Τι λέει το μαξίμου για ενφια, 120 δόσεις, οικονομία

08:01 27/7/2019 - Πηγή: Fimotro

Διευκρινίσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή αλλά και τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία από τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Για τον ΕΝΦΙΑ τονίστηκε:

«Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνει, μείωση μεσοσταθμικά, κατά 22% για το 2019 με πρόσθετο κόστος 205 εκατ. ευρώ. Από την ρύθμιση:

Δεν εξαιρείται κανείς από τη μείωση του φόρου.

Δεν είναι και οριζόντια.

Λαμβάνεται

μέριμνα για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας και τη μεσαία τάξη.

Για τις μικρές ιδιοκτησίες μέχρι 60.000 ευρώ, μείωση 30%.

Για 60.000 μέχρι 70.000, μείωση 27%.

Για 70.000 μέχρι 80.000, 25%.

Για 80.000 μέχρι 1.000.000, 20%.

Και για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, 10%.

Μόλις 14.841 φορολογούμενοι σε σύνολο 7.310.185 φορολογουμένων ανήκουν στην κατηγορία με αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1 εκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η κριτική της αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει καμία βάση καθώς η ελάφρυνση γι αυτή την κατηγορία θα είναι 22 εκατ. ευρώ σε σύνολο 465 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μόλις το 5% της συνολικής ελάφρυνσης.

-473.740 φορολογούμενοι που δεν είχαν κάποια ωφέλεια με την προηγούμενη ρύθμιση, θα ωφεληθούν με αυτή τη ρύθμιση.

-1.294.505 φορολογούμενοι θα έχουν μεγαλύτερη ωφέλεια σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση.

Συνεπώς, ανακουφίζονται άμεσα εκατομμύρια ιδιοκτήτες, τονώνεται η αγορά ακινήτων και βελτιώνεται το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών».

Για τις 120 δόσεις προβλέπεται:

«Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, προκειμένου περισσότεροι οφειλέτες να μπορέσουν να είναι συνεπείς στη ρύθμιση [δυνατότητα αύξησης των δόσεων – ενθάρρυνση συνέπειας – ανακούφιση οφειλετών].

Για όσους εντάσσονται και τηρούν τη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Το επιτόκιο που επιβαρύνει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% στο 3%, τόσο για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη, όσο και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου.

Διευρύνεται η ρύθμιση, σε έως και 120 δόσεις, με την υπαγωγή σ’ αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή (δηλαδή το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής) μέχρι 1 εκατ. ευρώ.

Ο οφειλέτης μπορεί, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, με ταυτόχρονη απαλλαγή επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων σε ποσοστό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά επιλέγονται.

Εφόσον κατά την ένταξη στη ρύθμιση προκαταβληθεί ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης, χορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής [κίνητρο για να αποπληρώσουν σε όσο γίνεται λιγότερες δόσεις].

Στους οφειλέτες που έχουν ήδη προβεί στη ρύθμιση των οφειλών τους με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξουν, εφόσον το επιθυμούν, να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του παρόντος θεσμικού πλαισίου.

Στη ρύθμιση εισάγονται οφειλές που βεβαιώνονται εντός του 2019 εφόσον η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης ήταν μέχρι 31.12.2018.

Όπως επανειλημμένα έχει τονίσει το υπουργείο των Οικονομικών η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση και γι αυτό θα είναι και η τελευταία. Γι αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση καλεί τόσο τους πολίτες, όσο και τις επιχειρήσεις να την αξιοποιήσουν».

Για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία υπογραμίζεται:

«Έκδοση 3μηνου εντόκου γραμματίου στο 0,23% – το χαμηλότερο της τελευταίας 15ετίας.

Έκδοση 10ετούς ομολόγου από την Εθνική Τράπεζα, ύψους 400 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 8,25%. Είχε προηγηθεί ανάλογα επιτυχής έκδοση από την Τράπεζα Πειραιώς.

Έκδοση 7ετούς ομολόγου, με το Δημόσιο να αντλεί το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ στο 1,9% [χαμηλότερο μετά την είσοδο στο ευρώ – στο μισό του 2018].

Υποχώρηση κόστους δανεισμού σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα (10ετές ομόλογο κάτω από το 2% – πρώτη φορά στην ιστορία).

Αύξηση των καταθέσεων κατά 1,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα