Τι περιμενει η αθηνα ποια ειναι τα ''αγκαθια''...

14:15 22/4/2015 - Πηγή: Fimotro
Μια πρώτη επισκόπηση των έως σήμερα διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς σε επίπεδο Brussels Group θα γίνει σήμερα,...
στις 3 μ.μ. ώρα Ελλάδας, καθώς συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το Euro Working Group. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών,
οι διαβουλεύσεις στο Παρίσι είναι πολύωρες έως ολοήμερες και συνεχίστηκαν και σήμερα από το πρωί, για 5η συνεχή ημέρα. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αναχώρησε ήδη από την Αθήνα για τη Ρίγα της Λετονίας, όπου την Παρασκευή θα διεξαχθεί το άτυπο Eurogroup. Κατά πληροφορίες ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να συναντηθεί και να ανταλλάξει απόψεις με υπουργούς Οικονομικών, πριν το Eurogroup της Παρασκευής.

Η Ελλάδα δεν θα παρουσιάσει λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων κατά τη συνεδίαση του Eurogroup την Παρασκευή, δήλωσε ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, προσθέτοντας ότι η χώρα θα μπορούσε να παραμείνει φερέγγυα μέχρι τον Ιούνιο. Ο Τόμας Βίζερ δήλωσε ότι η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παρουσιάσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων τον επόμενο μήνα. «Το ρολόι χτυπά. Δεν θα υπάρξει νέα λίστα στη Ρίγα, αλλά κατά τη διάρκεια του Μαΐου θα πρέπει αυτή να καταρτισθεί οριστικά. Ηδη η κατάσταση της ρευστότητας είναι λίγο πιεστική, αλλά (η ρευστότητα) μπορεί να είναι επαρκής μέχρι τον Ιούνιο», δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος στο αυστριακό δίκτυο ORF. «Εχω την βασική πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μπορούν ακόμη να ολοκληρωθούν επιτυχώς», πρόσθεσε ο Τόμας Βίζερ.

Συμφωνία και λύση στο Eurogroup της 24ης Απριλίου δεν διαβλέπει όμως πια ούτε ο Γιάνης Βαρουφάκης και, πλέον, στο οικονομικό επιτελείο προσβλέπουν σε κατ’αρχήν συμφωνία πριν την 11η Μαΐου.

Δύσκολα όμως θα ωριμάσουν οι συνθήκες για να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup μέχρι τέλος του μήνα, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση να πρέπει να είναι προετοιμασμένη δια παν ενδεχόμενο έως τα μέσα Μαΐου ή και αργότερα.

«Μη συμφωνία θα ήταν καταστροφή και το ξέρουν όλοι αυτό» έλεγε χθες βράδυ ο κ. Βαρουφάκης, κάτι που επιβεβαίωσε και ευρωπαίος αξιωματούχος που υποστήριξε πως οι Θεσμοί ζήτησαν να μπουν σε έναν κοινό λογαριασμό όλα τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, για να ξέρουν και η κυβέρνηση και οι εταίροι πόσα τελικά έχει, ώστε να μην συμβεί ένα «ατύχημα» από άγνοια ή λάθος υπολογισμούς.

Μέχρι την 12η Μαΐου όμως η χώρα θα… ξεροψήνεται, αφού πρέπει να πληρώσει συνολικά 2,5 δισ. για μισθούς και συντάξεις και άλλο 1 δισ. στο ΔΝΤ, χωρίς να υπολογίσει κανείς τις πληρωμές οφειλών σε ιδιώτες, προμηθευτές του δημοσίου, φορολογουμένους κλπ.

«Η κυβέρνηση δεν βάζει την επόμενη δόση πάνω απ΄όλα» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Βαρουφάκης σε όσους θεωρούν ότι πιεζόμενη η Αθήνα θα κάνει υποχωρήσεις. «Θα επέλθει συμφωνία, θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση, η Ευρώπη γεννάει συμφωνίες στον κατάλληλο χρόνο» δήλωσε.

Τέσσερα αγκάθια

Πολύς χρόνος όμως ήδη χάθηκε και, όπως έλεγε και ευρωπαίος αξιωματούχος, «το ιδανικό θα ήταν να βρισκόμασταν πριν από δύο μήνες, στο σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα» στις διαπραγματεύσεις.

Αυτό φάνηκε και στο χθεσινό Brussels Group που συνεχιζόταν μέχρι πολύ αργά εχθές στο Παρίσι. Δεδομένων των δυσκολιών που ανέκυψαν, οι συνομιλίες που ξεκίνησαν το Σάββατο, δεν ολοκληρώθηκαν και θα συνεχιστούν και σήμερα, στο παρά-ένα του Euroworking Group που θα συνεδριάσει το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην σημερινή συνεδρίαση αναμένεται ότι θα γίνει μια ανακεφαλαίωση των όσων συζητήθηκαν αυτές τις μέρες, ώστε να γίνει σαφές το πού συμφωνούν οι Θεσμοί με την ελληνική πλευρά.

Ο κ. Βαρουφάκης αναχωρεί απόψε για τη Ρίγα της Λετονίας, για να έχει εκεί επαφές δύο μέρες πριν το έκτακτο Eurogroup της Παρασκευής, αλλά δεν αναμένει να ανακύψει τίποτε ουσιώδες από μία δίωρη, όπως αναμένεται, συνεδρίαση, παρά μόνον ίσως μία θετική δήλωση προόδου για τις διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι έτσι η ΕΚΤ δεν θα κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης, τουλάχιστον για το υπόλοιπο του Απριλίου.

Όπως τα περιέγραψε ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας χθες σε συνέδριο στην Αθήνα, τα «αγκάθια» στα οποία έχουν σκαλώσει οι διαπραγματεύσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες, αλλά πρέπει να βρουν λύση σε συμφωνία με τους Θεσμούς και με συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας, είναι τέσσερα:

1) Εργασιακά: Οι Θεσμοί, και κυρίως το ΔΝΤ, ζητούν πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, σε μία χώρα όμως με μεγάλη ανεργία και ήδη διαλυμένες εργασιακές σχέσεις, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι προσφέρουν ήδη εργασία χωρίς να πληρώνονται από τους εργοδότες τους. Η κυβέρνηση έχει προτείνει στους Θεσμούς την σύνταξη νέων «έξυπνων» εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα, με συμβάσεις που θα ετοιμαστούν σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Όπως αποκάλυψε το ΘΕΜΑ της Κυριακής, η ιδέα είναι να ετοιμαστούν συμβάσεις που θα μπορούν να διαφοροποιούνται μετά από εισήγηση τεχνοκρατών του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ),ανάλογα με την κατάσταση κάθε κλάδου της αγοράς. Επιπλέον, με τις συμβάσεις αυτές, μπορεί να συνδέονται και φορολογικά ή άλλα κίνητρα για τις επιχειρήσεις που κάνουν προσλήψεις ή δεν διώχνουν κόσμο.

2) Ασφαλιστικό: Κυβέρνηση και θεσμοί συμφωνούν πως το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Οι Θεσμοί ζητούν περικοπές συντάξεων και παροχών, αλλά η κυβέρνηση θέλει να βρει πόρους χρηματοδότησης από ιδιωτικοποιήσεις για να το ενισχύσει.

3) Τράπεζες: Η κυβέρνηση θεωρεί πως δεν πρέπει να επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος και θέλει τα χρήματα από τον EFSF να χρησιμεύσουν για την δημιουργία μίας «κακής τράπεζας» (bad bank) που θα απορροφήσει όλα τα κόκκινα δάνεια, αντί να διατεθούν ξανά για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

4) Φορολογία: Παρά την σύγκλιση που έχει επιτευχθεί την τελευταία εβδομάδα με τους Θεσμούς, τα αγκάθια για αλλαγές στον ΦΠΑ παραμένουν και ίσως η συζήτηση συνεχιστεί και μετά τον Μάιο, στην διαπραγμάτευση του Ιουνίου.

Ο κ. Βαρουφάκης προσθέτει σε αυτά και την συμφωνία για ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Εννοεί πιθανότατα το μεγάλο πακέτο των 20 δισ. ευρώ, αλλά δεν απαντά πού θα βρει χρήματα τώρα που τα κρατικά ταμεία στερεύουν επικίνδυνα.

Εκτός από την ανάσα ρευστότητας ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ (ή έως 2 δισ. στην ιδανική περίπτωση) από την άντληση των ταμειακών διαθεσίμων των κρατικών φορέων, ποντάρει και στην ρύθμιση χρεών, που έχει συγκεντρώσει ήδη πάνω από 50.000 αιτήσεις σε 4 μέρες και σύντομα αναμένεται να εισρεύσουν τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ από αυτές στα κρατικά ταμεία.
Keywords
Τυχαία Θέματα