Τι φέρνει η προεδρία τραμπ σε ευρώπη και γερμανία

15:51 20/1/2017 - Πηγή: Fimotro

Στην Ουάσιγκτον είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα όλου του πλανήτη όπου ορκίζεται ο νέος αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ. Ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου θα σκιαγραφήσει το περίγραμμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει.
Σε αρκετές συνεντεύξεις και προεκλογικές του συγκεντρώσεις βέβαια ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένως εξηγήσει τον βασικό πυλώνα της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει ως πρόεδρος. «America first», πρώτα δηλαδή η Αμερική και τα συμφέροντά της.
Η ΕΕ από την πλευρά της βλέπει στον Τραμπ ένα «άψυχο πυροτέχνημα» που ζημιώνει τα συμφέροντα της υπερδύναμης. Ο ίδιος συμμερίζεται

τις απόψεις του βρετανού ευρωσκεπτικιστή φίλου του Νάιτζελ Φάρατζ ότι η ΕΕ εξυπηρετεί κυρίως τα συμφέροντα της γερμανικής οικονομίας, όπως είπε και σε πρόσφατη πολυσυζητημένη συνέντευξή του. «Επί της ουσίας είναι το όχημα της Γερμανίας. Γι΄ αυτό και πιστεύω ότι ήταν πολύ έξυπνο εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει».
Προς αναζωογόνηση των σχέσεων με Βρετανία
Την ώρα που ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα θεωρεί την ΕΕ μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της Ευρώπης, ο Τραμπ προβλέπει και άλλες αποχωρήσεις Η Χέδερ Κόνλεϊ από το think tank «Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον» εκτιμά ότι η προεδρία Τραμπ θα φέρει την αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ και Βρετανίας. «Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα μεταβεί σύντομα στην Ουάσιγκτον».
Ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα είχε προειδοποιήσει τους Βρετανούς ότι σε περίπτωση εξόδου θα καθυστερήσουν σημαντικά οι διαπραγματεύσεις επί μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, ο Τραμπ επιδιώκει την άμεση υπογραφή της. Το να χρησιμοποιεί τον ένα σύμμαχο εναντίον του άλλου προκειμένου να αποσπάσει εντέλει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για τον εαυτό του και τη χώρα του φαίνεται πως είναι μια πάγια διαπραγματευτική του τακτική.
Αυτό εξηγεί μάλλον και τις αντιφατικές του δηλώσεις για το ΝΑΤΟ: αφενός χαρακτηρίζει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία «πολύ σημαντική», αφετέρου υποστηρίζει ότι για μεγάλο διάστημα οι Ευρωπαίοι απολάμβαναν «δωρεάν» την ομπρέλα ασφαλείας των ΗΠΑ. Η κατηγορία αυτή όμως έχει διατυπωθεί και στο παρελθόν, λέει η ειδικός: «Αυτό που είπε ο Τραμπ στον προεκλογικό αγώνα το έχουν πει όλοι οι αμερικανοί υπ. Άμυνας και Εξωτερικών, όπως και οι πρόεδροι: δώστε περισσότερα για την άμυνά σας!».
Στην ίδια μοίρα ΕΕ και Ρωσία;
Αυτό όμως που προκαλεί εντονότατες αντιδράσεις ακόμη και εντός του ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Κογκρέσο είναι όταν ο νέος πρόεδρος βάζει στην ίδια μοίρα παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ και αντιπάλους, όπως είναι η Ρωσία.
Τόσο δημοκρατικοί όσο και ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές απορρίπτουν την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Μόσχας. Καταρχήν λοιπόν και παρότι ο Τραμπ επιδιώκει τη βελτίωση των σχέσεων με τον Πούτιν, η Α. Μέρκελ δεν πρέπει να ανησυχεί ότι μπορεί ενδεχομένως να απομονωθεί στο ουκρανικό μέτωπο.
Μοναδική ουσιαστική αχτίδα ελπίδας για τους υποστηρικτές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ πάντως είναι οι μελλοντικοί υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Τέλερσον και Μάτις, οι οποίοι στις ακροάσεις τους στη Γερουσία υπογράμμισαν τη σημασία της διατλαντικής συνεργασίας με τους ευρωπαίους συμμάχους.
Πηγή: DW

Keywords
Τυχαία Θέματα