Συμψηφισμο των καταθεσεων με τα δανεια...

23:59 30/3/2013 - Πηγή: Fimotro
ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο Μ. ΣΑΡΡΗΣ, ΕΝΩ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ- ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΕΤΑ ΑΠ'ΑΥΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...
Το μήνυμα ότι η αναμορφωμένη Τράπεζα Κύπρου είναι έτοιμη να διαδραματίσει το ρόλο της στην κυπριακή οικονομία, έστειλε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι "θα συρρικνωθεί ...
το χρηματοοικονομικό
μας σύστημα που έχει επίκεντρο την Κύπρο και τις διεθνείς επιχειρήσεις, μέσω Κύπρου".

Ταυτόχρονα, ο κ. Σαρρής διέψευσε "κατηγορηματικά ότι συζητείται οιανδήποτε γενική σημαντική μείωση μισθών δημοσίων υπαλλήλων", ενώ ανέφερε ότι αυτό που συζητείται είναι η συνεισφορά υπαλλήλων σε ορισμένες υποκατηγορίες για να διασωθούν θέσεις εργασίας.
Επίσης, διευκρίνισε ότι ο συμψηφισμός δανείων με καταθέσεις θα αφορά καταθέσεις πέρα των 100.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι ποσά από 100.000 ευρώ και κάτω είναι "ασφαλισμένα και δεν μπαίνουν σε κανένα από αυτούς τους υπολογισμούς". Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει να ενημερωθεί για ενδεχόμενη εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Ερωτηθείς αν συζητείται θέμα περικοπών μισθών ύψους 20-30%, ο κ. Σαρρής διέψευσε κατηγορηματικά ότι συζητούνται τέτοια ποσοστά, σημειώνοντας ότι εκεί που γίνεται συζήτηση είναι στην περίπτωση που "υπάρχει σε ορισμένες υποκατηγορίες η επιλογή να διασωθούν θέσεις εργασίας - για παράδειγμα να διασωθούν οι θέσεις εργασίας 400 καθηγητών και οι υπόλοιποι καθηγητές να συνεισφέρουν κάτι".Ανέφερε ότι "αυτό έγινε σε πολλές εταιρείες ανά το παγκόσμιο" με τη σκέψη ότι "η δουλειά δεν πάει καλά και είτε θα δουλέψουμε όλοι μαζί και θα παίρνουμε λίγο λιγότερα ή θα φύγουν ορισμένοι".
Αναφορικά με πρόωρες αφυπηρετήσεις ο κ. Σαρρής είπε ότι ο καθένας παίρνει εθελοντικές αποφάσεις επί τούτου ανάλογα με τις υποχρεώσεις που έχει και πρόσθεσε ότι στο μνημόνιο έχει συμφωνηθεί ότι για κάθε τέσσερις αφυπηρετήσεις αναπληρώνεις μόνο ένα και με αυτό τον τρόπο μειώνει σταδιακά τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.
Κληθείς να σχολιάσει ανησυχίες εμπορευόμενων ότι με τα διατάγματα παγώνει ακόμη περισσότερο η αγορά, ο κ. Σαρρής είπε ότι "έχει γίνει μια πρώτη εκτίμησης ότι το 37,5% των καταθέσεων, πέρα των 100.000, θα μετατραπούν σε μετοχές" και "για να είμαστε σίγουροι", όπως είπε, "όταν θα γίνει ο όλος απολογισμός πόσα κεφάλαια χρειάζονται, ένα 22,5% έχει μπει στην πάντα".
Επομένως, συνέχισε, ελευθερώνεται το 40% της κατάθεσης "γι` αυτούς που έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000, ενώ καταθέσεις κάτω από 100.000 είναι απόλυτα ελεύθερες".
Πολύ σημαντικό, σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι ότι συμψηφίζονται τα δάνεια και οι καταθέσεις όλων, δηλαδή αν κάποιος είχε δάνειο 300.000 και κατάθεση 200.000, η κατάθεση δεν θα υπόκειται σε κούρεμα αλλά θα συμψηφιστεί με το δάνειο "ούτως ώστε να μην χρωστά αλλά ούτε να έχει κατάθεση".
Σε ερώτηση αν ολόκληρο το ποσό μιας κατάθεσης θα μεταφερθεί για εξόφληση τυχόν δανείου που διαθέτει ένας πολίτης, ο κ. Σαρρής απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι πριν τη λήψη της απόφασης εξετάστηκε τι χρωστά στην ίδια τράπεζα "ο καθένας από εμάς, ιδιώτης ή επιχείρηση".
