Το reuters στα αδυτα των εξαρχειων

18:35 15/8/2013 - Πηγή: Fimotro

«Όχι πολύ μακριά από τα αθηναϊκά ερείπια, όπου, πριν από 2.500 χρόνια, γεννήθηκε η Δημοκρατία, νεαροί αναρχικοί έχουν στόχο να ανατρέψουν το πολιτικό σύστημα που λειτουργεί σαν καφετέρια, όπου η μπύρα...
είναι φθηνή και τα έργα τέχνης και τα αστυνομικά αυτοκίνητα πυρπολούνται».

Έτσι ξεκινά το αφιέρωμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο διεισδύει στον αναρχικό χώρο και συνομιλεί με νεαρούς, οι οποίοι καταθέτουν τη δικιά τους άποψη για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα,
αλλά και για το πολιτικό σύστημα που εκείνοι ονειρεύονται.

Ο αρθρογράφος ξεκινά με τα εξής λόγια: Με την πρώτη ματιά η καφετέρια Vox, ο χώρος της οποίας καταλήφθηκε πριν από έναν χρόνο από τους αναρχικούς, φαίνεται σαν ένα ακόμη μποέμικο καφέ του κέντρου της Αθήνας και ειδικά της γειτονιάς των Εξαρχείων. Αλλά στο εσωτερικό αφίσες δείχνουν αντάρτες με όπλα και φυσικά το σύμβολο της αναρχίας, τον κύκλο με το χαρακτηριστικό «Α».

Στη συνέχεια περιγράφει ένα περιστατικό που συνέβη στην καφετέρια: Πρόσφατα, μία καλοκαιρινή ημέρα, ενώ ήταν γεμάτο κόσμο και τους άκουγες όλους να συζητούν για δύο αναρχικούς που κρατούνταν από την αστυνομία, ένας άντρας μπήκε μέσα και φώναζε πως χρειάζεται βοήθεια, γιατί δέχθηκε επίθεση από ομάδα ακροδεξιών. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης τέτοιες επιθέσεις από τον ακροδεξιό χώρο έχουν αυξηθεί, αν και οι ίδιοι το αρνούνται.

«Δεν ήρθε η ώρα για επανάσταση;», αναρωτήθηκε αμέσως ένας θαμώνας, στρίβοντας τσιγάρο. «Τώρα ή ποτέ. Εάν δεν κάνουμε κάτι τώρα, τίποτα δε θα αλλάξει», προσέθεσε.

Τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν επικεντρωθεί στο ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, της οποίας τα ποσοστά στις τελευταίες εκλογές αυξήθηκαν στο 14%. Αυτό το κόμμα μοίραζε τρόφιμα μόνο σε Έλληνες και έχει μια άγρια αντιμεταναστευτική ρητορική, εκτιμά το Reuters. Ωστόσο η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα είναι η κινητήριος δύναμη που στρέφει όλο και περισσότερους στον εξτρεμισμό και την αριστερά.

Όσο η ελληνική οικονομία μειώνεται, οι αναρχικές ομάδες που έχουν ως στόχο να ανατρέψουν το υπάρχων πολιτικό σύστημα, καθώς όπως λένε οι πολιτικοί υποστηρίζουν μόνο τα συμφέροντα των πλουσίων, έχουν αρχίσει και έχουν ευρύτερη κοινωνική αποδοχή.

«Παλιότερα ήταν πιο πολύ ένα νεολαιίστικο κίνημα», λέει ένας άλλος θαμώνας ο οποίος όπως όλοι οι αναρχικοί από τους οποίους ο δημοσιογράφος πήρε συνέντευξη, αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα το όνομά του. «Τώρα βλέπεις αναρχικούς 40, 50 ή ακόμα και 60 ετών, όχι μόνο 20ρηδς όπως πριν από κάποιες δεκαετίες».

Πολλοί αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί λένε πως είναι ειρηνιστές, αλλά ορισμένες ομάδες έχουν κατηγορηθεί για χρήση βίας. Έξι χρόνια ύφεσης και λιτότητας, σύμφωνα με τους Έλληνες αξιωματούχους, έχουν πυροδοτήσει ένα κλίμα αριστερής μαχητικότητας.

«Άλλοι το βλέπουν ως μια εναλλακτική επιλογή», σημειώνει η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Πειραιά, Μαρία Μπόση.

Μετά ο δημοσιογράφος αναφέρεται στις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, ενώ παραθέτει και αστυνομικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2012 σημειώθηκαν 527 βομβιστικές επιθέσεις και τους πρώτους έξι μήνες αυτού του χρόνου 254.

Τέλος αναλύει την πορεία της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και περιγράφει όλα όσα συνέβησαν από τη δολοφονία και μετά του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Keywords
Τυχαία Θέματα