Συμφωνια αρχηγωνμετα την καταιγιδα

09:08 2/8/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Φώφη Γιωτάκη
(από το Έθνος)
Σε συμφωνία μετά από ένα 24ωρο γεμάτο εντάσεις, αστερίσκους και αρνήσεις, κατέληξαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης. Πριν ξεκινήσει η...
κρίσιμη συνεδρίαση, χθες το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπήρξε έντονο παρασκήνιο, πολλά τηλεφωνήματα τουλάχιστον μεταξύ
των δύο αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, με τον κ. Κουβέλη να αναλαμβάνει ρόλο... ισορροπιστή και με αποτέλεσμα να αποτραπεί η σύγκρουση μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων.
Το οδυνηρό πακέτο των 11,5 δις, είχε ήδη προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στην κυβερνητική τρόικα, μόνο και μόνο από την... περιγραφή του. Ο Ε. Βενιζέλος είχε ήδη γνωστοποιήσει τις σοβαρές ενστάσεις για την εφαρμογή και το αποτέλεσμα προβλέποντας μεγαλύτερη ύφεση, ενώ και ο Φ. Κουβέλης επαναλάμβανε το «μότο» ότι δεν πρέπει να θιγούν από τα νέα μέτρα ξανά οι ίδιοι πολίτες και δη οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνατξιούχοι.

Οταν έκλεισαν οι πόρτες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Μεγάρου Μαξίμου, ξεκίνησε η συζήτηση, από την οποία η εισήγηση του κ. Σαμαρά έκρινε τελικώς το αποτέλεσμα, αφού έγινε επί της ουσίας αποδεκτή από τους άλλους δύο αρχηγούς (παρά τις διαφωνίες και τις διαφορετικές εκτιμήσεις για την πορεία...).
Ο πρωθυπουργός -σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου- αναφέρθηκε στην εισήγησή του στα όσα του είπαν και υπογράμμισαν οι κ. Μπαρόζο, Ρομπάι και οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι πολύ απλά θέλησαν να «προειδοποιήσουν» ότι αν δεν υπάρξει απόφαση για τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση, δεν θα... αργήσει το κλείσιμο της στρόφιγγας των δόσεων - δηλαδή η στάση πληρωμών στο εσωτερικό.

«Εκείνο που αποτελεί κοινή επιλογή είναι να υπάρξει η ελάχιστη κοινή επιβάρυνση των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων», υποστήριξε ο Φ. Κουβέλης
«Προτιμώ την απόφαση με τις θετικές συνέπειες, δηλαδή την παραμονή μας στο ευρώ και τη δυνατότητα να κερδίσουμε τη διετή επιμήκυνση, παρά τη βεβαιότητα της αρνητικής έκθεσης και της ρήξης με τους εταίρους, που συνεπάγεται τραγικούς κινδύνους», φέρεται ότι είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Η απόφασή μου αυτή δίνει κλίμα διεθνούς αξιοπιστίας. Ως πρωθυπουργός έχω το καθήκον και την ευθύνη για την εισήγησή μου. Αν δεν παίρναμε τώρα την απόφαση, θα μπαίναμε στην απομόνωση και στις κλειστές πόρτες».
Εγκυρες πληροφορίες λένε ότι ο κ. Βενιζέλος, αφού είχε ήδη περιγράψει με ενάργεια το πλάνο με τις εκτιμήσεις του για τη συνέχεια, αναγνώρισε ότι δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά από το να συναινέσει στη στήριξη της κυβέρνησης, για την οποία την ευθύνη των χειρισμών έχει ο κ. Σαμαράς - τη συμφωνία του για την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ κατέθεσε και ο κ. Κουβέλης.
Είναι πάντως εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα μέτρα δεν θα ανακοινωθούν τελικώς εντός της προσεχούς εβδομάδας, όπως εκτιμούσε το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά προς το τέλος του Αυγούστου - το επιβεβαίωσε στις δηλώσεις του και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας.
Νέε
Keywords
Τυχαία Θέματα