Τα τρία βασικά σενάρια για τον χρόνο του ανασχηματισμού

08:13 7/6/2021 - Πηγή: Fimotro

Σε τροχιά αλλαγών εισέρχεται το κυβερνητικό σχήμα, με τις συζητήσεις περί αναγκαίων «διορθώσεων» – κατά τη λέξη που προτιμά ο Πρωθυπουργός – να πληθαίνουν ακόμα και εντός του Μαξίμου. Σχετικές εισηγήσεις, και μάλιστα για δομικές αλλαγές, μεταφέρονται, κατά πληροφορίες, στο πρωθυπουργικό γραφείο την ώρα που στον γαλάζιο μηχανισμό έχει μετατραπεί σε πεποίθηση η αρχική εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει, όπως γράφει η Ελένη Ευαγγελοδήμου στα “Νέα”, να σηματοδοτήσει «τον νέο αναπτυξιακό κύκλο για τη χώρα» (και) με αποφάσεις για πρόσωπα και ρόλους.

Σε υπουργικά και βουλευτικά γραφεία

οι ψίθυροι της προηγούμενης περιόδου εξελίχθηκαν σε… πυρετό συζητήσεων (και προσδοκιών ή, αντίθετα, ανησυχίας, ανάλογα με την περίπτωση) μετά την αποστροφή του υπουργού Επικράτειας Γιώργου Γεραπετρίτη ότι σε καμία ομάδα «δεν αποδίδουν και οι έντεκα το ίδιο» και έπειτα από το σχόλιο της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη ότι «όλοι και όλα αξιολογούνται». Η προσπάθεια του Μαξίμου να επιταχύνει μια σειρά από – πολιτικά – δύσκολες μεταρρυθμίσεις, μαζί με τις αυξανόμενες πολιτικές αναφορές του Μητσοτάκη («τεκτονικές πλάκες που μετακινούνται» κ.ο.κ.), είναι επιπλέον αυτά που φέρνουν στο προσκήνιο το σενάριο ότι κλειδώνουν αποφάσεις για έναν ανασχηματισμό που θα περνά το μήνυμα της αλλαγής σελίδας.

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ. Το ανακάτεμα της τράπουλας σε ό,τι αφορά κορυφαίες υπουργικές θέσεις, η προσθήκη υφυπουργών ή αναπροσαρμογές σε αυτά τα πόστα και μια συνολικά πιο «καθαρή» εικόνα στις αρμοδιότητες κάθε στελέχους είναι, κατά πληροφορίες, η γενική κατεύθυνση, όσο κι αν ο Πρωθυπουργός ούτε αποκαλύπτει τις προθέσεις του στους διαδρόμους του Μαξίμου ούτε θα προαναγγείλει κινήσεις. Είναι βέβαιο ότι στην πρωθυπουργική αξιολόγηση εντάσσονται τομείς στους οποίους ο ίδιος επενδύει για την επόμενη μέρα, συμβολικά αλλά και ουσιαστικά, αφού ζητεί επίμονα την προώθηση «τολμηρών σχεδίων». Ανάμεσά τους τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, στα οποία μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει μόνο κάποιες ενισχυτικές κινήσεις, και τα λεγόμενο παραγωγικά (το Ανάπτυξης, το Οικονομικών κ.λπ.). Αυτά τα υπουργεία θα κληθούν να στηρίξουν πολιτικές που θα
απευθύνονται και στη – δύσκολη για τη ΝΔ – δεξαμενή της νεολαίας, ενώ εκ των πραγμάτων θα αναλάβουν «ειδικές αποστολές» μετά την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης. Εξού και σε αυτά είναι πιο πιθανές οι δομικές αλλαγές. Επιπλέον οι συζητήσεις εξελίσσονται σε μια περίοδο που το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δέχεται σφοδρή κριτική, με την πολιτική ηγεσία στο στόχαστρο όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά ακόμα και της δεξιάς πτέρυγας. Αυτά δεν σημαίνουν απαραιτήτως εν θερμώ αποφάσεις εκ μέρους του Πρωθυπουργού, αλλά σκέψεις για ευρύτερο επανασχεδιασμό εκεί όπου η… «ενδεκάδα» δεν ακολουθεί τους επιτελικούς ρυθμούς.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ. Για τις (υπαρκτές) σκέψεις του Μαξίμου ξεδιπλώνονται, σύμφωνα με τα “Νέα”, τρία διαφορετική χρονοδιαγράμματα: Το ένα συνοδεύεται από φημολογία για άμεσες αποφάσεις, δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός έχει πλήρη εικόνα για κάθε στέλεχός του. Οι υποστηρικτές του σεναρίου βλέπουν κινδύνους αποσυντονισμού
αν «σέρνονται» παρασκηνιακά σενάρια περί νέων υπουργών και υφυπουργών. Το δεύτερο δείχνει σε ανασχηματισμό το αργότερο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, και συγκεκριμένα πέριξ της συμπλήρωσης δύο ετών διακυβέρνησης, στις 7 Ιουλίου. Οι υποστηρικτές αυτής της πρότασης θεωρούν ότι αφενός θα ενισχυθεί σημειολογικά το επιδιωκόμενο μήνυμα της ολικής επανεκκίνησης (με φόντο και τα πρώτα ευρωκεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης) και αφετέρου θα πάψει η σεναριολογία για πρόωρες κάλπες, η οποία παραμένει παρά τις διαψεύσεις Μητσοτάκη. Το τρίτο σενάριο δείχνει στην περίοδο αμέσως μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προκειμένου οι εξαγγελίες του Μητσοτάκη να συνοδευθούν και από νέα πρόσωπα πρώτης γραμμής.

The post Τα τρία βασικά σενάρια για τον χρόνο του ανασχηματισμού appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα