Συναντήθηκαν παυλόπουλος-τσίπρας για το κυπριακό

14:18 10/1/2017 - Πηγή: Fimotro

Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε δεκτός στη 1 μετά το μεσημέρι ο πρωθυπουργός προκειμένου να τον ενημερώσει για τις επαφές που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες για το Κυπριακό. Η συνάντησή τους ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2:00.

Το απόγευμα της Δευτέρας και μετά το πέρας των επαφών του με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι

δύο ηγέτες κατά την διάρκεια της επικοινωνίας τους αντήλλαξαν απόψεις σχετικά με το το Κυπριακό και τις εν εξελίξει συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων στη Γενεύη.

Κατά τις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς υπήρξε κοινός τόπος σε σειρά θεμάτων, αλλά και έντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις.

Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε: «Για να μιλάμε για διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε λύση, σημαίνει, πρώτα απ’ όλα, άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων. Σημαίνει κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων.»

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, διότι, όπως χαρακτηριστικά είπε, υπάρχουν πολλές δυσκολίες ακόμα, δεν έχει εξευρεθεί λύση στις αποζημιώσεις, οι Τούρκοι δεν δέχονται να αποχωρήσουν τα στρατεύματα τους και η λύση των κυανοκράνων είναι ακριβή.

Την ανάγκη λύσης που να αντέχει στον χρόνο υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, «χωρίς κατοχικά στρατεύματα και παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τις «αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων χωρών» και τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, υπογράμμισε τη σημασία διαμόρφωσης «μιας εθνικής γραμμής που βάζει ως προϋπόθεση την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη, και την άρση των εγγυήσεων».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, υπογράμμισε τη σημασία μιας υπεύθυνης εθνικής στάσης μαζί με τους Κυπρίους.

«Υπάρχει ως τώρα κοινή στάση, συγκροτημένη στάση που έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα και από την ΕΕ, που θα είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις -και αυτό είναι σημαντικό» παρατήρησε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας:

«Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Πρέπει να υπάρξει συναντίληψη με τις πολιτικές δυνάμεις, νομίζω ότι μέχρι στιγμής διαφαίνεται…»

Keywords
Τυχαία Θέματα