Τι αποκαλυψε για την αμφιπολη ο ''ανταρτησ'' γεωλογος...

09:15 8/3/2015 - Πηγή: Fimotro
Η απόφασή του γεωλόγου-σπηλαιολόγου, Ευάγγελου Καμπούρογλου, να προβεί σε επιστημονική...
παρουσίαση σχετικά με τον Τύμβο Καστά είχε προκαλέσει την έντονη ενόχληση της κυρίας Κατερίνα Περιστέρη η οποία, μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στο protothema.gr είχε πει ότι η κίνηση του κ. Καμπούρογλου είναι αντιδεοντολογική και παράτυπη.

Το τελευταίο διάστημα, με δηλώσεις του σε διάφορα ΜΜΕ, ο κ. Καμπούρογλου, μιλούσε σε έντονο ύφος κατά της κυρίας Περιστέρη για την
οποίαν κατήγγειλε ότι τον πίεσε και τον απείλησε να μην συμμετάσχει στο ΑΕΜΘ, ενώ είχε υποσχεθεί αποκαλύψεις «που θα ανατρέψουν συγκεκριμένες απόψεις που έχουν επικρατήσει για τον Λόφο Καστά».

Σήμερα, στην εισήγηση του στη διάρκεια του 28ου αρχαιολογικού Συνεδρίου στο ΑΠΘ, ο κ. Καμπούρογλου προχώρησε σε ανατροπή των μέχρι τώρα συμπερασμάτων και υποθέσεων των αρχαιολόγων σχετικά με τον τύμβο Καστά αφού, όπως είπε, ο Λέων της Αμφίπολης δεν βρισκόταν στην κορυφή του λόφου Καστά.

«Δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι ο Λέων της Αμφίπολης βρισκόταν τοποθετημένος πάνω στο λόφο Καστά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο κ. Καμπούρογλου, ο λόφος Καστά στην Αμφίπολη ήταν φυσικός κι όχι τεχνητός. Επίσης, ήταν σχηματισμένος από ιζήματα χαλαζιακών άμμων και αργίλου και ψαμμίτη, υλικά που τον καθιστούν μειωμένης αντοχής και «ανίκανο» να φέρει επί αιώνες στην κορυφή του βάρος μεγαλύτερο των 500 τόνων (το βάθρο και το γλυπτό του Λέοντα ξεπερνούν συνολικά σε βάρος τους 1.500 τόνους).

Ακόμη, ο κιβωτιόσχημος τάφος που βρέθηκε στο εσωτερικό του λόφου Καστά είναι μεταγενέστερος (ή και προγενέστερος του λόφου) καθώς -σύμφωνα με τον κ. Καμπούρογλου - πρόκειται για ένα «ευτελές οικοδόμημα» που δεν θα μπορούσε να αποτελεί μέρος του συνόλου του μνημείου.

Στην πολυαναμενόμενη εισήγησή του ο κ. Καμπούρογλου, ο οποίος υπήρξε από τους πρώτους συνεργάτες της κ. Περιστέρη στην έναρξη των ερευνών του λόφου Καστά, υποστήριξε πως «στο εσωτερικό του νεκρικού θαλάμου (όπου είχε εισέλθει πρώτος) εντόπισε πολλαπλές ανθρωπογενείς παρεμβάσεις καθώς και υπολείμματα καύσεων (δείγματά τους έχουν αποσταλεί σε αρμόδιο ινστιτούτο μελετών στη Μασαχουσέτη απ’ όπου δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα), ενώ στην οροφή του διαπιστώθηκαν μετακινήσεις εδαφών (πιθανότατα από σεισμό, όπως εκείνος του 597 μ.Χ., μεγέθους 6,7 Ρίχτερ με επίκεντρο γειτονική περιοχή - ο οποίος είχε ως επίπτωση ακόμα και την αλλαγή του ρου του Στρυμόνα).

Σημειώνεται πως η 28η Επιστημονική Συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο του 2014 στη Μακεδονία και τη Θράκη, που πραγματοποιήθηκε φέτος υπό την ηχηρή απουσία επιστημονικών καταθέσεων για τη πολυθρύλητη ανασκαφή της Αμφίπολης, ολοκληρώνεται απόψε εν μέσω πολλαπλών προβληματισμών των επιστημόνων που αφορούν στη «χρήση και τη δημόσια διαχείριση» της αρχαιολογίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα