Την κυριακη τα "αισιοδοξα-θετικα" αποτελεσματα των "stress tests" των ελληνικων τραπεζων

Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ Το τελευταίο "κεφάλαιο της κρίσης" προετοιμάζονται να περάσουν οι Εληνικές τράπεζες αφού δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις ώστε το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα να γυρίσει σελίδα¨", επιστρέφοντας στον... βασικό παραδοσιακό τους ρόλο: την τροφοδότηση της οικονομίας με δάνεια. Μεθαύριο την Κυριακή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα
ανακοινώσει επίσημα τα περιβόητων stress tests των 130 ευρωπαϊκών τραπεζών, μεταξύ των οποίων της Εθνικής, της Alpha, της Πειραιώς και της Eurobank, Το μεσημέρι της Κυριακής θα ανακοινωθούν και επισήμως. Θα γίνει σαφές δηλαδή πόσα έξτρα κεφάλαια χρειάζονται, εάν χρειάζονται, κατά περίπτωση οι Ελληνικές τράπεζες για να καλύπτουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας 8% core tier1 στο βασικό σενάριο, 5,5% στο ακραίο. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο γεγονός ότι τα αποτελέσματα των "πανευρωπαϊκών stress tests" θα είναι «διαχειρίσιμα» και οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες «σχετικά περιορισμένες», όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές μας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για δύο από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι κοντά στο μηδέν ή έστω της τάξεως των ολίγων εκατομμυρίων ευρώ. Αν ο λογαριασμός βγει κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ, τότε θεωρείται πολύ πιθανό να μείνουν σχεδόν αλώβητα τα 11,5 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Κορυφαίος τραπεζίτης εκτιμά ότι σε αυτά τα επίπεδα υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών, ενδεχομένως ακόμα και χωρίς να χρειαστεί να προσφύγουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Υπάρχουν όμως και εναλλακτικές: Η πώληση περιουσιακών στοιχείων είναι μια από τις επικρατέστερες εναλλακτικές.Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι η δεύτερη.Η λύση του ΤΧΣ φαίνεται να είναι η τελευταία.
Συμπερασματικά αν τα κεφάλαια του ΤΧΣ μείνουν απείραχτα, διευκολύνονται και οι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο διευθέτησης του χρέους, αφού επιστρέφονται στον ESM, μειώνοντας "ισόποσα" το Ελληνικό δημόσιο χρέος.
Επίσης θα ανοίξουν επιτέλους οι "κάνουλες" των τραπεζών για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων και ιδιωτών σε μια περίοδο όπου η "δίψα" για ρευστότητα έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της.
Keywords
Τυχαία Θέματα