Συγκλονιστικες μαρτυριες: μας εσφαζαν εναν - εναν...

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που γλίτωσαν από τη μανία των τρομοκρατών κατά το πολλαπλό ...
χτύπημα που συγκλόνισε το Παρίσι χθες το βράδυ. Τόσο στο θέατρο Μπατακλάν, όσο και στο εστιατόριο «Μικρή Καμπότζη» επιζώντες των επιθέσεων καταθέτουν σοκαριστικές περιγραφές των περιστατικών.

Οι δράστες της επίθεσης στο συναυλιακό χώρο Μπατακλάν άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους, φωνάζοντας «Αλλάχ Άκμπαρ», ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας του μακελειού, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France
Info.

«Μαζί με τη μητέρα μου καταφέραμε να διαφύγουμε από το Μπατακλάν. Αποφύγαμε τα πυρά, υπήρχε κόσμος πεσμένος κάτω παντού», αφηγήθηκε ο νεαρός, που σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο ονομάζεται Λουί. «Ήρθαν οι τύποι, άρχισαν να ρίχνουν στο επίπεδο της εισόδου», συνέχισε. «Πυροβολούσαν μέσα στο πλήθος κραυγάζοντας "Αλλάχ Άκμπαρ" με τουφέκια». «Τους άκουσα να ξαναγεμίζουν, η μουσική είχε σταματήσει, όλος ο κόσμος είχε πέσει κάτω, συνέχισαν να πυροβολούν στον κόσμο... ήταν κόλαση», πρόσθεσε, προσπαθώντας να συγκρατήσει τους λυγμούς του.

Ενας από τους ανθρώπους που συγκλόνισαν όλη την υφήλιο ήταν και ο Benjamin Cazenoves. Είναι ο νεαρός που ήταν μέσα στο Μπατακλάν και ανέβαζε posts στο Facebook. Εγραφε πως ήταν χτυπημένος, ότι υπάρχουν επιζώντες, αλλά πως οι τρομοκράτες τους σφάζουν όλους έναν-έναν. Και συνέχισε: Υπάρχουν πτώματα παντού.

Την ώρα της επίθεσης στο Μπατακλάν υπήρχαν και tweets ανθρώπων μέσα από τη συναυλία που παρακαλούσαν την αστυνομία να μπει μέσα καθώς έβλεπαν ότι οι τρομοκράτες τους εκτελούσαν μαζικά.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας μίλησε για δέκα τρομακτικά λεπτά κατά τα οποία οι ένοπλοι με γάζωναν με καλάσνικοφ τους θεατές, «τον έναν μετά τον άλλον».

Η νεαρή με το όνομα Zsuzsa Kövér νόμιζε ότι θα περάσει μία ήσυχη Παρασκευή ακούγοντας ένα αγαπημένο του αμερικανικό συγκρότημα στο Μπατακλάν. Αντι αυτού γλίτωσε από το θάνατο καθαρά από τύχη... Η Kövér μιλώντας στο CBSN περιέγραψε πώς μαζί με τον φίλο της βρέθηκαν σε εξώστη του συναυλιακού χώρου και άκουγαν τους Eagles of Death, όταν ξαφνικά άκουσε πυροβολισμούς. «Ακούσαμε πυροβολισμούς μεταξύ δύο τραγουδιών. Αρχικά δεν καταλάβαμε τι ακριβώς ήταν. Και τότε βλέπουμε τους πάντες να ξαπλώνουν στο πάτωμα. Ημουν πολύ τυχερή, γιατί ο φίλος μου είχε δουλέψει στο Μπατακλάν και ήξερε πώς να φύγουμε. Υποστήκαμε όμως μεγάλο σοκ» είπε.

«Δεν φορούσαν μάσκες και ήταν απόλυτα ήρεμοι»

«Ήταν ένα λουτρό αίματος», περιγράφει ο δημοσιογράφος σε γαλλικό ραδιόφωνο Ζυλιέν Πιρς. «Κόσμος φώναζε, ούρλιαζε... Κράτησε δέκα λεπτά. Δέκα λεπτά απόλυτου τρόμου, όπου όλοι στο θέατρο ήταν στο πάτωμα προσπαθώντας να καλύψουν το κεφάλι τους», λέει. Ο Πιρς κατόρθωσε να σηκώσει τα μάτια του και να κοιτάξει τους δράστες: «Ήταν δύο οι τρομοκράτες και ήταν πολύ ήρεμοι και πολύ αποφασισμένοι, πυροβολούσαν στο πλήθος τυχαία. Φορούσαν μαύρα ρούχα, αλλά όχι μάσκες. Ο ένας ήταν πολύ νέος, το πολύ 25 χρονών. Ήταν σαν έναν οποιοδήποτε τύπο, που "απλώς" κρατούσε ένα καλάζνικοφ. Αυτό ήταν όλο. Δεν φώναξαν τίποτα. Γέμισαν τα όπλα τους τρεις ή τέσσερις φορές και πυροβολούσαν τον κόσμο που βρισκόταν στο πάτωμα».

