Τα πολιτικα ρισκα ''γκρεμιζουν'' το χρηματιστηριο...

Η νέα πτώση του Χρηματιστηρίου και μάλιστα μεγάλου εύρους για τρίτη συνεχή ημέρα αντανακλά την απαξίωση των επενδυτικών αξιών, καθώς τα κεφάλαια...
αποχωρούν είτε παίζουν πτωτικά την αγορά, προεξοφλώντας ότι η οικονομία μπαίνει σε δίνη χωρίς σενάριο ανάκαμψης.

Και αυτό γιατί η αβεβαιότητα για την κατάληξη της προεδρικής εκλογής παραμένει έντονη, με αποτέλεσμα η πιθανή εξέλιξη των εκλογών να ανοίγει το σενάριο για επιδείνωση της οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των δημοσιευμάτων απο τους διεθνείς
επενδυτικούς οίκους αλλά και τα διεθνή μέσα αναδεικνύουν τους κινδύνους για την οικονομία, εφόσον δεν επιτευχθεί η προεδρική εκλογή. Πολύ περισσότερο, καθώς ακόμα και το σενάριο του Grexit αρχίζει να επανέρχεται από τα σχετικά δημοσιεύματα.

Και αυτό διότι τα πάσης φύσεως επενδυτικά κεφάλαια εκτιμούν ότι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει ουσιώδης διαταράξεις στις προδιαγραφές της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, που ζητούν οι εταίροι πιστωτές, με αποτέλεσμα να εγείρονται βαθιά ερωτήματα για το τι μέλλει γεννέσθαι σε μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως:

- Η παραμονή των ελληνικών ομολόγων εντός επιλέξιμου πλαισίου από την ΕΚΤ προς χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Οι δηλώσεις Βίτσα σήμερα αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει καμία προθεσμία δίμηνη σε σχέση με την παράταση του μνημονίου.

- Η άρση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, που αποτελεί από τις βασικές δεσμεύσεις - σημειώνεται ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει προβλέψει έσοδα 2,5 δισ. ευρώ για το 2015- σε μία αντίστοιχη πολιτική εξέλιξη είναι παραπάνω από βέβαιη.

Προεξοφλείται επίσης ένα έντονο κλίμα ανησυχίας για κορύφωση μιας αναταραχής κατά τη διάρκεια παρατεταμένων διαπραγματεύσεων για το σύνολο της οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, το σκηνικό των πρόωρων εκλογών θα παγώσει τζίρους στην αγορά, αλλά και την ευχερή είσπραξη εσόδων από τα δημόσια ταμεία.

Σε αυτό το θολό τοπίο δυο είναι οι επιλογές για τους ξένους: πώληση των μετοχών και αναμονή με τη ρευστότητα ανα χείρας. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα λένε διαχειριστές «ότι καλύτερα να αγοράσουμε ακριβότερα παρά να εγκλωβιστούμε».

Πρέπει να λάβει κανείς υπόψη πως τα funds έχουν τεράστιες τοποθετήσεις και η έξοδος δεν θα είναι εύκολη από την Αθήνα. Τις προηγούμενες ημέρες και ειδικότερα την ημέρα της μεγάλης πτώσης, σημειώθηκαν κάποιες σποραδικές τοποθετήσεις στις τράπεζες από funds των ΗΠΑ -τα οποία δεν φοβούνται το πολιτικό ρίσκο.

«Η βουτιά του χρηματιστηρίου και των ελληνικών ομολόγων επανέφερε το ερώτημα της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη τώρα απ' ότι ήταν το 2010, όταν η τρύπα 20 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ελλάδας εξελίχθηκε σε ευρωπαϊκή κρίση που μέτρησε πολλά θύματα μεταξύ άλλων την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο» αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Η σχετική ηρεμία που επικρατεί στην Ευρώπη υποδεικνύει ότι η ελληνική πολιτική κρίση που τρία χρόνια πριν έθεσε σε κίνδυνο τη νομισματική ένωση, δεν συνιστά πια απειλή για την ύπαρξη της ευρωζώνης, γράφουν επί λέξη οι FT.

O Γενικός Δείκτης κινείται με πτώση 6,70% στις 834 μονάδες και ο FTSE 25 με απώλειες 5,7% στις 272 μονάδες. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται στο 8,75%.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ
Keywords
Τυχαία Θέματα