Το 2015 ειχε και καλες ειδησεις...

Το 2015 που μας αποχαιρετά είχε και κακές, αλλά και καλές στιγμές. Σύμφωνα ...
με τη γαλλική εφημερίδα "Le Parisien", πέντε είναι οι καλές ειδήσεις του 2015.

1. Η χειραψία Ομπάμα - Κάστρο
Στις 10 Απριλίου, δύο παραδοσιακοί εχθροί έδωσαν τα χέρια στην κηδεία του Νέλσον Μαντέλα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Κουβανός
ομόλογός του, Ραούλ Κάστρο αντάλλαξαν μία θερμή αλλά και ιστορική χειραψία. Λίγες ημέρες αργότερα, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Παναμά, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Αμερικής. Λίγους μήνες αργότερα, στις 21 Ιουλίου, για πρώτη φορά ύστερα από 54 χρόνια, ανέμισε ξανά η κουβανική σημαία πάνω από την πρεσβεία της Αβάνας στην Ουάσιγκτον, καθώς ΗΠΑ και Κούβα αποκατέστησαν επίσημα τις διπλωματικές τους σχέσεις, οι οποίες είχαν διακοπεί το 1961 σε ένα ψυχροπολεμικό περιβάλλον. Εγκαινιάστηκε έτσι μια νέα περίοδος για τα δύο έθνη και για τις διπλωματικές υπηρεσίες τους, οι οποίες αναβαθμίστηκαν από απλά τμήματα διασφάλισης συμφερόντων σε πρεσβείες.

2. Επιστημονική ανακάλυψη για το AIDS
Eρευνητές από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ βρήκαν τρόπο για να διαγράψουν τον ιό HIV από τα ανθρώπινα κύτταρα. Η ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τεμπλ υποστηρίζει ότι αυτή η επαναστατική ανακάλυψη σηματοδοτεί την πρώτη επιτυχή προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας να εξαλείψει τον ιό από τα ανθρώπινα κύτταρα, επιπλέον, ανοίγει το δρόμο για την θεραπεία του AIDS.

3. Ιστορική συμφωνία για το Κλίμα στο Παρίσι
Ολοκληρώνοντας μιας διαδικασία που ξεκίνησε στη Σύνοδο του Ρίο το 1992, σχεδόν σύσσωμη η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε στο Παρίσι στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα να βάλει επίσημο όριο στην απειλητική άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, έναν στόχο που θα απαιτήσει μείωση των εκπομπών άνθρακα στα επίπεδα που μπορεί να απορροφήσει η φύση.Η Συμφωνία των Παρισίων προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συγκρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι το 2100 αρκετά κάτω από δύο Βαθμούς Κελσίου, και να προσπαθήσουν να την περιορίσουν ακόμα περισσότερο στον 1,5 βαθμό. Ήδη ο πλανήτης είναι περίπου έναν βαθμό Κελσίου θερμότερος σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία πριν από την Βιομηχανική Επανάσταση.

4. Για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία ψήφισαν γυναίκες
Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, στις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 12 Δεκεμβρίου υπήρξε άρωμα γυναίκας. Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας επέτρεψε το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις γυναίκες. Οι εκλογές ήταν δημοτικές και η Σάλμα μπεν Χιζάμπ αλ-Οτέιμπι είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη, στο δημοτικό συμβούλιο της Μάντρακαχ, μιας τοποθεσίας στην περιφέρεια της Μέκκας, που θεωρείται το ιερότερο μέρος για το Ισλάμ. Η υπερσυντηρητική Σαουδική Αραβία ήταν η τελευταία χώρα στον κόσμο που αρνούνταν στις γυναίκες το δικαίωμα της ψήφου, όπως και το δικαίωμα να είναι υποψήφιες σε εκλογές.

5. Διαστημική ανακάλυψη στον Πλούτωνα
Το έτος 2015 ήταν μια χρονιά πλούσια σε αστρονομικές ανακαλύψεις στο πλαίσιο της εξερεύνησης του διαστήματος. Η άφιξη του ανιχνευτή "New Horizons" της ΝΑΣΑ στον Πλούτωνα μετά από μία δεκαετία διαπλανητικού ταξιδιού ήταν η μεγαλύτερη διαστημική ανακάλυψη του έτους που μας αποχαιρετά, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα "Le Parisien". Υπήρξαν βέβαια και οι ανακοινώσεις για αλμυρό νερό στον Άρη αλλά και η παρατήρηση του αρχαιότερου γαλαξία και τα μυστικά των φεγγαριών του Κρόνου. Το «New Horizons» της NASA έγραψε ιστορία τον Ιούλιο καθώς έφτασε στον Πλούτωνα σε απόσταση 12.500 χιλιομέτρων από την παγωμένη επιφάνεια του πλανήτη.Η πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη είναι ότι ο Πλούτωνας φαίνεται να είναι ένας ενεργός πλανήτης γεωλογικά, παρά τις προβλέψεις των επιστημόνων πως λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών θα ήταν σε αδράνεια. Το «New Horizons» έδωσε σημαντικές πληροφορίες και για το φεγγάρι του Πλούτωνα, τον Χάροντα.
Keywords
Τυχαία Θέματα