Συναντηση σαμαρα-στουρναρα το απογευμα της πεμπτης σκληρη σταση του υπουργου οικονομικων στην τροικα

22:09 30/1/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΑγαπητό Fimotro,Eυρεία σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο...
υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι συζήτησαν εν όψει της άφιξης της τρόικας τις επόμενες ημέρες και πως στόχος είναι να υπάρχει σύντομα συμφωνία και εκταμίευση δόσης έως το Μάρτιο. Ο κ.Γιάννης Στουρνάρας
δήλωσε σχετικά:

Η τρόικα θα έρθει τις επόμενες ημέρες.
Είμαστε σε επαφή μαζί τους.
Στόχος είναι να τελειώσουμε, να έχουμε την εκταμίευση.
Να έχουμε πρώτα συμφωνία και την εκταμίευση μέχρι τον Μάρτιο.

Σε ερώτηση για τη δήλωση του συνεισηγητή των «ελεγκτών» της τρόικας, ευρωβουλευτή Λίεμ Χόανγκ Νγκονγκ, περί ενός νέου κουρέματος χρέους, ο κ. Στουρνάρας είπε πως δεν γνωρίζει τη δήλωση και δεν τη σχολιάζει. Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Λιέμ Χοάνγκ-Νγκοκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, λίγο πριν φθάσει στην Αθήνα, είχε πει ότι για να βγει η Ελλάδα από την κρίση πρέπει να: συνεχιστεί η απαραίτητη μεταρρύθμιση του κράτους και κυρίως να ενισχυθεί ο μηχανισμός είσπραξης φόρων, ενώ ένα μέρος του χρέους της χώρας που διακρατούν οι ευρωπαίοι πιστωτές της μπορεί να διαγραφεί.
Κατά τη συνάντησή του με τους «ελεγκτές» της τρόικας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε έντονα επικριτικός απέναντι στην τρόικα. Μίλησε για σημαντικά λάθη και λανθασμένους υπολογισμούς στο πρώτο μνημόνιο με καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες και καθυστέρηση στην απόφαση για αναδιάρθρωση χρέους. Έγινε και γίνεται προσπάθεια να διορθωθούν τα λάθη στο δεύτερο μνημόνιο, έργο όμως καθόλου εύκολο.

Ειδικότερα ο Γ.Στουρνάρας στη συνάντησή του με τους συνεισηγητές της σχετικής έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα, Ότμαρ Κάρας και Λίεμ Χόανγκ Νγκονγκ, παρουσία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, εστίασε στους λανθασμένους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές που χρησιμοποίησε η τρόικα, οι οποίοι τελικά οδήγησαν σε βαθιά ύφεση 6,4% του ΑΕΠ το 2012, μέγεθος που ξέφυγε εντελώς από τις όποιες προβλέψεις των δανειστών. Υπενθύμισε δε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών προέβλεπαν ότι το 2012 η χώρα θα επέστρεφε σε ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς και ότι η αρχική παραδοχή της τρόικας ήταν ότι το χρέος θα μειωνόταν με γοργούς ρυθμούς μετά το 2013, κάτι που, όπως υπογράμμισε, ο Γ.Στουρνάρας φυσικά δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς τα αρχικά δάνεια της ευρωδιάσωσης δόθηκαν στην Ελλάδα με πολύ υψηλό επιτόκιο.