Ο Πιρς την ώρα της επίθεσης βρισκόταν κοντά στο πάνω μέρος της σκηνής και κάποια στιγμή που οι δράστες σταμάτησαν να πυροβολούν για να ξαναγεμίσουν τα όπλα τους, κατόρθωσε να διαφύγει. Βγαίνοντας στο δρόμο αντίκρισε 20-25 ανθρώπους να κείτονται στο έδαφος, άλλοι τραυματισμένοι βαριά και άλλοι νεκροί. Ο ίδιος έτρεξε 200 μέτρα περίπου, με μια τραυματισμένη κοπέλα μαζί του, την οποία και μετέφερε στο νοσοκομείο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι φίλοι του ήταν ακόμα μέσα στο Μπατακλάν και δεν είχε ιδέα για την τύχη τους.

Μαρτυρίες από το εστιατόριο «Mικρή Καμπότζη»

Η μαρτυρία της Ζουλιέν έξω από το εστιατόριο «Μικρή Καμπότζη» συγκλονίζει: «Κανείς δεν κουνιόταν και όλοι περίμεναν να ηρεμήσει η κατάσταση. Ξαφνικά ακούστηκαν είκοσι με τριάντα πυροβολισμοί. Ήταν απίστευτο. Όλοι οι άνθρωποι ήταν πεσμένοι στο έδαφος»

Ένας άντρας δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του την ώρα που λέει στους δημοσιογράφους ότι η αδερφή του είναι νεκρή . «Δεν ξέρω υπό ποιες συνθήκες την σκότωσαν. Αυτό που ξέρω είναι ότι την είδα μέσα στα αίματα».

Ενας 43χρονος είπε στον Guardian για το μακελειό σε μπαρ: «Πρώτα ο άντρας σκότωσε τρεις ή τέσσερις ανθρώπους που κάθονταν στην είσοδο του καφέ. Τους είδα να πέφτουν κάτω. Επεσαν από τις καρέκλες τους στο έδαφος. Μετά πυροβόλησε ένα αυτοκίνητο και στη συνέχεια μπήκε μέσα στο καφέ. Επεσα να καλυφθώ. Ακουσα περίπου 20 πυροβολισμούς και μετά σιωπή...».

Πίστευα πως αυτό ήταν το τέλος μου

«Ήταν μια σφαγή», λέει ο Μαρκ Κουρπίς 57 ετών, που παρακολουθούσε τη συναυλία στο Μπατακλάν. «Έμοιαζε με πεδίο μάχης, υπήρχε αίμα παντού και πτώματα παντού. Ήμουν στην άλλη άκρη της αίθουσας όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί. Έβλεπα ότι οι δράστες ήταν τουλάχιστον δύο και πυροβολούσαν από ψηλά. Όλοι έπεφταν στο πάτωμα. Εγώ ήμουν στο πάτωμα με έναν άλλο άντρα πάνω μου και έναν δίπλα μου και ήμασταν δίπλα στον τοίχο. Μείναμε εντελώς ακίνητοι εκεί και στην αρχή ήμασταν απόλυτα σιωπηλοί. Δεν ξέρω πόση ώρα μείναμε έτσι, μου φάνηκε μια αιωνιότητα. Είδα όλο μου το "είναι" και πίστευα πως αυτό ήταν το τέλος μου. Σκεφτόμουνα "έχω τελειώσει, έχω τελειώσει, έχω τελειώσει", νομίζω όλοι αυτό σκεφτόμασταν. Τελικά, ήρθαν στην αίθουσα οι αστυνομικοί και σιγά σιγά άρχισα να σηκώνω τα μάτια γύρω μου: Υπήρχε αίμα παντού. Η αστυνομία μας είπε και τρέξαμε έξω».

«Στην αρχή νομίσαμε πως είναι από το σόου»

Ο Ζερόμ Μπουσέρ, μόλις είχε βγει από το θέατρο όταν τρέμοντας διηγήθηκε σε δημοσιογράφους τι έζησε. Το λευκό του μπλουζάκι είναι μέσα στα αίματα από τους νεκρούς και τους τραυματίες που κείτονταν δίπλα του. «Η συναυλία είχε ξεκινήσει και ήμουν στο κοινό. Άκουσα έναν ήχο σαν πυροτέχνημα, ήταν πολύ δυνατό, αλλά και η μουσική έπαιζε εξίσου δυνατά και νόμισα πως ήταν μέρος του σόου - νομίζω πολλοί στην αρχή αυτό πίστεψαν. Αμέσως μετά άρχισαν οι πυροβολισμοί... Κοίταξα πολύ γρήγορα και νομίζω πως είδα ότι ήταν δύο άντρες που πυροβολούσαν και μετά έπεσα στο πάτωμα. Κοίταξα γύρω μου, είδα πού ήταν οι έξοδοι κινδύνου και απλώς έτρεξα προς τα εκεί. Υπήρχαν τραυματίες ήδη, υπήρχε πάρα πολύ αίμα... Αίμα παντού», περιγράφει.
Keywords
Τυχαία Θέματα