Τα γερμανικα μεσα για τη συμφωνια...

23:35 25/3/2013 - Πηγή: Fimotro

... ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΠΛΗΘΗ...«Η Κύπρος αποφεύγει την επαπειλούμενη χρεοκοπία» σημειώνει η Süddeutsche Zeitung, «Η Κύπρος σώθηκε ...
προς το παρόν» διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (tagesschau.de). H Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει: «Οι μικροκαταθέτες μένουν απείραχτοι, σημαντικές απώλειες
για τους μεγάλους πελάτες (των τραπεζών)». Η ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit επισημαίνει ότι «υπάρχει σχέδιο διάσωσης, η κρατική χρεοκοπία αποφεύχθηκε» ενώ «η Κύπρος αποφεύγει τη χρεοκοπία την τελευταία στιγμή» γράφει η ιστοσελίδα της εφημερίδας Die Welt.Η ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD), σχολιάζοντας την έκβαση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες επισημαίνει: «Η Κύπρος δεν πέφτει προς το παρόν στην χρεοκοπία και το οικονομικό χάος. Η (κυπριακή) κυβέρνηση πέτυχε σε σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα στις Βρυξέλλες σχεδόν στο τελευταίο λεπτό μία συμφωνία, η οποία θα αποφέρει στη μεσογειακή χώρα ένα δάνειο 10 δις ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η Λευκωσία θα καταβάλει μόνη επιπλέον 5,8 δις κυρίως μέσω της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα». Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, «ακόμη δεν έχουν υπερκεραστεί όμως όλα τα εμπόδια. Τη συμφωνία πρέπει να εγκρίνουν τα κοινοβούλια περισσότερων χωρών-μελών της ΕΕ, μεταξύ αυτών και το γερμανικό. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί η έγκριση στη γερμανική βουλή».

«Φόβος για το αύριο» στην Κύπρο
Το περιοδικό Der Spiegel αναφέρεται στην επόμενη μέρα της συμφωνίας στις Βρυξέλλες με περισσότερες αναρτήσεις στην ηλεκτρονική του έκδοση. «Φόβος για το αύριο» τιτλοφορείται μία από αυτές, στην οποία σημειώνεται: «Το πακέτο διάσωσης εγκρίθηκε, αλλά στην πρωτεύουσα της Κύπρου κυριαρχεί απογοήτευση. Πολλοί φοβούνται ενδεχόμενη κατάρρευση της οικονομίας, ανάλογη της Ελλάδας και αισθάνονται εξαπατημένοι από την Ευρώπη».
Το Der Spiegel, στρέφει την προσοχή του και στην επίδραση της συμφωνίας για την Κύπρο στις διεθνείς χρηματαγορές: «Οι επενδυτές παίρνουν ανάσα μετά τη διάσωση της Κύπρου» γράφει σε σχετικό τίτλο και υπογραμμίζει: «Οι λεπτομέρειες είναι ασήμαντες. Το κυριότερο είναι ότι αποφεύχθηκε η χρεοκοπία. Στα διεθνή χρηματιστήρια εξαπλώνεται ανακούφιση μετά τη συμφωνία διάσωσης. Στη Φρανκφούρτη μάλιστα θεωρείται πιθανό να σημειωθεί νέο ρεκόρ του δείκτη DAX». Το γερμανικό περιοδικό θέτει το ερώτημα, γιατί δεν εγκρίθηκε η συμφωνία που είχε προταθεί με το ίδιο περιεχόμενο ήδη από την περασμένη εβδομάδα. Όπως εκτιμά, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ήθελε η συμφωνία να μην πλήττει κατά το δυνατόν τους πλούσιους ξένους πελάτες των τραπεζών, «ώστε να μπορέσει να διασώσει την Κύπρο ως διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο».

«Ευφυέστερη και δικαιότερη» χαρακτηρίζει την απόφαση για την Κύπρο σχόλιο στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Όπως σχολιάζει, «αυτή τη φορά όλα κύλησαν διαφορετικά και όλα εξελίχθηκαν καλύτερα». Η Handelsblatt διαπιστώνει ότι με μία κίνηση η ευρωζώνη κατάφερε να πετύχει τρία σημαντικά πράγματα: πρώτον να παραμείνει η Κύπρος στην ευρωζώνη, δεύτερον να μην πληγούν οι μικροκαταθέτες και να επιβεβαιωθεί η υπόσχεση της ΕΕ για εξασφάλιση ποσών κάτω από τις 100.000 ευρώ και τρίτον, για πρώτη φορά, η νομισματική ένωση τολμά, όπως σημειώνει, να κλείσει μία χρεοκοπημένη τράπεζα αναγκάζοντας τους πλούσιους επενδυτές και μετόχους να πληρώσουν». Όπως εκτιμά η οικονομική εφημερίδα, η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες «δεν αλλάξει το γεγονός ότι τη μεσογειακή χώρα περιμένουν πολύ δύσκολα χρόνια. Ο καιρός που Ρώσοι, Βρετανοί και Έλληνες πλημμύριζαν τη χώρα με δισεκατομμύρια, μπορεί να έχει παρέλθει οριστικά».

«Σημαδιακός συμβιβασμός»
Ο Νίκος Αναστασιάδης «ήλπιζε να διασώσει την Κύπρο ως διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο»
«Επιτέλους οι τραπεζικές απώλειες πλήττουν αυτούς που πρέπει» σχολιάζει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Welt. Όπως σημειώνει, «ο συμβιβασμός των Βρυξελλών μπορεί να είναι σημαδιακός. Για πρώτη φορά τα βάρη ασταθών τραπεζών δεν φορτώνονται αποκλειστικά στο ευρύ σύνολο. (…) Για πρώτη φορά επιτυγχάνεται να εφαρμοστεί ως ένα βαθμό με συνέπεια η αρχή της ευθύνης. Σε τελευταία ανάλυση όταν μία κανονική επιχείρηση χρεοκοπεί πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη πρώτα οι ιδιοκτήτες και μετά οι δανειστές - και όχι το κράτος».

Πηγή: Deutsche Welle
Keywords
Τυχαία Θέματα