Το εργασιακό δεν φέρνει ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό

13:48 26/5/2021 - Πηγή: Fimotro
Η κυβέρνηση ξέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κινητοποιήσει κόσμοΟι μετριοπαθείς ψηφοφόροι περιμένουν να δουν το νομοσχέδιο στην πράξηΔεν πρόκειται από το εργασιακό να επηρεαστούν οι δείκτες των δημοσκοπήσεων

Αυτό που βλέπουν όλοι οι μετριοπαθείς παρατηρητές στην κοινωνία σχετικά με το εργασιακό το οποίο έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, αρχίζουν και διαπιστώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ότι δηλαδή το εργασιακό

από μόνο του ούτε πρόκειται να ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες, ούτε να αλλάξει τα βασικά μεγέθη των δημοσκοπήσεων, ούτε να φέρει κάτι καινούργιο στο πολιτικό σύστημα και το σκηνικό. Αυτό επιβεβαιώθηκε από την τελευταία μέτρηση της Alco και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Κι αυτό γιατί οι μετριοπαθείς πολίτες και κυρίως αυτοί που κινούνται στον μεσαίο χώρο περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα της εφαρμογής του και όχι να βγάζουν συμπέρασμα ανάλογα με το τι θέλει η κυβέρνηση ή η αξιωματική αντιπολίτευση. Περιμένει δηλαδή μια μεγάλη μερίδα πολιτών να δει πως θα διαμορφωθούν οι δικές του εργασιακές σχέσεις και μετά να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα για το νομοσχέδιο που σχετίζεται με την εργασία.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κινητοποιήσει πολύ κόσμο. Οι πολίτες δεν ακολουθούν τον ΣΥΡΙΖΑ και πλέον μόνο το ΚΚΕ έχει τη δυνατότητα να κάνει μαζικά συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας. “Δεν κινδυνεύουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ” εκτιμούν στην κυβέρνηση και πιστεύουν ότι ο Τσίπρας επειδή δεν μπορεί να κινητοποιήσει κόσμο θα κρυφτεί πίσω από τα συλλαλητήρια του ΚΚΕ.

Επί της ουσίας τώρα κατεβαίνει αύριο Πέμπτη 27/5 το εργασιακό νομοσχέδιο από την διαβούλευση και αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση, με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, το δίκαιο των απολύσεων αλλά και τις άδειες άνευ αποδοχών να προκαλούν τις περισσότερες αντιδράσεις, σε κόμματα και συνδικάτα.
Η ΓΣΕΕ, αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα τις θέσεις της επί του νομοσχεδίου και να προχωρήσει στην προκήρυξη Πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, ενώ η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε συλλαλητήριο στις 7 το απόγευμα της 26ης/5 στα προπύλαια, προκειμένου να μην εισαχθεί στη Βουλή.

Για την διεθέτηση του ωραρίου το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι στην περίοδο αυξημένης απασχόλησης, δηλαδή στις ημέρες που ο εργαζόμενος θα απασχοληθεί πάνω από 8 ώρες (και έως 10), απαγορεύεται η εκτέλεση υπερωριών. Σύμφωνα με το υπουργείο, η μόνη αλλαγή που εισάγεται στο σύστημα της διευθέτησης με το νομοσχέδιο είναι ότι θα μπορεί να εφαρμόζεται και έπειτα από αίτηση του εργαζομένου προκειμένου να εξασφαλίζει, αν το θέλει, περισσότερες ημέρες άδειας, 4ήμερη απασχόληση κ.λπ.

Στο θέμα της άδειας άνευ αποδοχών, το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι, αν και εφαρμοζόταν στην πράξη, δεν προβλεπόταν έως τώρα από διάταξη νόμου. Και υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο επαναλαμβάνει ότι η άδεια άνευ αποδοχών χορηγείται κατόπιν συμφωνίας των δύο μερών, δίνοντας σαφέστερη θεσμική υπόσταση στην άδεια άνευ αποδοχών, ενώ προβλέπει ότι επιπλέον θα αναρτάται και στο σύστημα «Εργάνη».

Η μάχη για το εργασιακό τώρα αρχίζει. Μόνο που σήμερα δεν είναι 1990 και 2000. Ο κόσμος περιμένει να το δει στην πράξη και μετά θα το κρίνει.

Fimotro

The post Το εργασιακό δεν φέρνει ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα