Τελευταια η ελλαδα στην ανταγωνιστικοτητα αναμεσα σε 38 χωρες
15:39 28/1/2013
- Πηγή: Fimotro
Στην τελευταία θέση μεταξύ 38 χωρών κατατάσσεται η Ελλάδα, βάσει έρευνας της Deloitte, κατά την οποία στελέχη επιχειρήσεων κλήθηκαν να κατατάξουν τις χώρες σύμφωνα με την ανταγωνιστικότητα του βιομηχανικού της κλάδου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη μελέτη «Παγκόσμιος Δείκτης Ανταγωνιστικότητας Βιομηχανικού Κλάδου 2013»... η οποία είναι προϊόν συνεργασίας μεταξύ της Deloitte Touche Tohmatsu Limited (Deloitte) και του Αμερικανικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας (US Council on Competitiveness).
Η μελέτη βασίζεται σε
Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του βιομηχανικού κλάδου στην Ελλάδα, βασισμένη σε εστιασμένα προϊόντα υψηλής τεχνογνωσίας και προστιθέμενης αξίας, καθίσταται σήμερα αναγκαία περισσότερο από ποτέ, καθώς μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση, αλλά και στην ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ανταγωνιστικότητας Βιομηχανικού Κλάδου 2013 κατατάσσει την Κίνα ως την πλέον ανταγωνιστική χώρα στο βιομηχανικό κλάδο, παγκοσμίως, τόσο σήμερα όσο και στα επόμενα 5 χρόνια, σε σύνολο 38 χωρών για τις οποίες έγινε η κατάταξη. Στην κορυφαία δεκάδα σήμερα κατατάσσονται πέντε οικονομικά αναπτυγμένες χώρες: Η Γερμανία (2η), οι ΗΠΑ (3η), η Νότια Κορέα (5η), ο Καναδάς (7η) και η Ιαπωνία (10η), καθώς και πέντε αναδυόμενες οικονομίες, η Κίνα (1η), η Ινδία (4η), η Ταϊβάν (6η), η Βραζιλία (8η) και η Σιγκαπούρη (9η).
Σύμφωνα με τη μελέτη, σε πέντε χρόνια από σήμερα, η εικόνα αλλάζει. Χώρες με αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται να καταλάβουν τις τρεις πρώτες θέσεις, με την Κίνα να διατηρεί την πρώτη θέση και τις Ινδία και Βραζιλία να ανέρχονται στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα. Το άλμα της Βραζιλίας από την 8η στην 3η θέση είναι το μεγαλύτερο αναμενόμενο για την επόμενη πενταετία. Αντίθετα, οι χώρες με ανεπτυγμένες οικονομίες βρίσκονται σε χαμηλότερες θέσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών, με τη Γερμανία να πέφτει από τη 2η στην 4η θέση, τις ΗΠΑ από την 3η στην 5η, τη Νότια Κορέα από την 5η στην 6η, τον Καναδά από την 7η στην 8η και την Ιαπωνία να βγαίνει εκτός δεκάδας, στη 12η θέση.
Από άποψη ευρύτερων περιοχών, η Αμερική θα εξακολουθεί να επιδεικνύει σημαντική ισχύ στο βιομηχανικό κλάδο, με τις ΗΠΑ, Βραζιλία και Μεξικό, να βρίσκονται στις πρώτες 15 θέσεις. Αναμφισβήτητη, όπως αναφέρεται στη μελέτη, είναι η μετατόπιση προς τις ασιατικές χώρες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καταλαμβάνουν τις 10 από τις 15 πρώτες θέσεις. Το μήνυμα, ωστόσο, για την Ευρώπη είναι απογοητευτικό: Μόνο η Γερμανία παραμένει στην κορυφαία δεκαπεντάδα, ενώ η πλειοψηφία των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών της κατάταξης αναμένεται να εμφανίσουν πτώση της ανταγωνιστικότητάς τους στον κλάδο.
Τα στελέχη, που έλαβαν μέρος στην έρευνα, ρωτήθηκαν, επίσης, σχετικά με τους κύριους παράγοντες, που, κατά τη γνώμη τους, επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα στο βιομηχανικό κλάδο. Ως πιο σημαντικός παράγοντας αναδείχθηκε η ποιότητα, η διαθεσιμότητα και η παραγωγικότητα του εργασιακού δυναμικού της χώρας, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών, επιστημόνων και μηχανικών και, εντέλει, η ικανότητα δημιουργίας καινοτομίας.
Στη δεύτερη θέση κατατάσσεται το οικονομικό, εμπορικό και φορολογικό σύστημα μίας χώρας. Ειδικότερα, εμπόδια, όπως οι φορολογικές επιβαρύνσεις, η πολυπλοκότητα των διαδικασιών, η γραφειοκρατία, είναι δύσκολο να ξεπεραστούν από τις λιγότερο ανταγωνιστικές χώρες, ώστε να αποτελέσουν έναν πιο ελκυστικό προορισμό βιομηχανικής παραγωγής. Οι παραδοσιακοί παράγοντες, που επηρέαζαν την παραγωγική δραστηριότητα, όπως το εργατικό κόστος, οι πρώτες ύλες, η ενέργεια και άλλες σχετικές παράμετροι, τις οποίες μπορούν να ελέγξουν και να διαχειριστούν άμεσα οι εταιρείες, προκαλούν πολύ μικρότερη ανησυχία στα διευθυντικά στελέχη από παράγοντες, που επηρεάζονται από τις κυβερνήσεις των χωρών και τη δημοσιονομική πολιτική και τους οποίους δεν μπορούν να ελέγξουν ή να επηρεάσουν.
Ανάλυση των ροών προϊόντων μεταξύ των βασικών χωρών υποδεικνύει ότι η Γερμανία εξάγει προϊόντα μέσης και υψηλής τεχνογνωσίας / τεχνολογίας, κυρίως, εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία επιδεικνύουν μεγαλύτερη ποικιλία σε προορισμούς εξαγωγών προϊόντων τεχνολογίας, ενώ η Κίνα και η Ταϊβάν εξάγουν προϊόντα τεχνολογίας, κυρίως, σε ασιατικές χώρες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγωγών της Ινδίας αφορά προϊόντα χαμηλής προστιθέμενης αξίας και εντάσεως εργασίας.
Keywords
ελλαδα, χωρες, χωρες, ηπα, κορεα, ιαπωνια, ισχύ, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, φορολογια 2013, βραζιλια, γερμανια, γνωμη, ηπα, ινδια, κινα, αυξηση, αμερικη, ασια, βγαινει, βορεια, βορεια αμερικη, εγινε, ενεργεια, ερευνα, ευρωπη, εικονα, καναδας, μεξικο, νοτια αμερικη, περιβαλλον, ποιοτητα, συγκεκριμενα, συνεχεια, σιγκαπουρη, τριτη, ισχύ, χωρα, μελετη, θεσεις
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Τα νεα ορια ηλικιας συνταξιοδοτησης στο δημοσιο
- VIDEO: Η Ελένη Μενεγάκη μιλάει για την κόρη της Βαλέρια
- "Κάτι Ψήνεται":Νέος κύκλος επεισοδίων
- Φιλόζωη εθελόντρια στείρωσε 802 αδέσποτα το 2012!
- Παράταση για τις συμπληρωματικές δηλώσεις των καταθετών του εξωτερικού
- Τρένο περνάει πάνω από τους πάγκους πωλητών σε αγορά της Ταϊλάνδης [βίντεο]
- «τρυπες» στο ιταλικο συστημα κοινωνικης ασφαλισης
- Αγωνία για τον 30χρονο ορειβάτη από τα Ιωάννινα που αναζητούν τα σωστικά συνεργεία σε χαράδρα 400 μέτρων
- Σοκάρουν δημοσιεύματα για ανθρωποφαγία στη Β. Κορέα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fimotro
- «τρυπες» στο ιταλικο συστημα κοινωνικης ασφαλισης
- Παλι ο λοβερδοσ!...
- Μπορει να μειωθει το αφορολογητο των βουλευτων λεει ο στουρναρας
- Στυγερο εγκλημα στην κυπρο...
- Εισαγομενο το 80% του κρεατος που καταναλωνουμε!
- Γαλλικο ρεπορταζ για τα μεταλλεια...
- Τελευταια η ελλαδα στην ανταγωνιστικοτητα αναμεσα σε 38 χωρες
- Αιγυπτος: χιλιαδες πολιτες στις κηδειες των θυματων στο πορτ σαιντ
- Χιλαρι κλιντον: δεν αποκλειει το ενδεχομενο να ειναι υποψηφια προεδρος των ηπα
- Τελευταία Νέα Fimotro
- Τελευταια η ελλαδα στην ανταγωνιστικοτητα αναμεσα σε 38 χωρες
- Γαλλικο ρεπορταζ για τα μεταλλεια...
- Αιγυπτος: χιλιαδες πολιτες στις κηδειες των θυματων στο πορτ σαιντ
- Στυγερο εγκλημα στην κυπρο...
- Εισαγομενο το 80% του κρεατος που καταναλωνουμε!
- Παλι ο λοβερδοσ!...
- Χιλαρι κλιντον: δεν αποκλειει το ενδεχομενο να ειναι υποψηφια προεδρος των ηπα
- Μπορει να μειωθει το αφορολογητο των βουλευτων λεει ο στουρναρας
- «τρυπες» στο ιταλικο συστημα κοινωνικης ασφαλισης
- Επιχειρηση σωτηριας για ορειβατη στο παπιγκο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- [ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ] Δωρητές οργάνων με το "έτσι θέλω";
- Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ
- Πρετεντερης: παραπληροφορηση με ανωθεν εντολεσ;
- Τι σημαίνει νομικά επίταξη και πολιτική επιστράτευση εργαζομένων
- Με χειροπέδες τρεις Τσέχοι που έψαχναν για αρχαία στα Γιαννιτσά
- Δέμα με χασίς «κολυμπούσε» στην Κέρκυρα
- Τσέχοι αρχαιοκάπηλοι όργωναν την Πέλλα!
- Εισαγόμενο το 80% του κρέατος που καταναλώνουμε!
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο αγροτικός ξεσηκωμός θα δώσει απάντηση στην κυβέρνηση
- Toyota: Και πάλι στην παγκόσμια κορυφή των πωλήσεων οχημάτων