Συνεπιμέλεια: κυρίαρχος στόχος το συμφέρον του παιδιού…
Με δεδομένο τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό διαζυγίων τα τελευταία χρόνια- κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης – αναδεικνύεται μείζονος σημασίας ζήτημα ο τρόπος ανατροφής των παιδιών μετά τον χωρισμό τον γονέων. Αυτό το πρόβλημα φιλοδοξεί να λύσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δρομολογώντας σημαντικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών με την θέσπιση του συστήματος της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας.
Της Ιωάννας Καλαντζάκου-
Μετά από μακρά συζήτηση , διαφωνίες και αντικρουόμενες απόψεις για αυτό το πολύ δύσκολο και ευαίσθητο θέμα, η υιοθέτηση του νέου νομικού συστήματος της από κοινού επιμέλειας των παιδιών μετά τον χωρισμό των γονιών,κινείται κατ’ αρχήν στη σωστή κατεύθυνση αφενός γιατί εισάγει μια νέα κουλτούρα ουσιαστικής συνυπευθυνότητας στο μεγάλωμα των παιδιών και ανάδειξης του κοινού ρόλου των γονιών και αφετέρου γιατί βοηθά το δικαστήριο στην απόφασή του – σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας – υιοθετώντας ένα μαχητό χρονικό τεκμήριο υποχρεωτικής από κοινού επιμέλειας των παιδιών καθώς η συνεπιμέλεια έχει λειτουργική και χρονική διάσταση και τα προβλήματα στην λειτουργία της συνεπιμέλειας δημιουργούνται κυρίως στην χρονική κατανομή της επιμέλειας.
Στην Ελλάδα το Οικογενειακό δίκαιο σε αυτό το ζήτημα έχει να αλλάξει από το 1983 και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και ειδικότερα με το άρθρο 1518 ΑΚ προβλέπεται ότι « Η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη την μόρφωση και την εκπαίδευσή του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου διανομής του». Η επιμέλεια λοιπόν του ανηλίκου τέκνου αποτελεί κομμάτι της γονικής μέριμνας η οποία περιλαμβάνει την επιμέλεια, τη διοίκηση της περιουσίας και την εκπροσώπηση του ανηλίκου. Σύμφωνα με τα άρθρα 1513 και 1514 Α.Κ., σε περίπτωση διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου ή διακοπής της συμβίωσης, το Δικαστήριο δύναται να αναθέσει την άσκηση της γονικής μέριμνας σε έναν εκ των γονέων και στους δύο από κοινού ή να την κατανείμει λειτουργικά ή χρονικά μεταξύ τους.
Παρότι η νομική θεωρία και οι σύγχρονες παιδοψυχιατρικές απόψεις υπαγορεύουν πως οι γονείς, ιδίως μετά το στάδιο της νηπιακής ηλικίας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα, κάτι τέτοιο δεν έχει υιοθετηθεί από τα Δικαστήρια της χώρας μας. Ιδίως σε επίπεδο πρωτοβάθμιων Δικαστηρίων (όπου οι υποθέσεις κρίνονται αρχικώς) αλλά και Ασφαλιστικών μέτρων (προσωρινή δικαστική προστασία) τα ποσοστά της επιδίκασης της επιμέλειας των ανηλίκων υπέρ «της μητέρας» είναι ομολογουμένως συντριπτικά άνω του 93%.
Σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία, χώρες όπως η Αυστραλία και η Σουηδία, Βέλγιο, Δανία, Σκανδιναβικές χώρες, Νότια Αφρική, Βραζιλία, Μεξικό, Καταλονία, 19 πολιτείες των ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανόφωνες χώρες…. που εφαρμόζουν την συνεπιμέλεια εδώ και δεκαπέντε χρόνια έχουν θετικά αποτελέσματα. Η μόνη αντίρρηση ήταν για την εναλλασσόμενη κατοικία βρεφών, άποψη που τελικά δεν επικράτησε. Αντίστοιχα υπάρχει και η αρνητική εμπειρία της γειτονικής Ιταλίας που υιοθέτησε το 2006 την κοινή επιμέλεια – afido condiviso. Όμως σύντομα τα δικαστήρια λόγω αδράνειας και λόγω ανεπιτυχούς διάταξης, ξαναγύρισαν στο να ορίζουν το γονέα με τον οποίο το παιδί θα διαμένει (genitore collacatario).