Ανέφερε ότι πολλοί ξένοι διερωτόταν πως είναι δυνατό τόσοι πολλοί Κύπριοι να έχουν καταθέσεις 200.000 και να κάνουν και δάνειο 200.000, προσθέτοντας ότι λόγω του ότι ο Κύπριος θέλει να δουλεύει με τα λεφτά της Τράπεζας, έπρεπε "να γίνουν όλες αυτές οι προσαρμογές δανείων με καταθέσεις".
Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, ο κ. Σαρρής είπε ότι ο συμψηφισμός δανείων με καταθέσεις γίνεται για καταθέσεις πέρα των 100.000 ευρώ, καθώς ποσά κάτω από 100.000 είναι "ασφαλισμένα και δεν μπαίνουν σε κανένα από αυτούς τους υπολογισμούς".
Ερωτηθείς αν η Τράπεζα Κύπρου θα ακολουθήσει τη μοίρα της Λαϊκής Τράπεζας, ο κ. Σαρρής είπε ότι όλα αυτά έγιναν για να τεθεί η Τράπεζα Κύπρου σε μια γερή βάση, γίνεται αυτή η σημαντική μετατροπή καταθέσεων σε μετοχές ώστε να έχει αρκετό κεφάλαιο, έχει ενσωματωθεί ένα σημαντικό μέρος της Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου".
"Το μήνυμα που πρέπει να δοθεί είναι ότι πάθαμε ένα σοβαρό πλήγμα, χωρίς αμφιβολία, έγινε μια μη εθελοντική μετατροπή καταθέσεων σε μετοχές αλλά έχουμε τώρα ένα τραπεζικό ίδρυμα που είναι αναμορφωμένο και είναι έτοιμο να διαδραματίσει το ρόλο του στην κυπριακή οικονομία", επισήμανε.
Σε παρατήρηση ότι με το διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών τίθεται προς πώληση το υποκατάστημα της Λαϊκής στην Βρετανία και ερωτηθείς τι θα γίνει με τα υποκαταστήματα των άλλων τραπεζών στο εξωτερικό, ο κ. Σαρρής εξέφρασε την άποψη ότι "σταδιακά πρέπει να πωληθούν" τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό (Ρωσία, Ουκρανία, Ρουμανία, Σερβία και άλλου), προσθέτοντας ότι "το χρηματοοικονομικό μας σύστημα όπως διαμορφώνονται που να έχει επίκεντρο την Κύπρο και τις διεθνείς επιχειρήσεις, μέσω της Κύπρου, θα συρρικνωθεί"
"Όταν όλοι πιστεύουν ότι πρέπει να πωλήσεις, δεν πουλά με τους καλύτερους όρους, επομένως μπορεί να σου πάρει κάποιο χρόνο" για να προβείς σε αυτές τις πωλήσεις, σημείωσε.
Ο κ. Σαρρής είπε ότι "η πολιτική μας πρέπει να είναι ότι αυτό που κάναμε ήταν υπερβολική επέκταση, μας εξέθεσε, και τώρα είναι καιρός να τραβήξουμε πίσω".
Κληθείς να πει αν πωλείται αμέσως η Λαϊκή Τράπεζα Λονδίνου, ο κ. Σαρρής είπε ότι δεν γνωρίζει "αν πωλείται ή προστατεύεται", διευκρινίζοντας ότι "από καιρό είχε ζητηθεί να μπουν λεφτά κατά μέρος ώστε να προστατευτούν οι καταθέτες από την αγγλική Κεντρική Τράπεζα".
"Δεν ξέρω, αν θα πωληθεί αμέσως ή θα γίνει κάποια άλλη διευθέτηση, αλλά σίγουρα θα αποξενωθεί από τον κορμό του νέου τραπεζικού συστήματος", πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν θα ενημερωθεί το Υπουργείο Οικονομικών για εκροές κεφαλαίων, ο κ. Σαρρής είπε ότι αυτό "είναι ένα σοβαρό θέμα" και το Υπουργείο έχει ζητήσει να ενημερωθεί για το θέμα, προσθέτοντας ότι "είναι στο δημόσιο συμφέρον να γνωστοποιηθούν αν υπήρχαν και από πού και με ποια πληροφόρηση, αν ήταν μέσα στα περιθώρια των κανονικών τους δραστηριοτήτων".
"Αν πραγματικά υπήρξε διαφυγή κεφαλαίων είναι πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει να διερευνηθεί με μεγάλη λεπτομέρεια", τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.
