Τι έλεγαν στελέχη της κυβέρνησης τραμπ για την απαγόρευση εισόδου στις ηπα πριν τις εκλογές

19:48 29/1/2017 - Πηγή: Fimotro

Χάος έχει προκληθεί στην Αμερική, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να υπογράψει την περασμένη Παρασκευή προεδρικό διάταγμα με το οποίο αναστέλλεται προσωρινά η μετανάστευση από επτά μουσουλμανικές χώρες δίνοντας προτεραιότητα σε χριστιανούς. Aυτές οι χώρες είναι το Ιράκ, η Συρία, το Ιράν, το Σουδάν, η Λιβύη, η Σομαλία και η Υεμένη.

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που ο νέος πρόεδρος φέρνει στο προσκήνιο την ιδέα των «κλειστών συνόρων». Ήδη το 2015, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικού

debate είχε αναφέρει πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιβάλλουν «έναν πλήρη αποκλεισμό των Μουσουλμάνων που εισέρχονται στην επικράτεια, μέχρι η χώρα να μπορέσει να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει».

Και ίσως η στάση του προέδρου των ΗΠΑ να μην προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς όπως έχει δείξει μέχρι τώρα, σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή ακόμα και τις πιο εξωπραγματικές δεσμεύσεις του. Όμως αυτό που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, όπως επισημαίνουν πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης, είναι η αλλαγή της στάσης πολλών στελεχών της κυβέρνησης Τραμπ από το 2015 έως σήμερα.

Συγκεκριμένα, όταν ο υποψήφιος τότε πρόεδρος είχε εκφράσει την άποψη πως η απαγόρευση εισόδου για τους Μουσουλμάνους θα είναι ένα θετικό μέτρο για τις ΗΠΑ, πολλά επιφανή μέλη της παράταξης των Ρεπουμπλικάνων αλλά και μέλη της σημερινής κυβέρνησης, είχαν προβεί δημοσίως σε καταδίκη της σχετικής πρότασης.

Ο σημερινός αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Μάικ Πενς, είχε γράψει τότε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Οι προτάσεις για απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για τους Μουσουλμάνους είναι προσβλητικές και αντισυνταγματικές».

Ο ομογενής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ρινς Πρίμπους, δήλωσε τότε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Washington Examiner: «Δεν συμφωνώ. Χρειάζεται να πολεμήσουμε δυναμικά τον ισλαμικό εξτρεμισμό, αλλά όχι σε βάρος των αμερικάνικων αξιών μας».

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράϊαν, είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Bloomberg: «Αυτό δεν είναι απλός συντηρητισμός. Η χθεσινή πρόταση δεν αποτυπώνει τις αξίες του κόμματος και κυρίως τις αξίες της χώρας αυτής».

Ακόμα και ο Γερουσιαστής της Αριζόνα, Τζον Μακέιν, ειχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο CNN: «Είναι καθαρή βλακεία. Και έρχεται σε συνέχεια μιας μακράς σειράς δηλώσεων που έχουν υπάρξει βλακώδεις».

Σήμερα ο μοναδικός από τους παραπάνω που έχει προβεί σε ρητή στήριξη της πρωτοβουλίας Τραμπ, είναι ο Ράϊαν, ο οποίος δήλωσε πως «χρειάζεται αυστηρότερος έλεγχος» για να κατοχυρωθεί η ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών, ενώ και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δεν έχει επικροτήσει μεν την υπογραφή του διατάγματος, όμως στεκόταν δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ κατά την υπογραφή του.

Η «στροφή 180 μοιρών» που φαίνεται να πραγματοποιούν οι Ρεπουμπλικάνοι έχει ανησυχήσει τα αμερικανικά ΜΜΕ, τα οποία εκφράζουν τον φόβο πως ο Τραμπ πλέον δρα ανεξέλεγκτος χωρίς να ακούει τη γνώμη των συμβούλων του και των μελών της Kυβέρνησής του.

Keywords
Τυχαία Θέματα