Την ανοιξη του 2017 αρχιζει η διαδικασια για το brexit

08:17 3/10/2016 - Πηγή: Fimotro

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι Βρετανοί για την έξοδο της χώρας του από την Ε.Ε. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι θέλει να προτείνει την άνοιξη του 2017 στο βρετανικό κοινοβούλιο την κατάργηση του νόμου με τον οποίο η χώρα της εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κίνηση με την οποία θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το Brexit.
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Sunday Times, η Τερέζα Μέι εξηγεί πως θα παρουσιάσει έναν νέο νόμο, ο οποίος θα καταργεί τον Νόμο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1972, κατά την ομιλία της βασίλισσας ενώπιον

του κοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2017.
«Αυτό θα σηματοδοτήσει τον πρώτο σταθμό για να γίνει και πάλι το Ηνωμένο Βασίλειο μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα», δήλωσε η Μέι υπογραμμίζοντας πως αυτο θα σημάνει «το τέλος της εξουσίας της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Ο νόμος δεν θα τεθεί πάντως σε ισχύ παρά μόνο όταν το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πράγματι εγκαταλείψει την ΕΕ, υπογραμμίζει η πρωθυπουργός.
Ωστόσο η Μέι δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως πότε σκοπεύει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να αρχίσουν οι συνομιλίες για το διαζύγιο ανάμεσα στη χώρα της και τα 27 άλλα μέλη της ΕΕ. Οι συνομιλίες αυτές μπορεί να διαρκέσουν έως δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τη Sunday Times, η πρωθυπουργός αναμένεται πάντως ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017.
Σε άλλες δηλώσεις της πάντως, στο BBC, η Μέι, ερωτηθείσα πότε θα επικαλεσθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δήλωσε: «θα το ενεργοποιήσουμε πριν από το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου».
Θετικός ο Τουσκ
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι οι σημερινές δηλώσεις από τη Βρετανία σχετικά με το χρόνο έναρξης των διαπραγματεύσεων για την βρετανική αποχώρηση από την ΕΕ προσέφεραν ένα “ευχάριστο ξεκαθάρισμα” στην κατάσταση.
Ο Τουσκ, με ανάρτησή του στο Twitter, δήλωσε ότι οι υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θα συμμετέχουν στη διαδικασία διαφύλαξης των συμφερόντων τους, από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί επισήμως, το Άρθρο 50.

Keywords
Τυχαία Θέματα