Η όποια νομοθετική μεταρρύθμιση όμως σε τόσο ευαίσθητα ζητήματα οικογενειακού δικαίου που κινούνται σε πολύ λεπτές ισορροπίες στάθμισης των συνθηκών ζωής των γονέων και του συμφέροντος των παιδιών, δεν μπορούν να λύσουν τα πρακτικά και καθημερινά προβλήματα της ανατροφής των παιδιών χωρίς την εμπέδωση μίας διαφορετικής οπτικής, μιας διαφορετικής κουλτούρας που υπαγορεύει την συνειδητοποίηση του κοινού ρόλου, της συνυπευθυνότητας, της συναπόφασης και των δύο γονέων για τον τρόπο ανατροφής των παιδιών τους. Αυτό απαιτεί ωριμότητα, υπευθυνότητα, ψυχραιμία και υποχώρηση του ΕΓΩ μπροστά στο συμφέρον των παιδιών.
Επειδή σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά χρησιμοποιούνται ως «όπλα» για να πληγεί ο άλλος γονέας πχ. όταν ο υπόχρεος σε διατροφή πατέρας για λόγους εκδίκησης δεν καταβάλλει από κακοβουλία διατροφή, ή όταν η μητέρα θέλει να βλάψει τον πρώην σύζυγο στερώντας του τα παιδιά, ή όταν ο κάθε γονέας δεν θέλει τα παιδιά του να βρίσκονται δίπλα στον/στην νέο/νέα σύντροφο του άλλου γονέα.
Για όλα τα τυχόν επικοινωνιακά προβλήματα των γονέων θεωρώ ότι θα είναι πολύτιμη βοήθεια για τους γονείς η συνδρομή του θεσμού της Διαμεσολάβησης και της υιοθέτησης του Οικογενειακού Διαμεσολαβητή, ενός ειδικού που θα παίζει τον ρόλο «του διαιτητή» στην προσπάθεια ανεύρεσης της καλύτερης λύσης – σε περίπτωση διαφωνίας των γονέων – πριν το έσχατο μέσο της προσφυγής στα Δικαστήρια – σταθμίζοντας τα δεδομένα της κάθε υπόθεσης για την ανεύρεση της καταλληλότερης λύσης για την διασφάλιση του συμφέροντος των παιδιών και της «μη αποξένωσης» κάποιου γονέα, έννοιες αόριστες γενικές, νομικές που είναι δύσκολα αντιληπτές αλλά καταλυτικές και σημαντικές για την σωστή ανατροφή των παιδιών.
Δύσκολο στοίχημα η στάθμιση των συνθηκών και η εξεύρεση λύσης με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών, με διαφορετικές αναγνώσεις από τον κάθε γονέα. Δεν είναι όμως ανέφικτη η συνεπιμέλεια όταν οι γονείς αντιμετωπίζουν το μεγάλωμα των παιδιών τους με ενσυναίσθηση του πραγματικού συμφέροντός τους, με την ωριμότητα και την υπευθυνότητα που απαιτούν οι περιστάσεις.
*Δικηγόρος – Μέλος Δ.Σ του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων –
Μέλος Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Πτωχευτικού Κώδικα 2007-
τ. Αντιπρ. Δ.Σ.Α – Υποψ. Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών (Ν.Δ.)
