Το κατάρ ζητά αποζημίωση για το αραβικό μποϊκοτάζ

22:00 10/7/2017 - Πηγή: Fimotro

Η ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης του εμιράτου απειλεί να προσθέσει και μια νέα, νομική διάσταση στη διαμάχη του Κατάρ με Άραβες γείτονες του Κόλπου.

Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Αίγυπτος έχουν ήδη ζητήσει απ’ την πλευρά τους αποζημίωση από τη Ντόχα, κατηγορώντας την για ανάμειξη στις εσωτερικές τους υποθέσεις. Η αποζημίωση αυτή είναι ένα από τα 13 αιτήματα του κουαρτέτου προς το Κατάρ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης

του εμιράτου, Αλί μπιν Φετάις αλ Μάρι, είπε ότι η διεκδίκηση της αποζημίωσης θα γίνει για λογαριασμό επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από το εμπάργκο που επέβαλαν από ξηράς και αέρος οι τέσσερις χώρες, οι οποίες, πάντως, υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για αποκλεισμό, αλλά για μποϊκοτάζ.

Διπλωματικός πυρετός για την αποκλιμάκωση της έντασης

Σε εξέλιξη βρίσκονται στο μεταξύ διπλωματικές πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κρίσης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Κατάρ, Ρεξ Τίλερσον και σεϊχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον επισκέπτεται σήμερα την περιοχή για να διαπιστώσει κατά πόσον μπορεί να συμβάλει στη μεσολαβητική προσπάθεια του Κουβέιτ.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον ταξίδεψε το Σαββατοκύριακο σε πρωτεύουσες χωρών της περιοχής απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία στις αντιμαχόμενες πλευρές.

Περιοδεία στις χώρες του Κόλπου ετοιμάζει μετά τις 15 Ιουλίου και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει ταχθεί στο πλευρό του Κατάρ.

«…Θέλω να επισκεφθώ και πάλι την περιοχή. Ίσως συμβάλλουμε στην αποκατάσταση του διαλόγου με μια επίσκεψη στην περιοχή. Σχεδιάζουμε να επισκεφθούμε το Κατάρ, το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία ιδιαίτερα», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι της επιστροφής του από τη σύνοδο G20 στο Αμβούργο. Και επεσήμανε ότι συζήτησε το θέμα με τους προέδρους ΗΠΑ και Ρωσίας και ότι υπογράμμισε σε όλους τους ηγέτες την ανάγκη εξεύρεσης λύσης μέσω διαλόγου.

Η Τουρκία έχει πάρει ανοικτά το μέρος του Κατάρ στη διαμάχη αυτή, κατηγορώντας τις τέσσερις αραβικές χώρες ότι επιβάλουν σκληρή οικονομική πολιορκία στο γείτονά τους. Ένας απ’ τους όρους που έθεσε το κουαρτέτο στη Ντόχα είναι να κλείσει την τουρκική στρατιωτική βάση στο έδαφός του.

Κατάρ: «Έχουμε 340 δισ δολάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης»

Την ίδια ώρα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Κατάρ σε δηλώσεις του στο CNBC υποστήριξε ότι η οικονομία του εμιράτου μπορεί να αντέξει τις αναταράξεις από την διπλωματική κρίση και πρότεινε να ερευνήσουν ξένοι τους λογαριασμούς και τις ροές κεφαλαίων του.

«Δεν είμαστε ένοχοι», είπε ο σεϊχης Αμπντουλάχ Μπιν Σαούντ αλ Θάνι αναφερόμενος στις κατηγορίες των τεσσάρων αραβικών χωρών ότι το Κατάρ χρηματοδοτεί και υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Το χρηματιστήριο του Κατάρ έχει υποχωρήσει λόγω του μποϊκοτάζ και το νόμισμα της χώρας, το ριγιάλ, έχει δει άγριες διακυμάνσεις, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν ότι το εμιράτο βρίσκεται μπροστά σε μια περίοδο αβεβαιότητας.

Ο αλ Θάνι, ωστόσο, επιμένει ότι αν και παρατηρήθηκαν κάποιες εκροές κεφαλαίων από μη κατοίκους του εμιράτου, το μέγεθός τους δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικό. «Πιο πολλά χρήματα έρχονται», είπε υποστηρίζοντας ότι οι εισροές είναι μεγαλύτερες από τις εκροές.

Πρόσθεσε ότι η Κεντρική Τράπεζα του Κατάρ διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα και χρυσό 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς και επενδυτικές τοποθετήσεις 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που μπορεί να ρευστοποιήσει προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

«Αυτή είναι η αξιοπιστία του συστήματος μας κι έχουμε αρκετή ρευστότητα προκειμένου ν΄ αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση ανάγκης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα