Θεσσαλονίκη: κέρδη μισό εκατ. από το «εμπόριο ελπίδας» με βρέφη και ωάρια

16:09 25/9/2019 - Πηγή: Fimotro

12 άτομα, ηλικίας από 20 έως 53 ετών, συνελήφθησαν, ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος άλλων 54, που εμπλέκονται στο κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας ωαρίων, το οποίο εξάρθρωσε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και όπως ελέχθη σήμερα στην παρουσίαση της υπόθεσης, πρόκειται για «ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καλά οργανωμένα κυκλώματα του είδους σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης,

τα παράνομα έσοδα που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση, υπερβαίνουν τα 500.000 ευρώ, χρήματα τα οποία χρησιμοποιούνταν για την αγορά ακριβών ρούχων από το εξωτερικό, κοσμημάτων, οικοπέδων, διαμερισμάτων και πολυτελών αυτοκινήτων.

Ρόλο μεσίτη είχαν τρεις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, οι οποίες αναλάμβαναν να βρουν σε άτεκνα ζευγάρια, εγκυμονούσες γυναίκες από τη Βουλγαρία, τη Γεωργία και Ρομά από την Ελλάδα. Το κόστος της παράνομης υιοθεσίας κυμαινόταν από 25.000 έως 28.000 ευρώ.

Από αυτά, τα 4.000 – 5.000 ευρώ κατέληγαν στις γυναίκες που τεκνοποιούσαν. Μάλιστα, δίνονταν σε τρεις φάσεις, για να μην αλλάξουν γνώμη. Στα ποσά περιλαμβάνονταν, εκτός από την αμοιβή της βιολογικής μητέρας, η αμοιβή του δικηγόρου, τα έξοδα νοσηλείας και τοκετού, καθώς και η αμοιβή των «μεσολαβητών».

Επικεφαλής στο κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών φέρονται να είναι ένας δικηγόρος, μια γυναικολόγος, όπως επίσης και υπάλληλοι ιδιωτικών κλινικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Το κύκλωμα, από το 2016 μέχρι σήμερα, έχει κάνει 22 παραδόσεις παιδιών για υιοθεσία, 24 περιπτώσεις εμπορίου ωαρίων, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις γυναικών οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως παρένθετες μητέρες, αλλά δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός τους.

Η διαδικασία περιελάμβανε τρία στάδια: Στο πρώτο, με τη γέννηση του παιδιού, υπογραφόταν συμβολαιογραφική πράξη, με την οποία ανατίθετο η προσωρινή επιμέλεια στους ανάδοχους γονείς. Έναν μήνα αργότερα, γινόταν νέα συμβολαιογραφική πράξη, σύμφωνα με την οποία δινόταν η κανονική επιμέλεια του νεογέννητου στους ανάδοχους, ώστε να χρησιμοποιηθεί στο Πρωτοδικείο για την οριστική επιμέλεια.

Τα μέλη του κυκλώματος, τουλάχιστον από το 2016 ως σήμερα, οργάνωναν και χρηματοδοτούσαν τη μεταφορά αλλοδαπών γυναικών από τη Βουλγαρία στη Θεσσαλονίκη, ορισμένες εκ των οποίων τις υπέβαλλαν σε ειδική θεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, προκειμένου να εξάγουν τα ωάριά τους έναντι χρηματικών ποσών.

Με τον ίδιο τρόπο, μετέφεραν εγκυμονούσες γυναίκες από τη Βουλγαρία και αναλάμβαναν τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής, συντήρησης και νοσηλείας, προκειμένου να γεννήσουν σε δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές της πόλης.

Στην επιχείρηση, η οποία αναπτύχθηκε σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν περίπου 80 αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφαλείας, κλιμάκια της Europolκαι της υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.

Η έρευνα των διωκτικών Αρχών αποκάλυψε και μία δεύτερη, εξίσου «χρυσοφόρα», δραστηριότητα του κυκλώματος, που συνδέεται με το εμπόριο ωαρίων. Η δικογραφία αναφέρεται σε περιπτώσεις νεαρών αλλοδαπών γυναικών, που έδιναν, επί χρήμασι, τα ωάρια τους και, στη συνέχεια, οι εμπλεκόμενοι τα πωλούσαν στο κύκλωμα.

Σε έρευνες που έγιναν στις οικίες, σε επαγγελματικούς χώρους, καθώς και στις ιδιωτικές κλινικές, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

Χρηματικό ποσό 13.300 ευρώ,3 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,Πλήθος κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών,Πλήθος εγγράφων υιοθεσιών και παρένθετων μητροτήτων, ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, βιβλιάρια τραπεζών και τραπεζικών συναλλαγών, καθώς και άλλα έγγραφα σχετιζόμενα με την υπόθεση.

Οι 12 συλληφθέντες οδηγήθηκαν το μεσημέρι, στην εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, που τους παρέπεμψε να απολογηθούν στην Α’ τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, από την οποία πήραν προθεσμία για να απολογηθούν, κατά περίπτωση, την Παρασκευή και το Σάββατο.

Keywords
Τυχαία Θέματα