Συστηνουν ''υπερταμειο'' με μεταφορα των τραπεζων και αποδυναμωση του τχς..

...ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ - Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ...
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ ΩΣ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΥ ΧΡΕΟΥΣ...
Μετακομίζουν σε νέο σπίτι οι ελληνικές τράπεζες,
...
οι οποίες αναμένεται να μεταφερθούν στο νέο υπερταμείο, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εντελώς αποδυναμωμένο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το σχεδιασμό του, με τους ξένους πιστωτές να ζητούν να «περάσουν» οι μετοχές και τα περιουσιακά στοιχεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο νέο Ταμείο. Ομοίως και για το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Ωστόσο, αν και θα είναι υπό τη σκέπη του, σχεδιάζεται να λειτουργεί αυτόνομα, ούτως ώστε να προχωρήσουν με ταχύς ρυθμούς οι αποκρατικοποιήσεις του 2016.

Ουσιαστικά το «σούπερ ταμείο» θα αποτελεί μία εγγύηση για το νέο δάνειο και την αποπληρωμή του παλαιότερου χρέους που θα λάβει η Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM, ενώ τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών και τα υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ σε επενδύσεις. Αναμένεται να ενταχθούν περουσιακά στοιχεία των ελληνικών τραπεζών, των υπό αξιοποίηση ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ (βραχονησίδες, αεροδρόμια, λιμάνια, ΑΔΜΗΕ, υποδομές, κρατικές εταιρείες κλπ) και τα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων. Η αποτίμηση των εν λόγω στοιχείων περίπου στα 10-15 δισ. ευρώ, ενώ τα 50 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος για τα προσδοκώμενα έσοδα από την αξιοποίηση του Δημοσίου είναι σε βάθος 30ετίας. Η πορεία αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση της φερεγγυότητας των τραπεζών, δημιουργείται δηλαδή ένα αποθεματικό ασφαλείας. Το 50% από κάθε ευρώ που απομένει για την αποπληρωμή του νέου δανείου και των τραπεζών (π.χ. 50% των 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, το δε υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.

Το έλλειμμα εμπιστοσύνης φαίνεται ότι μειώνεται με ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με βελτιωμένη διαχείριση και από ανεξάρτητο φορέα.

Όπως εξάλλου είχε αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή, μία ομάδα ειδικών έχει αναλάβει να αποφανθεί για τα περιουσιακά στοιχεία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Όπως είχε τονίσει θα αποφανθεί τη μορφή του, πόσα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ θα μεταφερθούν, αν θα συνεχίσει να κάνει ιδιωτικοποιήσεις το ΤΑΙΠΕΔ, αν θα πάνε οι τράπεζες και το ΤΧΣ, αν θα πάνε και άλλα περιουσιακά στοιχεία και πώς θα γίνει η διανομή των χρημάτων για την πληρωμή του χρέους και για επενδύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό σχέδιο για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να έχει καταρτιστεί μέχρι το Δεκέμβριο, ενώ μέχρι το Μάρτιο να έχει πάρει σάρκα και οστά. Σύμφωνα με το ΤΧΣ, υπάρχει πολιτική συμφωνία για τη συγκρότηση ενός «Υπερ-Ταμείου» που θα πάρει υπό τη σκέπη του τη διαχείριση κινητών και μη περιουσιακών στοιχείων. Το νέο αυτό ταμείο, σύμφωνα με Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχει την πολύχρονη εμπειρία που έχει αποκομίσει την τελευταία πενταετία και τις υποδομές του και μπορεί να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναζητά ένα πρόσωπο που θα ηγηθεί του πρότζεκτ και θα αναλάβει την ευθύνη για τη μεταφορά των εσόδων στη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους. Πηγές τονίζουν ότι το άτομο που προορίζεται για αυτή τη θέση είχε σημαντικό πόστο πριν τις εκλογές και εμπειρία σε επενδυτικές επαφές.
Keywords
Τυχαία Θέματα