The post Συνεπιμέλεια: κυρίαρχος στόχος το συμφέρον του παιδιού… appeared first on Fimotro.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Ο Μπάιντεν κόβει τον «τσαμπουκά» του Ταγίπ Ερντογάν
- Άγριες Μέλισσες: Ένα απόκομμα εφημερίδας απ’ τη δίκη της Ελένης φέρνει τα πάνω- κάτω
- Εθνική ασφαλιστική: συμφωνία με hellenic healthcare group
- Ύπνος και ξεκούραση: Συμβουλές για γυναίκες άνω των 40 ετών
- Έκτακτο μηνιαίο επίδομα – ΟΑΕΔ: Ποιοι είναι δικαιούχοι – Τα κριτήρια
- Ο Τσιτσιπάς δεν κέρδισε απλά τον Ναδάλ. Έγινε ο τρίτος άνθρωπος στον κόσμο που κατάφερε κάτι μοναδικό
- Καθυστέρηση για τα voucher 200 ευρώ σε μαθητές & φοιτητές – Μετατίθεται η έναρξη των αιτήσεων
- Δεν θέλουν στην κυβέρνηση για την ττε το δεξί χέρι του στoυρνάρα
- Τι απάντησε ο Θ. Λιβάνιος στον Αλ. Τσίπρα για τη διαχείριση της κακοκαιρίας
- ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ 40.000 σπίτια στην Αττική....
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fimotro
- Εθνική ασφαλιστική: συμφωνία με hellenic healthcare group
- Δεν θέλουν στην κυβέρνηση για την ττε το δεξί χέρι του στoυρνάρα
- Ο ιστορικότερος χιονιάς των τελευταίων 15 ετών
- Στα ημιτελικά του australian open με ανατροπή ο στέφανος!
- Συνεπιμέλεια: κυρίαρχος στόχος το συμφέρον του παιδιού…
- Ταραντίλης σε τσίπρα: tο 2017 χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στην εθνική για 8 ώρες
- Τελευταία Νέα Fimotro
- Συνεπιμέλεια: κυρίαρχος στόχος το συμφέρον του παιδιού…
- Δεν θέλουν στην κυβέρνηση για την ττε το δεξί χέρι του στoυρνάρα
- Ο ιστορικότερος χιονιάς των τελευταίων 15 ετών
- Ταραντίλης σε τσίπρα: tο 2017 χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στην εθνική για 8 ώρες
- Εθνική ασφαλιστική: συμφωνία με hellenic healthcare group
- Στα ημιτελικά του australian open με ανατροπή ο στέφανος!
- Eurostat: το 59% των ελλήνων πραγματοποίσαν online αγορές το 2020
- Σοκ και δέος στην αττική αν αρθούν νωρίτερα τα μέτρα
- Αττική: 40.000 σπίτια δεν έχουν ρεύμα
- Η μήδεια φεύγει, ανεβαίνει η θερμοκρασία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- ΕΜΥ: Πρωτοφανής η κακοκαιρία «Μήδεια» – Τι δείχνουν τα στοιχεία
- ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ 40.000 σπίτια στην Αττική....
- Καταγγελία κατά του TikTok
- Τάσεις 2021: Τι δεν πρέπει να λείπει από την γκαρνταρόμπα σου
- Φθιώτιδα: Αρνητικό το τεστ κορονοϊού του Μητροπολίτη Συμεών
- Ο Τσιτσιπάς δεν κέρδισε απλά τον Ναδάλ. Έγινε ο τρίτος άνθρωπος στον κόσμο που κατάφερε κάτι μοναδικό
- ΚΚΕ: Τα αδιέξοδα της κυβέρνησης στον αθλητισμό οδηγούν σε επικίνδυνο κατήφορο
- Εξαιρούνται από τη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής οι υποψήφιοι της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης
- INGREECE: Online η μεγαλύτερη διεθνής ελληνορωσική έκθεση ακινήτων
- Αλαλούμ με το «χριστουγεννιάτικο» voucher των 200 ευρώ για τάμπλετ, λάπτοπ