Τα τρια μέτρα της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό

12:46 29/2/2020 - Πηγή: Fimotro
Απετράπησαν περισσότερες από 4.000 παράνομες είσοδοι

Με δέσμη τριών αξόνων απαντά η Ελληνική κυβέρνηση στις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα.

Πρώτον, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην ‘Αγκυρα με την αυστηροποίηση της φύλαξης των συνόρων σε ξηρά και θάλασσα – χθες μάλιστα διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου στις Καστανιές Έβρου.

Δεύτερον με την επιχείρηση διεθνοποίησης του προβλήματος, που εξελίχθηκε μέσα από τον μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού με ηγέτες της περιοχής, αλλά και Ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους εξήγησε τα δεδομένα των τελευταίων ωρών

και με τους οποίους συμφώνησε στο τι μέλλει γενέσθαι.

Τρίτον με τη σύγκληση της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αποτιμηθεί στο σύνολό της η κατάσταση και να χαραχθούν τα επόμενα βήματα της Αθήνας.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορά μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, εξερχόμενος της έκτακτης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίιμου για την κρίση στο μεταναστευτικό/προσφυγικό.

«Η Ελλάδα δέχθηκε χθες μία οργανωμένη, μαζική, παράνομη απόπειρα παραβίασης των συνόρων της και άντεξε, προστατεύοντας τα σύνορά μας και της Ευρώπης», είπε ξεκινώντας τις δηλώσεις τους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Πέτσας και συνέχισε:

«Απετράπησαν περισσότερες από 4.000 παράνομες είσοδοι. Οι 66 που πέρασαν, κρατούνται και δεν έχουν καμία σχέση με το Ιντλίμπ. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ευχαριστούν και συγχαίρουν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή, δίνοντας πραγματική μάχη. Ενισχύουμε τις δυνάμεις μας στην ξηρά και στη θάλασσα. Στον Έβρο μεταφέρονται επιπλέον δυνάμεις της Αστυνομίας και του Στρατού. Στα νησιά ενισχύονται οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και από σήμερα επιχειρούν συνολικά 52 σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού».

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε σε έντονο ύφος: «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορά μας».

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος.

Αλλαξε η ατζέντα

Οπως έγραψε το πρωϊ το Euro2day.gr η αιφνιδιαστική απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να αφήσει ανεμπόδιστους τους πρόσφυγες και μετανάστες να φτάσουν μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα, άλλαξε άρδην την κυβερνητική ατζέντα στο ζήτημα. Έτσι, από τον… πόλεμο στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου λόγω της κατασκευής των κλειστών δομών, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στα χερσαία και θαλάσσια ανατολικά σύνορά μας, όπου -σύμφωνα με δημοσίευμα της DW- βρίσκονται ήδη 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες, περιμένοντας να μετακινηθούν προς την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαλε το προγραμματισμένο για σήμερα ταξίδι του στη Σάμο, απ’ όπου θα ανακοίνωνε μέτρα στήριξης των νησιωτών, και συγκάλεσε την έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να διαμοιραστεί το πρόβλημα με τους εταίρους και να διεθνοποιήσει την κρίση, δεχόμενος μάλιστα και εισηγήσεις να ζητήσει την σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Από χθες, μάλιστα, ξεκίνησε νέο κύκλο επαφών με κορυφαίους ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, μιλώντας συγκεκριμένα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η χώρα μας, ενώ, με ανάρτησή του στο Twitter, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα τόσο προς τις Βρυξέλλες όσο και προς την Άγκυρα: «Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχει συγκεντρωθεί σε μεγάλες ομάδες στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και έχουν προσπαθήσει να εισέλθουν στη χώρα παράνομα. Θέλω να είμαι σαφής: δεν θα ανεχτούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα. Η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες αποφάσεων που έχουν πάρει άλλοι. Έχω ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση», σημείωσε.

Αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο, κινείται η χώρα μας προς διεκδίκηση των δικαιωμάτων της. Έτσι, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ έλαβε την εντολή από τον Υπουργό Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC), να μη συμφωνήσει στην υιοθέτηση κειμένου υπέρ της Τουρκίας για την κρίση στη Συρία. Και αυτό διότι δεν αναφέρεται η ελληνική θέση για την τήρηση της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, όπως συμφωνήθηκε τον Μάρτιο του 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα