''συζηταμε τους ορους της μεταβασης στη μεταμνημονιακη εποχη''...

ΑΥΤΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ...
Ένα καυτό δίμηνο έχει μπροστά της η κυβέρνηση, καθώς η συζητήση με τους εταίρους για τη μεταμνημονιακή εποχή έχει ήδη αρχίσει, όπως βεβαιώνουν ...
τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, που ευελπιστούν ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η κρίση στο χρηματιστήριο και στα spreads των ελληνικών ομολόγων την εβδομάδα που πέρασε, οδήγησε την κυβέρνηση σε αναδίπλωση, την οποία τα στελέχη της λένε ότι είναι “τακτική”.


Ο πρωθυπουργός, από το Μιλάνο, απαντώντας σε ερώτηση του protothema.gr “για το αν η κυβέρνηση, μετά την κρίση της τελευταίας εβδομάδας, δεν απορρίπτει πλέον την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης”, απάντησε: “Η κυβέρνηση ούτε απορρίπτει ούτε αποδέχεται, η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης είναι στη συζήτηση που διεξάγεται με τους εταίρους”.

Συνεργάτης του προσθέτει ότι “αυτό που συζητείται είναι οι όροι που θα συνοδεύσουν την συμφωνία που θα διαδεχθεί το τέλος του μνημονίου”.

Η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται ότι ήταν η δική της βιασύνη να διακηρύξει το τέλος του προγράμματος και την αποχώρηση του ΔΝΤ, που προκάλεσαν την κρίση εμπιστοσύνης των αγορών και επιρρίπτει την ευθύνη εξ ολοκλήρου στον ΣΥΡΙΖΑ που, με τους υψηλούς του τόνους, προκάλεσε το “πολιτικό ρίσκο” και φόβισε τις αγορές.

Εκλογές το 2016

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση επιδιώκει μία συμφωνία που θα την προστατεύει από τις διαθέσεις των αγορών και παράλληλα θα μπορεί να την διαχειριστεί στο εσωτερικό της χώρας σαν πολιτικό όπλο για να εξασφαλίσει τις 180 ψήφους για την προεδρική εκλογή.

Παρά την αναταραχή της τελευταίας εβδομάδας, ο πρωθυπουργός έστειλε καθησυχαστικό μήνυμα στο εξωτερικό, δηλώνοντας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ότι “οι εκλογές θα γίνουν το 2016”.

Σημείωσε πάντως στην ίδια συνέντευξη για την επόμενη ημέρα του μνημονίου ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς επίσης ότι θα αποφασιστεί σε συμφωνία με τους εταίρους.

Η κυβέρνηση μένει σταθερή στο ότι το μνημόνιο τελείωσε, κάτι που θα πιστοποιήσει στο συμβολικό επίπεδο η αποχώρηση του ΔΝΤ. Επιπλέον, επιδιώκει οι όποιες χρηματοδοτικές ανάγκες, παρά την προσωρινή αναταραχή, να καλυφθούν από τις αγορές.

Επειδή όμως οι αγορές είναι ευαίσθητες, όπως έδειξαν, δεν απορρίπτει την προληπτική γραμμή στήριξης, επιδιώκει όμως να είναι αμιγώς με ευρωπαικά κεφάλαια και η όποια επιτήρηση συμφωνηθεί να είναι μόνο από ευρωπαικούς μηχανισμούς. Μέχρι το τέλος του χρόνου ο πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι θα πεισθεί το Βερολίνο, που μέχρι τώρα κρατά στάση επιφυλακής.

Βεβαίως, το αν οι εταίροι και δανειστές αποδέχονται τις εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2015 -στις οποίες βασίζεται η φιλοδοξία της κυβέρνησης να αντλήσει τους πόρους που χρειάζεται μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ από τις αγορές- και αν θα πεισθεί το Βερολίνο είναι κάτι που θα φανεί στη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα που θα ολοκληρωθεί μέσα στο Νοέμβριο.

Ακολούθως θα αρχίσει η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους, ώστε η κυβέρνηση να έχει ένα περίγραμμα λύσης μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου.

Συνεχής επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Η ελληνική κυβέρνηση έχει βγάλει το συμπέρασμά της ότι για την κρίση που προκλήθηκε την τελευταία εβδομάδα ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός εξηγεί ότι τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας πείθουν για τη δυνατότητα της χώρας να σταθεί στα πόδια της, οι διεθνείς επενδυτές όμως αντιδρούν στο πολιτικό ρίσκο που ενσαρκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις καταγγελίες και τις απειλές του.

Στο ερώτημα γιατί οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι γνωστές εδώ και καιρό, έγιναν ξαφνικά επίφοβες, επηρεάζοντας τις αγορές, η απάντηση είναι γιατί ο κ. Αλέξης Τσίπρας τις εκτόξευσε από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της επιβεβαίωσης της ψήφου εμπιστοσύνης.

“Όταν λέει ότι δεν θα δεχθεί συμφωνία για το χρέος και για τις ιδιωτικοποιήσεις δημιουργεί αναταραχή” λέει ο πρωθυπουργός και προσθέτει ότι “είναι πρωτοφανές η αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί εκ προοιμίου τους βουλευτές που θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι είναι αργυρώνητοι”.

Στελέχη της κυβέρνησης προσθέτουν ότι εκείνο που κατέστησε επίφοβο τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι δημοσκοπήσεις που του δίνουν μεγάλο προβάδισμα και δημιουργούν την εντύπωση ότι θα γίνουν σύντομα εκλογές.

Γι' αυτό και ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουντο 2016, παρότι η προεδρική πλειοψηφία δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη.
Keywords
Τυχαία Θέματα