Τα παιδια θα προσφευγουν στον οηε

08:52 1/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις της UNICEF, περίπου 160 με 215 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ηλικίας 5 με 17 χρονών είναι υποχρεωμένα να εργάζονται πολλές ώρες την ημέρα. Σύμφωνα δε με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, 115 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται κάτω από απάνθρωπες...
συνθήκες εργασίας.

Τα δικαιώματα των παιδιών για εκπαίδευση, υγεία, ελευθερία παραβιάζονται συστηματικά. Τώρα τα παιδιά θα έχουν όμως τη δυνατότητα να προσφεύγουν απευθείας στα ΗΕ και να καταγγέλλουν παραβιάσεις εις βάρος τους. Στη Γενεύη υπεγράφη χθες ένα
σχετικό πρωτόκολλο το οποίο συμπληρώνει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Παιδιών του 1989.

«Ανήκουμε στην ομάδα των χωρών που πήρε αυτή την πρωτοβουλία τον Δεκέμβριο του 2009 και άσκησε μεγάλη πίεση για να πραγματοποιηθεί. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα», δηλώνει η Γερμανίδα υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Κριστίνα Σρέντερ.

Αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών

Θετικά βλέπει την εξέλιξη αυτή και ο Γιοργκ Μάιβαλντ, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Εθνική Συμμαχία για την Εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Παιδιών» στη Γερμανία:
«Τα παιδιά, συχνά λόγω της ηλικίας τους, δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Δεν ξέρουν τις νομικές οδούς. Για το λόγο αυτό η δυνατότητα ατομικής προσφυγής των παιδιών μέσω των γονιών τους ή άλλων ενηλίκων ή οργανώσεων είναι πολύ σημαντική υπόθεση».

Τα πρόσωπα αυτά μπορούν εξ ονόματος των παιδιών να εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα καταρχάς μέσα στη χώρα τους και εάν αυτά εξαντληθούν και δεν φέρουν αποτέλεσμα μπορούν να απευθυνθούν απευθείας στην Επιτροπή των ΗΕ για τα Δικαιώματα των Παιδιών που εδρεύει στη Γενεύη.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Παιδιών τέθηκε σε ισχύ το 1980 και είναι η σημαντικότερη σύμβαση για την προστασία των παιδιών στον κόσμο. Μόνο οι ΗΠΑ και η Σομαλία δεν έχουν υπογράψει τη σύμβαση. Το συνοδευτικό πρωτόκολλο που υπεγράφη χθες στη Γενεύη θα τεθεί σε ισχύ όταν το υπογράψουν τουλάχιστον δέκα κράτη και φυσικά η αποτελεσματικότητά του θα δοκιμαστεί στη πράξη.
Keywords
Τυχαία Θέματα