Το σχέδιο για να σωθούν όλες οι επιχειρήσεις

15:45 18/1/2021 - Πηγή: Fimotro
Το ΥΠΟΙΚ θέλει μειωμένο ΦΠΑ και “κούρεμα” προκαταβολής φόρου για όλο το 2021

Σχέδιο για να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις το 2021 και να αποφευχθούν τα λουκέτα έχει έτοιμο το οικονομικό επιτελείο και το οποίο προβλέπει τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ μέχρι το τέλος του έτους, τη διατήρηση της μειωμένης προκαταβολής φόρου, αλλά και περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή των χρεών που δημιούργησε η πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Προκόπη Χατζηνικολάου στο euro2day.gr,

η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρατείνει τον μειωμένο ΦΠΑ 13% και μετά τις 30 Απριλίου στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές μέχρι το τέλος του έτους σε μία προσπάθεια να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν στην κανονικότητα η οποία θα επέλθει μετά τον εμβολιασμό ενός μεγάλου ποσοστού πολιτών. Ταυτόχρονα, δεν θα σταματήσουν οι ενέσεις ρευστότητας στην αγορά με νέους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής στοχευμένες σε κλάδους που παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα.

Μειωμένος ο ΦΠΑ

Επεκτείνεται μέχρι το τέλος του έτους ο μειωμένος ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο. Συγκεκριμένα, στη διαμονή με πρωινό ή ημιδιατροφή ο ΦΠΑ ανέρχεται στο 13%, με πλήρη διατροφή το 95% του πακέτο χρεώνεται με τον συντελεστή 13%, και στο all inclusive το ποσοστό του μειωμένου ανέρχεται στο 90% και το υπόλοιπο ποσοστό με 24%. Στην εστίαση ο μειωμένος ΦΠΑ εφαρμόζεται στον καφέ τα ροφήματα και τα μη αλκοολούχα που σερβίρονται. Στις μεταφορές ο μειωμένος αφορά μετρό, τραμ, τρένο, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια πλοίων, καθώς και τα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία. Τέλος μειωμένος θα παραμείνει και ο ΦΠΑ στον πολιτισμό.

Προκαταβολή Φόρου

Την επανάληψη του μέτρου της μειωμένης προκαταβολής φόρου δρομολογεί η κυβέρνηση καθώς η αγορά παραμένει υπό πίεση. Το κόστος όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών θα είναι μικρότερο καθώς πολλές επιχειρήσεις θα καταγράψουν ζημιές η πολύ χαμηλά κέρδη. Σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην εφαρμογή του ίδιου τρόπου υπολογισμού της προκαταβολής φόρου.

Συγκεκριμένα, θα περιορίζεται ανάλογα με το ύψος του τζίρου:

• Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.

• Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.

• Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.

• Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.

Σημειώνεται ότι το 2020 η προκαταβολή φόρου που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις για το 2021 ανήλθε σε 1,8 δισ., ενώ το 2019 η προκαταβολή φόρου για το 2020 ήταν υψηλότερη και συγκεκριμένα είχε φθάσει τα 3,34 δισ. Δηλαδή, η προκαταβολή φόρου μειώθηκε κατά 1,5 δισ. περίπου.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αναχαιτίσει νέα ληξιπρόθεσμα χρέη. Συγκεκριμένα η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο σε συνδυασμό με τις οφειλές ύψους 3 δισ. (αφορούν φόρους και εισφορές) που βρίσκονται σε αναστολή είναι ένας πρόσθετος λόγος που η κυβέρνηση σχεδιάζει την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω της μείωσης της προκαταβολής φόρου, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

The post Το σχέδιο για να σωθούν όλες οι επιχειρήσεις appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα