. Οι σύμβουλοι προτείνουν να εξεταστεί ως κριτήριο το αν είναι αναγκαίο για όλους τους σταθμούς να εκπέμπουν 24 ώρες την ημέρα, «καθώς τέτοιοι περιορισμοί μπορούν να επιβαρύνουν το κόστος λειτουργίας».

Για την αποτίμηση του φάσματος εισηγούνται ή να χρησιμοποιηθούν οι τιμές που καταβλήθηκαν σε άλλες χώρες, προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα, ή να γίνει «μοντελοποίηση» των προεξοφλημένων ταμειακών ροών, με την υπόθεση δύο διαφορετικών τύπων αδειών: των τοπικών αστικών αδειών (Αττική και Θεσσαλονίκη) και των τοπικών αγροτικών αδειών. Οπως επισημαί
Keywords
Τυχαία Θέματα