Σε ό, τι αφορά την ερώτηση των ελεγκτών για τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία ο κ. Στουρνάρας έριξε στο τραπέζι το δυνατό χαρτί του πρωτογενούς πλεονάσματος, άλλα και αυτό της μείωσης του ελλείμματος. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου μίλησαν για πολύ καλή συνάντησημε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Την αποφασιστικότητά του να μην στηρίξει μια θετική για την τρόικα έκθεση εξέφρασε μετά την συνάντηση ο κ. Λίεμ Χόανγκ Νγκονγκ, που σε αντίθεση με τον Κάρας αποφεύγοντας προσωπικές αξιολογήσεις των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα, δεν δημιούργησε άλλο ένα πολιτικό θέμα που, αν μη τι άλλο, αποπροσανατολίζει από τον πραγματικό στόχο της επίσκεψης των ευρωβουλευτών και του ελέγχου του ευρωκοινοβουλίου.Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το τελικό κείμενο της έκθεσης αναμένεται τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Η τρόικα βάζει «το πιστόλι στον κρόταφο» των χωρών που βρίσκονται σε κρίση επιβάλλοντας πολιτικές λιτότητας, γεγονός που παρεμβάλλει προσκόμματα σε οποιαδήποτε δημοκρατική συζήτηση στην Ευρώπη, είχε δηλώσει ο Γάλλος ευρωβουλευτής Λιέμ Χοάνγκ-Νγκοκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, λίγο πριν φθάσει στην Αθήνα, ενώ όσον αφορά την Ελλάδα προειδοποίησε ότι «χωρίς αλλαγή πολιτικής, ο αποπληθωρισμός θα παγιωθεί και η κοινωνική κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται. Για να βγει η Ελλάδα από την κρίση πρέπει να συνεχιστεί η απαραίτητη μεταρρύθμιση του κράτους και κυρίως να ενισχυθεί ο μηχανισμός είσπραξης φόρων, ενώ ένα μέρος του χρέους της χώρας που διακρατούν οι ευρωπαίοι πιστωτές της μπορεί να διαγραφεί, πρόσθεσε ο Χοάνγκ-Νγκοκ, μέλος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έφτασε στην Αθήνα για να συνεχίσει την έρευνα για τον ρόλο της τρόικας στις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης.Η ΕΚΤέχει επωφεληθεί σημαντικά από τα ελληνικά ομόλογα που εξακολουθεί να διακρατεί, υπενθύμισε ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής.

«Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης επωφεληθεί πολύ από την κατάσταση. Η πτώση των επιτοκίων στη Γαλλία ή τη Γερμανία, για παράδειγμα, συνδέεται άμεσα με την κερδοσκοπία εις βάρος του ελληνικού χρέους. Θα ήταν δίκαιο τα κέρδη αυτά να τα μοιραστούν με την Ελλάδα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης πάνω στην οποία θα πρέπει να επανιδρυθεί η Ευρώπη», υπογράμμισε Χοάνγκ-Νγκοκ.

Εξάλλου ο Γάλλος ευρωβουλευτής κατήγγειλε το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη και την έλλειψη νομιμότητας της τρόικας.

« Η τρόικα δημιουργήθηκε χωρίς νομική βάση, χωρίς διαφανείς κανόνες, με στόχο να καθορίζει πώς λαμβάνονται και εκτελούνται οι αποφάσεις. Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξηγεί ότι τα κράτη δέχονται ελεύθερα τους όρους που επιβάλλονται, υπό τον έλεγχο των εθνικών κοινοβουλίων, θα πρέπει να αναρωτηθούμε για την ελευθερία αυτού που έχει το πιστόλι στον κρόταφο».

Η έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της τρόικας γίνεται έπειτα από τέσσερα χρόνια πολιτικών λιτότητας, μια «καθυστέρηση που αποκαλύπτει τον δρόμο που μένει να διανύσουμε για να ολοκληρώσουμε τη δημιουργία μιας Ευρώπης πραγματικά δημοκρατικής», πρόσθεσε ο γάλλος ευρωβουλευτής.
«Αν η έρευνα αυτή συμβάλει στην αύξηση της συμμετοχής στις επερχόμενες ευρωεκλογές, κάτι που είναι προϋπόθεση για να αλλάξει πορεία η Ευρώπη, θα θεωρήσω την αποστολή μας σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένη», υπογράμμισε ο Χοάνγκ-Νγκοκ.

«Ποιος σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναλαμβάνει την ευθύνη των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών των πολιτικών της τρόικας;», διερωτήθηκε ο ίδιος, αναφερόμενος στη βαθιά ύφεση, την έκρηξη της ανεργίας και το ασφυκτικό ποσοστό χρέους. Από την αρχή της έρευνας για τον ρόλο της τρόικας τον Νοέμβριο η επταμελής επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπό τον Αυστριακό Ότμαρ Κάρας, έχει επισκεφθεί τις τρεις άλλες χώρες της ΕΕ που έχουν λάβει προγράμματα στήριξης, δηλαδή την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Η Ελλάδα είναι ο τελευταίος σταθμός της.

Καιρός ήταν λέμε εμείς
Keywords
Τυχαία Θέματα