Ερωτηθείς αν αυτά τα ονόματα θα δοθούν και στο φόρο εισοδήματος, ο κ. Σαρρής είπε ότι "αν παρουσιαστεί ότι κάποιος έβγαλε από την Κύπρο 3 εκ. ευρώ και δήλωνε απολαβές 20.000 ευρώ το χρόνο", είναι κάτι που θα διερευνηθεί.
Κληθείς να αναφέρει ποιο είναι το μέλλον της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο και αυτών που έχουν εκπαιδευτεί για να υπηρετούν ένα χρηματοοικονομικό κέντρο, ο κ. Σαρρής είπε ότι "θα υπάρξει μια προσαρμογή" καθώς "οι ρυθμοί ανάπτυξης σε ελεγκτικά, δικηγορικά γραφεία που συνδέονται με το χρηματοοικονομικό κέντρο, έχουν υποστεί ένα μεγάλο πλήγμα", προσθέτοντας ότι "αρκετοί από τους ξένους επιχειρηματίες και ίσως και καινούργιοι επιχειρηματίες όταν θα περάσει αυτή η σημαντική δοκιμασία θα επανέλθουν".
"Δεν είναι κατά τύχης που ήρθαν πολλοί στην Κύπρο και μη πιστεύετε ότι είναι μόνο για το φορολογικό μας σύστημα", ανέφερε και πρόσθεσε ότι "όταν έγινε η πρώτη έξοδο μας στην Ευρώπη με τις υπεράκτιες εταιρείες εκείνοι που της έφεραν στην Κύπρο ήταν οι ελεγκτές και οι δικηγόροι και όχι η Κυβέρνηση".
Ανέφερε επίσης ότι "σιγά - σιγά" θα επεκταθούμε και σε "νέες αγορές, όπως Κίνα και αραβικές χώρες, ενώ "διατηρήσαμε, παρά την πικρία τους, κάποια σχέση καλή με τους Ρώσους", προσθέτοντας ότι "θα βρούμε τρόπο να μην είναι σημαντικές οι απολύσεις από τις τράπεζες", όπως η ύπαρξη κάποιων εθελοντικών εξόδων από τις τράπεζες και η έξυπνη χρήση των ταμείων προνοίας και συντάξεως "ώστε να δημιουργηθεί μια εθελοντική έξοδος και να περιοριστεί όσο το δυνατό περισσότερο η μείωση του ανθρώπινου δυναμικού".
Δεν θα είμαστε το ίδιο χρηματοοικονομικό κέντρο. Το χρηματοοικονομικό κέντρο το δημιουργείς χωρίς να έχεις έντονη γεωγραφική παρουσία στο εξωτερικό, μπορείς να είναι χρηματοοικονομικό κέντρο χωρίς να επενδύεις τεράστια ποσά στα ελληνικά ομόλογα, καθώς "έχουμε την υποδομή, το ανθρώπινο δυναμικό, το κράτος δικαίου, τους ελεγκτές, τους δικηγόρους, τα δικαστήρια.
Όσον αφορά τις αναφορές για Ρώσους ολιγάρχες, ο κ. Σαρρής είπε ότι "οι Ρώσοι ολιγάρχες είναι στο Λονδίνο και αλλού", ενώ "στην Κύπρο είναι ο μέσος Ρώσος που θέλει ένα ασφαλισμένο σύστημα, να έχει ένα καλό δικηγόρο, ένα καλό νομικό σύστημα", δηλαδή ο μέσος Ρώσος που επενδύει σε φούρνο στη Ρωσία και το κάνει μέσω Κύπρου.
Κληθείς να σχολιάσει τις διαγραφές δανείων, ο κ. Σαρρής είπε ότι "οι τράπεζες, από καιρού εις καιρό, κάνουν επιλογές", κατά πόσον θα πάρουν πίσω ή όχι ένα ποσό δανείου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι "δεν είναι πράγματα που είναι ασυνήθιστα".
Ωστόσο, ο Υπουργός είπε ότι θα εξεταστεί κατά πόσον "κάποιος που έχει πολιτικό βάρος χρησιμοποίησε την επιρροή του για να πάρει μια προνομιακή μεταχείριση".
Ερωτηθείς αν θα εφαρμοστεί η φορολογική αμνηστία, ο κ. Σαρρής είπε ότι δεν πιστεύει στη φορολογική αμνηστία, προσθέτοντας ότι για να είναι επιτυχής γίνεται μια φορά κάθε 100 χρόνια, ενώ "εμείς το κάναμε το 2005 και πρέπει να περιμένουμε ακόμη 100 χρόνια για να την κάνουμε", διαφορετικά ο καθένας δεν θα πληρώνει το φόρο του "γιατί θα έρθουμε να τον αμνηστεύσουμε".Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα