Την τεχνολογικη προοδο του ιραν στα πυρηνικα επιθεωρει ο αχμαντινετζαντ

07:22 16/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Τα ταυτόχρονα εγκαίνια τριών νέων πυρηνικών έργων πρόκειται να επιβλέψει ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ισλαμικής Δημοκρατίας IRIB. Σύμφωνα με το IRIB, το πρώτο νέο έργο είναι η έναρξη διαδικασίας του...
εμπλουτισμού ουρανίου κατά 20% στο εργοστάσιο στη Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν.

Το δεύτερο έργο είναι η έναρξη της λειτουργίας των πρώτων ράβδων πυρηνικού καυσίμου που έχουν παραχθεί στη χώρα στον ιατρικό ερευνητικό πυρηνικό
αντιδραστήρα στην Τεχεράνη.

Το τρίτο έργο περιλαμβάνει την έναρξη λειτουργίας ενός νέου τύπου συσκευών φυγοκέντρισης που είναι σε θέση να πραγματοποιούν υψηλότερο εμπλουτισμό πολύ ταχύτερα από τα προηγούμενα μοντέλα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

Η κύρια τελετή εγκαινίων πρόκειται να λάβει χώρα στον αντιδραστήρα της Τεχεράνης, ενώ τα δύο άλλα έργα θα εγκαινιαστούν από τον πρόεδρο Αχμαντινετζάντ μέσω συνδέσεων τηλεδιάσκεψης.

Στη νέα εγκατάσταση, η οποία βρίσκεται περίπου 160 χλμ. νότια της Τεχεράνης, μπορεί να γίνεται εμπλουτισμός ουρανίου σε επίπεδο από 3,5%, 4% ως και 20%.

Ο αντιδραστήρας της Τεχεράνης είχε κατασκευαστεί το 1967. Το καύσιμο για τον αντιδραστήρα αυτό παρεχόταν αρχικά στο Ιράν από την Αργεντινή, η οποία όμως σταμάτησε να το κάνει τα τελευταία χρόνια.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA μετέδωσε ότι τα νέα έργα καταδεικνύουν πως το Ιράν δεν πρόκειται να φοβηθεί από τις απειλές δυτικών κρατών για το πυρηνικό του πρόγραμμα και θα συνεχίσει τις τεχνολογικές προόδους που σημειώνει.

Το εμπλουτισμένο ουράνιο είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για την πυρηνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς όσο και για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Keywords
Τυχαία Θέματα