Το παρασκήνιο της συνάντησης αλ. τσίπρα με μπ. γιλντιρίμ

09:35 20/6/2017 - Πηγή: Fimotro

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως στο δίωρο τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, αυτό που τονίστηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν πως για πρώτη φορά αναδεικνύεται μια πολυεπίπεδη σύγχρονη θετική ατζέντα (οικονομία, ενέργεια, μετανάστευση, μεταφορές, ασφάλεια, στήριξη τη Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, τουρισμός) η οποία όμως πρέπει να υλοποιηθεί στη βάση της καλής γειτονίας και του αλληλοσεβασμού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε εκτεταμένα το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων τονίζοντας

πως είναι απαραίτητος ο τερματισμός της τουρκικής παραβατικότητας και δραστηριότητας στο Αιγαίο και η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας έθεσε εμφατικά το θέμα με αναλυτικούς πίνακες με στοιχεία των παραβιάσεων.

Συζήτησαν όλες τις πτυχές του Κυπριακού σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Το ζήτημα των «8» ετέθη από την πλευρά του πρωθυπουργού της Τουρκίας, ωστόσο δεν αποτέλεσε βασικό θέμα στις συζητήσεις. Ο κ.Γιλντιρίμ έδειξε να κατανοεί το σεβασμό των αποφάσεων της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση, διεξήχθησαν διευρυμένες συζητήσεις με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, του επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του ΠΘ, Βαγγέλη Καλπαδάκη και του γγ του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρη Παρασκευόπουλου και ομολόγων τους από την τουρκική κυβέρνηση.

Καλά ενημερωμένες πηγές εξηγούσαν στο newpost.gr, πως με βάση και τις συζητήσεις που έγιναν, αλλά και από τις δηλώσεις του Μπιναλί Γιλντιρίμ γίνεται σαφές πως η γειτονική χώρα αναζητεί τρόπο να οικοδομήσει και πάλι τις σχέσεις της με την ΕΕ, παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επεσήμανε αρκετές φορές τις υποχρερώσεις της ΕΕ που δεν έχουν υλοποιηθεί (απελευθέρωση βίζας, κονδύλια για πρόσφυγες).

Σε αυτό το σημείο οι ίδιες πηγές τόνιζαν τον κεντρικό ρόλο που επιθυμεί να παίξει η Ελλάδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όσον αφορά την αναφορά του κ. Γιλντιρίμ για «εκατέρωθεν παραβιάσεις» αυτό που υπενθυμίζεται είναι πως αυτή ήταν μια πάγια τουρκική θέση που δεν εκφράζεται για πρώτη φορά. Σε αυτό το μήκος κύματος, άλλωστε είχε κινηθεί και η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργόυ Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα τον Νοέμβριο του 2015.

«Η ουσία αυτής της συζήτησης είναι αν πραγματικά θα μειωθεί η ένταση την επόμενη περίοδο», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα